Tessa Ham
Tessa Ham Carrière 7 jun 2019

Fleur kreeg een burn-out en coacht nu anderen: “Millennials zijn bij hun keuzes te veel bezig met wat de buurvrouw doet”

Fleur Brunninkhuis (31) was een typische ambitieuze millennial, toen ze door de knokkelkoorts die ze in Bali kreeg met haar neus op de feiten werd gedrukt. Ze moest pauze nemen en weer gaan luisteren naar de signalen van haar lichaam, in plaats van de verwachtingen van anderen. Nu leert ze als burn-out en life coach anderen ook te leven vanuit de behoeften van hun lichaam, in plaats van hun hoofd.

We spraken Fleur over haar burn-out en de rol die social media en onze opvoeding speelt in het grote aantal burn-outs die er nu zijn.

Hoe zag jouw leven eruit voor je burn-out?

“Ik was het stereotype millennial. Ik had gestudeerd in Utrecht, mijn master gedaan in Londen, nog 7 maanden in Gambia gewoond en gewerkt en was na een traineeship nu marketing manager bij Ahold. Ik had een leuke relatie, een druk sociaal leven, had vrijmibo’s met collega’s, ontdekte altijd de laatste hotspots en maakte veel tripjes.”

Het werd toen allemaal te veel?

“Ik ging met mijn toenmalige vriend op vakantie naar Bali. We hadden zoveel gepland, dat we niet echt aan relaxen toe kwamen. In de laatste week van onze vakantie kreeg ik knokkelkoorts. Ik lag de hele week in het ziekenhuis. Dat was heel heftig: ik verloor veel gewicht, had ontstoken tandvlees en had haaruitval. Toen ik uit het ziekenhuis kwam, kon ik amper lopen.

Toch wilde ik bij thuiskomst weer zo snel mogelijk aan de slag. Binnen een maand werkte ik weer 36 uur. Ik luisterde niet naar de signalen die mijn lichaam me gaf en werd steeds vermoeider. Het was echt debiel wat ik mezelf aandeed. Ik legde de schuld constant bij externe omstandigheden. Na vijf maanden viel ik uit. Ik moest een meeting leiden, maar dat ging helemaal niet en dus werd ik naar huis gestuurd.

Ik wist toen nog niet dat ik een burn-out had.”

“Ik had daar nog nooit over nagedacht. Een burn-out is voor oude mensen, dacht ik.”

Hoe kwam je er dan achter dat je echt een burn-out had?

“Twee weken thuis werden vier maanden. In die maanden ben ik echt aan mezelf gaan werken en ben ik naar een psycholoog gegaan. Die zei: Fleur, kan het niet zijn dat je een burn-out hebt? Daar kon ik met mijn hoofd niet bij. Ik? Daaag. Het is echt een stuk acceptatie. Als je niet durft te zeggen dat je een burn-out hebt terwijl dat wel zo is, dan ben je er nog niet.

Als mensen aan me vroegen of ik geen burn-out had, zei ik in het begin dat ik gewoon moe was. Het is ook heel confronterend. De mensen om je heen gaan door met hun leven, maken carrière. Ik had het gevoel stil te staan. Achteraf weet ik dat je juist als je een burn-out hebt een enorme persoonlijke transformatie doormaakt die enorm waardevol is.”

Lees ook: Hoe word je gelukkig in je werk? Wij vroegen het een gelukspsycholoog

Hoe zag die periode eruit?

“Heel veel slapen. Naar de Albert Heijn lopen was al een overwinning. Mediteren bleek echt een life saver te zijn. Eén van de eerste keren dat ik ging mediteren, viel er echt een kwartje. Ik heb mezelf in de problemen gewerkt, dus ik kan mezelf hier ook uit halen. Er ging toen echt een knop om.”

Wat heeft je nog meer geholpen?

“Ik ben heel veel gaan lezen, onder andere meer over menselijk gedrag en spiritualiteit. Verder ben ik veel kleine dingetjes gaan doen die me geluk brachten. Yin-yoga. Schrijven. Even in de zon zitten. Een bos bloemen voor mezelf kopen. Een lekker theetje zetten.

“Je gaat de kleine dingen veel meer waarderen. Je hebt geen keus.”

Ik dacht toen wel: wat moest ik eigenlijk – onnodig – veel van mezelf.”

Dat is wel iets van onze generatie hè?

“Ja, FOMO: we willen overal bij zijn. Dat is iets wat ik nu ook veel in mijn coaching benadruk: het gaat niet om kwantiteit, maar om kwaliteit. Je wilt voldoende dingen doen waar jij echt meer energie van krijgt, dat is voor iedereen anders. Veel millennials zijn bij de keuzes die ze maken bezig met wat de buurvrouw doet en wat hun beste vriendin wil. Maar als jij veel energie geeft en niet terugkrijgt, dan loop je op een gegeven moment leeg.”

Waarom hebben wij daar zoveel last van denk je?

“Social media spelen daar een grote rol in. We staan ten eerste altijd maar aan, maar krijgen daarnaast een onrealistisch beeld van de wereld. Vriendin A is hoteldebotel op Instagram, vriendin B ligt in haar bikini op het strand van Thailand en vriend C heeft net een huis gekocht. Jij zit op de bank, had een slechte dag en je relatie loopt niet zo lekker. Veel mensen hebben het niet door, maar alleen die vergelijking kan al een milde stressreactie triggeren.

Daarnaast willen we tegenwoordig alleen maar door en door. Echte ontspanning wordt zó onderschat. Je wordt er creatiever en productiever van. Alles komt meer in een flow als je ontspannen bent. Even niets doen is alleen moeilijk voor ons. We zijn opgevoed met het idee dat als we meer uren werken, we ook meer gedaan krijgen. Work hard en je ziet de resultaten. Maar dat is natuurlijk helemaal niet altijd zo.”

Heb je een tip voor mensen die niet zo lekker in hun vel zitten?

“Plan rustmomenten in. Ga een kwartier of halfuur in de week even helemaal niets doen. Gewoon, op de bank zitten en naar buiten kijken, of een stukje wandelen bijvoorbeeld. Geen telefoon, je hoeft even helemaal niets te doen. Gun het jezelf om even helemaal uit te staan.

“Niets moet – dat hebben we onszelf alleen maar opgelegd.”

En als het echt niet goed gaat, weet dat je het niet alleen hoeft te doen. Ik voelde me destijds zo alleen en ik was op zoek naar mensen die echt begrepen hoe ik me voelde. Mijn psycholoog was een heel fijn persoon, maar de focus lag vooral op praten in plaats van stappen zetten. Dat is voor mij de reden geweest om te stoppen bij Ahold en te doen wat ik nu doe. Weet dat het oké is om hulp te vragen.”

Fleur is psycholoog, stress & burn-out expert en life coach. Via haar blogs, online masterclasses, workshops bij bedrijven en 1-op-1 coaching verspreid ze de boodschap voor meer zelfliefde en ontspanning. Hulp nodig? Kijk dan zeker eens op haar website. Volg haar op Instagram voor waardevolle inzichten en tips op het gebied van mindfulness en bewustwording.

Meer weten over stress en burn-outs?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Fleur kreeg een burn-out en coacht nu anderen: “Millennials zijn bij hun keuzes te veel bezig met wat de buurvrouw doet”
Sluiten