Door te veel te focussen op het einddoel houd jezelf juist tegen

Dingen gaan niet altijd zoals we dat willen. Onze gedachtes zitten ons vaak in de weg en ook dat helpt niet mee. Doordat we vaak heel erg gefocust zijn op het doel dat we willen bereiken, bereiken we ons doel dus juist niet. Herken jij jezelf hierin? You’re not alone. En eigenlijk is dat zonde. Wil je je doel bereiken? Zorg er dan voor dat je niet te erg op het einddoel gefocust bent.

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar het werkt echt. De gouden tip: richt je vooral op hoe jij je doel wilt bereiken. Niet het einddoel dus, maar de route hier naar toe. Maar hoe doen we dit dan eigenlijk?

Maak kleine stappen

Eén van de belangrijkste redenen waarom mensen hun doelen niet behalen is omdat hun doelen niet realistisch zijn. Hoe realistischer je doel is, hoe makkelijker het uiteindelijk wordt om deze te behalen. Bedenk van tevoren dus goed wat je einddoel is en vooral wat er allemaal nodig is om dit te halen. Maak elke stap zo klein mogelijk. Kleine stappen zijn makkelijker te behalen dan grote stappen. Oh, en een extra tip: vergeet niet om af en toe even terug te kijken naar wat je allemaal al hebt bereikt. Daar mag je ook best trots op zijn, ook al ben je misschien nog niet bij je einddoel.

Waarom je goede voornemens nooit vol kan houden (en hoe je dit wel doet)

Zoek de juiste timing voor jezelf

Tegenwoordig lijkt het wel alsof het nooit het goede moment is om iets te gaan doen. En laat dit dan ook een valkuil zijn als het gaat om doelen bereiken. Het is belangrijk dat je voor jezelf kunt bepalen wanneer het juiste moment is. Is je doel bijvoorbeeld om te stoppen met roken en ben je een stress-roker? Dan is het realistischer om te gaan stoppen in een periode waarin je niet echt last van stress hebt.

Maar, hoe weet je wanneer iets het juiste moment is? Eigenlijk weet je dit nooit honderd procent zeker. Maar door van tevoren te bepalen welke ‘obstakels’ je moet doorstaan om bij je einddoel uit te komen, maak je het jezelf wel een stukje makkelijker. Als je die obstakels vandaag niet kunt doorstaan, wanneer is het dan wel het goede moment om dit te doen?

Overwin je angsten

Er zit waarschijnlijk een reden aan waarom jij je einddoel nog niet hebt behaald. Iets in jou houdt je tegen, maar wat? We zijn vaak bang dat we iets fout doen en dat we dus falen. Maar er is helemaal niks mis met falen. Sterker nog, veel van de succesvolste ondernemers die we tegenwoordig kennen, hebben eerst gefaald voor zij hun succes behaalden.

Oké, we zijn dus bang. In ons hoofd bedenken we allemaal scenario’s over wat er allemaal fout kan gaan. En eigenlijk is het dus helemaal niet zo erg om dit te denken. Sterker nog, het kan je juist helpen. Want als jij een lijstje maakt van alles wat fout kan gaan, dan kun je dus ook (makkelijker) een oplossing bedenken voor deze situaties.

Must read: Waarom het oké is om af en toe falen (en het zelfs goed voor je is)

Het is moeilijk om je niet teveel te focussen op het einddoel. We willen het nou eenmaal gewoon graag bereiken. En als dit dan niet in één keer lukt is dat lastig, en al helemaal als je perfectionistisch bent. Maar het is goed om te onthouden dat je nou eenmaal niet na één keer goed bent in iets. En lukt het even niet? Geen probleem, dan probeer je het de volgende keer weer gewoon opnieuw.

En zoals José N. Harris ooit zei: “I may not be there yet, but I’m closer than I was yesterday” 

Meer lezen?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Door te veel te focussen op het einddoel houd jezelf juist tegen
Sluiten