Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Geld 27 mrt 2019

Deze 6 fouten wil je niet maken bij de btw-aangifte

Iedere ondernemer moet eraan geloven: de btw-aangifte. Btw-aangifte doen is in principe niet heel lastig. Veel ondernemers doen dit dan ook zelfstandig. Helaas gaat dit niet altijd zonder fouten. Wij hebben de zes meest voorkomende fouten voor je op een rijtje gezet.

Eerlijk is eerlijk: al dat geregel met die inkomens- en omzetbelasting is niet het meest grote voordeel aan het ondernemerschap. 😉

Meest voorkomende fouten tijdens je btw-aangifte

In de meeste gevallen doen ondernemers/zzp’ers hun btw-aangifte per kwartaal. Maar er zijn uitzonderingen waarin deze per jaar of per maand worden betaald. Als je meer btw hebt ontvangen dan betaald, dan moet je een bedrag betalen. Als je meer btw hebt betaald dan ontvangen, dan krijg je een bedrag terug.

Ook interessant: Dit zijn de belangrijkste aftrekposten voor ZZP’ers

Als je een foutje hebt gemaakt op je btw-aangifte dan ben je verplicht om deze te corrigeren. Soms gaat dit alleen net eventjes iets lastiger dan je zou willen. Als je eenmaal je btw-aangifte hebt verstuurd is deze namelijk niet meer aan te passen. Geen paniek! Er is nog wel een formulier waarop je je gemaakte fouten kunt verbeteren. Namelijk de Suppletie omzetbelasting. Dit formulier hoef je trouwens niet in te vullen als het verschil (in btw-bedragen) kleiner is dan €1000,-. Dan mag je gewoon wachten met het doorvoeren van je correcties tot de volgende belasting-aangifte.

Maar goed, die fouten willen we liever allemaal voorkomen. Dus doe met onderstaand lijstje je voordeel en zorg ervoor dat je deze fouten nooit meer maakt bij je btw-aangifte.

Te laat is te laat

We beginnen lekker cliché, maar ja. Zorg ervoor dat je op tijd aangifte hebt gedaan. De Belastingdienst is erg streng hiermee. Heb je je aangifte één dag te laat verstuurd? Dan word ‘ie al bestempeld met een ‘te laat’ en dat kan je een fikse boete kosten. Hier vind je wanneer je uiterlijk je btw-aangifte moet doen.

Verkeerde maanden

Als ondernemer doe je aangifte van het vorige kwartaal in de eerste maand van het nieuwe kwartaal. Volg je het nog? Je doet dus in april aangifte van kwartaal één doen, en die stopt in maart. Dat wil zeggen dat je april niet mee moet nemen in de aangifte van het eerste kwartaal. April hoort namelijk pas bij het tweede kwartaal.

Betaaldatum in plaats van de factuurdatum

Bij de btw-aangifte wordt meestal gebruik gemaakt van het zogenaamde ‘factuurstelsel’. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen betaalde of onbetaalde facturen. In sommige gevallen wordt er gebruik gemaakt van het ‘kasstelsel’, waarbij wel gekeken wordt naar de betaaldatum. Toch komt het regelmatig voor dat er naar betaaldata wordt gekeken, terwijl de factuur met de factuurdatum eigenlijk in een ander kwartaal had moeten worden geboekt.

Negeren speciale regelingen

Ondernemers die geen kennis hebben van speciale regelingen van de Belastingdienst kunnen veel geld mislopen. Een belangrijk voorbeeld van zo’n speciale regeling is de ‘kleineondernemersregeling’. Ondernemers die in een jaar minder dan €1.883 btw moeten betalen kunnen in aanmerking komen voor belastingvermindering. Lees daar hier meer over.

Btw over privé uitgaven

De misschien wel meest voorkomende ‘fout’ is dat mensen proberen geld terug te krijgen van hun privé uitgaven. Het lijkt misschien slim om te doen, maar helaas werkt dat zo niet. Twijfel je of je deze uitgave nou wel of niet mag terugvragen? Wij vroegen duidelijkheid aan belastingconsulent House of Tax.

Buitenlandse btw

Disclaimer: niet iedere zzp’er of ondernemer heeft hier mee te maken. Voor iedere situatie kunnen andere regels gelden en dit maakt het voor ondernemers vaak erg onoverzichtelijk en ingewikkeld. Een voorbeeld van een veelgemaakte fout is een verkeerde afhandeling van de btw bij een aankoop in het buitenland.

Lees ook: Btw verleggen: hoe zit dat precies?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Deze 6 fouten wil je niet maken bij de btw-aangifte
Sluiten