JOMO is het nieuwe FOMO: een pleidooi voor the Joy Of Missing Out

Een fulltime baan mét wekelijkse vrijmibo, tussendoor lunchen met die vriendin, in het weekend een verjaardag en een feestje. En oh ja, tussendoor moet je natuurlijk wel even op Instagram kijken hoe jouw vrienden nog leukere dingen doen dan jij. Shit. Je hebt last van FOMO, Fear Of Missing Out. Maar wat als we dat nou eens in JOMO, the Joy of Missing Out, zouden veranderen?

Let’s face it: je kunt niet overal tegelijk zijn. Als die netwerkborrel tegelijk valt met dat leuke concert, dan kun je proberen het te combineren, maar die stresslevels zorgen er niet voor dat het leuker wordt – integendeel. FOMO is dus eigenlijk alleen maar heel stressvol, en het maakt je niet gelukkig.

JOMO in plaats van FOMO: Joy Of Missing Out

Nu hoor ik je denken: ja, makkelijk gezegd, maar wat moet ik dan kiezen? Wat nou als het één leuker blijkt te zijn dan het ander? Die tijd krijg ik nooit meer terug.

En dat klopt inderdaad. Maar de truc is om te accepteren dat je niet overal bij kunt zijn, en in plaats daarvan meer Joy Of Missing Out te ervaren. Dat doe je bijvoorbeeld door beide leuke activiteiten te skippen, en in plaats daarvan thuis gaat doen waar je stiekem al een hele tijd naar snakt: gewoon niks. Lezen. Een bad nemen. Of slapen.

Lees ook: 10 tekenen dat jij lijdt aan FOMO (en hoe je het omzet naar JOMO)

De voordelen van FOMO vergeten

FOMO gaat om te veel keuzes hebben – en daar worden we helemaal niet gelukkig van, zegt ook de wetenschap. Maar we vergeten die ene keuzemogelijkheid die juist zo belangrijk is, en dat is om helemaal niets te doen. Ja, misschien zie je dan de volgende dag op Instagram Stories dat je een avondje uitgaan hebt gemist, maar hé, jij stond niet te kotsen in de grachten. En als je je notificaties uitzet of je telefoon gewoon helemaal even aan de kant legt, hoef je het überhaupt niet te zien. Dan weet je alleen dat jij hebt genoten van je avondje op de bank.

Als we eventjes niks doen, geven we de rust aan ons lichaam die het nodig heeft, schreven we al eerder. Daarnaast helpt het – hoe verrassend – tegen stress en maakt het je creatiever. Want ja: op momenten dat je helemaal niets doet, geef je je brein toestemming om te gaan ronddwalen. En zo komen we op onze beste ideeën.

Blij met waar je nu bent

Overal bij willen zijn is één vorm van FOMO, maar je lijdt er ook aan als je heel gevoelig bent voor trends. Als iedereen praat over nieuwe Netflix-series, maar jij steeds maar geen tijd hebt om ‘m te kijken. Als al je vriendinnen trainen voor de halve marathon, maar jij helemaal niet van hardlopen houdt.

Onthoud dat het oké is om je eigen keuzes te maken. Ook al proberen die drie pushmeldingen je eraan te herinneren dat je op geïnteresseerd staat voor een festival: als jij blij bent met waar je nu bent en wat je nu doet, is het oké. En hoewel in bed liggen met een kop thee de ultieme vorm van JOMO is, geldt het ook als je bij een vriendin bent en op dat moment gewoon niets anders zou willen doen. Leven in het moment klinkt misschien wat zweverig, maar het is beter voor ons dan wat dan ook. Happy JOMO-ing!

Dit vind je misschien ook interessant:

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
JOMO is het nieuwe FOMO: een pleidooi voor the Joy Of Missing Out
Sluiten