7 tips om geweldige foto’s met je iPhone te maken

Waar je vroeger een telefoon vooral uitkoos omdat je ermee kon bellen en sms’en (en vooruit, om Snake mee te spelen), is tegenwoordig de camera van je smartphone misschien nog wel veel belangrijker. Daarom een guide hoe jij fotograferen met je iPhone tot een hoger niveau kan tillen. En vooruit, andere smartphones mogen ook.

De kwaliteit van een smartphone camera is tegenwoordig zo goed, dat je zelfs voor jouw Instagram of blog geen professionele camera meer nodig hebt. Ik koos mijn iPhone 8 Plus eigenlijk ook alleen maar vanwege de goede camera, en ik heb er nog geen moment spijt van gehad.

Fotograferen met je iPhone? 9 tips voor het maken van indrukwekkende foto’s

1. Licht is alles

Goed licht is een absolute must bij het maken van een mooie foto. Het liefste maak je gebruik van indirect natuurlijk licht. Dat betekent dus niet dat je in de volle zon moet gaan staan – dit zorgt alleen maar voor harde schaduwen.

Natuurlijk licht betekent dat je geen gebruik maakt van lampen. Maak daarom het liefste een foto in de buurt van een groot raam. Op welke tijd van de dag jij het mooiste licht in huis hebt, is bij iedereen anders. Dit kan je gemakkelijk checken door een dag lang elk uur dezelfde foto van een product te maken, en deze foto’s naast elkaar te leggen.

2. Compositie (wees niet bang om te croppen!)

De compositie van jouw foto hoeft niet in één keer perfect te zijn. Het croppen van je foto’s is soms noodzakelijk om een standaard foto dat wauw-effect te geven.

Kijk maar naar de twee onderstaande food foto’s. Foto 2 is veel spannender dan foto 1 – en we hebben de foto alleen maar iets gedraaid en gecropt.

fotograferen met iphone

3. Wat wil je bereiken?

Voordat je überhaupt begint met het maken van foto’s, is het belangrijk om te bepalen wat jij met je foto’s wilt bereiken. Dat kan per persoon heel verschillend zijn.

Wil jij producten verkopen? Zorg er dan voor dat jouw producten de show stelen op jouw foto’s. Het product dat je wilt verkopen moet scherp en duidelijk zijn. Ook is het belangrijk dat de foto niet saai is. Zorg bijvoorbeeld voor een leuke achtergrond, of maak een flat lay met het product.

Sta jij zelf in het middelpunt van de foto? Maak dan gebruik van een statief (zie ook punt 5). Zorg ervoor dat op vrijwel alle foto’s jouw gezicht in beeld is. Mensen willen zich identificeren met een persoon op de foto’s. Als jouw gezicht altijd verscholen is, wordt dit een stuk lastiger. Leg de focus vooral op je ogen.

4. Zorg voor een mooie diepte in je foto’s

Zowel portretfoto’s als foto’s van producten worden instant mooier met de Portrait modus op jouw iPhone. Die functie zorgt er namelijk voor dat de achtergrond blurry wordt, en er meer focus op het hoofdonderwerp van jouw foto komt.

5. Gebruik een statief voor scherpe foto’s

Een gemakkelijke manier om jouw foto’s scherper te krijgen, is het gebruik van een statief. Als je een foto met de hand maakt, trilt je hand altijd een beetje. Daarom raden wij altijd aan om te investeren in een goed, stevig statief waar je jouw iPhone gemakkelijk opzet.

Zo’n statief kan je onder andere gebruiken bij het maken van outfitfoto’s of andere zelfportretten, maar komen ook bij het maken van interieurfoto’s of landschapsfoto’s altijd goed van pas.

6. Voorkom scheve lijnen

Niets is zo storend als een foto van een landschap waarbij de horizon scheef loopt. Voorkom dit door een foto tijdens het bewerken nog even recht te trekken. Dit kan heel gemakkelijk in allerlei apps, zelfs in de foto-app van jouw iPhone is dit al mogelijk.

Ook handig: in de instellingen van je iPhone kan je onder het kopje ‘camera’ aanvinken dat je het Raster aan wilt hebben staan. Dit is een handige tool waarmee jij jouw foto’s standaard rechter kan maken.

7. Het bewerken van de foto’s

Over het bewerken van foto’s op je telefoon zouden we een hele guide kunnen schrijven. Voor nu focussen we alleen op de belangrijkste opties waarmee je elke foto beter maakt.

Helderheid – Door de helderheid van de foto aan te passen, wordt een donkere foto al snel lichter. Kijk uit dat je deze functie niet misbruikt (dit geldt voor alle bewerkingsopties), want dat wordt de foto overbelicht en gaan essentiële schaduwen verloren.

Contrast – Door het contrast van de foto te verhogen krijg je intensere kleuren en scherpere lijnen. Deze functie kan ervoor zorgen dat jouw foto meer diepte krijgt.

Verzadiging – Zijn de kleuren op jouw foto een beetje vlak? Met de verzadiging-functie zorg je ervoor dat de tinten wat intenser worden.

Temperatuur – Deze gebruik ik ook erg vaak. Met de temperatuurfunctie haal je gele tinten uit de foto, en vervang je deze voor blauwe tinten. Hiermee krijgt jouw foto een frissere, Scandinavisch-achtige look.

Laten we weer kijken naar de foodfoto:

goede foto's maken met iphone

Bij het bewerken van de foto hebben we de helderheid flink omhoog gegooid, terwijl het contrast juist iets naar beneden gegaan is om lelijke schaduwen te verwijderen. De temperatuur is iets lager gezet om de gele tinten eruit te halen. Et voila, een mooie foodfoto voor op Instagram.

Fotograferen met je iPhone onder de knie?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
7 tips om geweldige foto’s met je iPhone te maken
Sluiten