Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Productiviteit 16 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Waarom in de ‘flow’ komen op je werk zo lekker is

Niets vind ik fijner dan helemaal opgeslorpt te worden in mijn werk en de tijd uit het oog verliezen. Mezelf toewijden aan een artikel en plots drie uur later zijn, dát is wanneer ik me echt tevreden voel. De term die dit prachtige fenomeen omschrijft, heet in de psychologie ‘flow’.

Van pottenbakken tot het uitvoeren van hersenoperaties of het interviewen van een beroemdheid: je kan het zo gek niet verzinnen of mensen komen hiervan in de flow. Maar wat betekent dit dan voor ons lichaam en onze geest? De Hongaarse psycholoog Csíkszentmihályi onderzocht het en wijdde er de rest van zijn carrière aan.

Flow is volgens hem een optimale staat van bewustzijn, waarin we ons intens concentreren op een uitdagende taak. De taak mag niet te makkelijk zijn, want een gezonde dosis uitdaging zorgt ervoor dat het bewustzijn zich enkel op de relevante prikkels rondom ons concentreert. Het gevolg is dat er geen geestelijke energie meer over is voor andere prikkels, zoals een piekerstem in ons hoofd of de tijd.

Gelukzalige toestand

Blijkbaar ben ik niet de enige die flow zo’n fijn gevoel vindt. Csíkszentmihályi stelde namelijk vast dat flow een gelukzalige hersentoestand is. Mensen gaven in zijn onderzoek aan dat ze het gelukkigst zijn wanneer ze hun aandacht volledig op iets kunnen richten tijdens een flowervaring. Dat komt omdat ons brein tijdens de flowervaring meer dopamine en endorfine aanmaakt, wat leidt tot een gelukzalig gevoel. Het is als het ware een moment waarin actie en bewustzijn in elkaar overvloeien.

Mensen die écht in de flow zitten, vergeten vaak zelfs de noden van hun lichaam. Honger, dorst en zelfs botbreuken worden soms genegeerd, omdat de activiteit zo belonend is. Het gaat topsporters nooit om de erkenning of het prijzengeld achteraf. Anders hadden ze het ook nooit volgehouden om dat niveau te bereiken: flow zelf is de hoofdprijs. Het heeft min of meer dezelfde werking als cocaïne.

Hoe bereik je flow?

Het goede nieuws is dat het perfect mogelijk is om flow (bijna dagelijks) op je werk te ervaren. 54% van de deelnemers uit Csíkszentmihályi’s onderzoek rapporteerden een flowervaring gedurende een normale werkdag. Het mindere nieuws is dat je flow niet kan afdwingen of kan voorspellen wanneer het gebeurt. Het is een toestand die spontaan ontstaat wanneer alles op een haast magische manier lijkt samen te vallen.

Wel kan je de kans op flow verhogen door voldoende uitdaging te vinden in je baan. Vaak is het een kwestie van een geschikte baan kiezen die nét moeilijk genoeg is om je hersenen op een plezierig niveau te prikkelen.

Deze theorie vind ik handig om in het achterhoofd te houden bij de keuze van een baan of het al dan niet toezeggen van een opdracht. Flow draagt bij aan ons geluk en welzijn, en dat kunnen we maar beter zoveel mogelijk toejuichen!

Meer over geluk op je werk:

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Waarom in de ‘flow’ komen op je werk zo lekker is
Sluiten