Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 29 nov 2018

Kijktip: de docu #followme over de bizarre financiële wereld achter Instagram

Vergeet Facebook en Twitter, Instagram is hét sociale medium van dit moment. Maar dat hoeven we jou waarschijnlijk niet te vertellen. Maandelijks liken en posten meer dan 600 miljoen gebruikers erop los op Instagram. Hoe meer likes en volgers, hoe groter je status. In de documentaire #followme onderzoekt Nicolaas Veul de bizarre financiële wereld achter Instagram.

Want ja, als je niet genoeg volgers of likes hebt, wat doe je dan? Dan koop je ze toch gewoon. Met de documentaire #followme doet programmamaker Nicolaas Veul een boekje open over de schimmige wijze waarop accounts groot worden. Boostboys, bots, shout outs en betaalde likes. Je kunt het zo gek niet verzinnen en ‘influencers’ gebruiken het.

Documentaire #followme

Deze schaduwwijze van Instagram is onder andere ontstaan door het algoritme. Groot worden is inmiddels bijna onmogelijk. Bijna, dan. Want je kunt er altijd voor kiezen om vals te spelen. In de docu praat Veul onder andere met influencers, een influencer agency en een groothandelaar in nepvolgers. Die laatste vertelt: “Ik heb heel vaak ouders die voor hun kinderen volgers kopen.” Zo willen ze eigenlijk populariteit afkopen. Nicolaas Veul laat zien hoe makkelijk dat eigenlijk gaat. Ook al zijn ze nep, het geeft tóch een lekker gevoel.

Kijk, als je het doet voor je ego, kunnen we daar wel over oordelen, maar dan moet je het helemaal zelf weten. Maar er zijn ook mensen die hun boterham verdienen met Instagram. Zij krijgen geld van bedrijven om bijvoorbeeld een post te plaatsen. Als je dat voor elkaar krijgt met nepvolgers en neplikes, dan pleeg je eigenlijk gewoon fraude.

De documentaire ging op woensdag 21 november in première op het videokanaal van Instagram: IGTV. Op televisie was de docu een week geleden te zien op NPO3. Gelukkig kun je het gewoon nog terugkijken!

Meer lezen over Instagram?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Kijktip: de docu #followme over de bizarre financiële wereld achter Instagram
Sluiten