Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 9 dec 2020

Puck wil met fire for women beleggen toegankelijk en begrijpelijk maken: “Er bestaat enorm veel onwetenheid over”

Toen Puck Landewé (33) zich realiseerde dat geen enkele van haar slimme hoogopgeleide vriendinnen bezig was met investeren en beleggen, ontstond het idee voor fire for women. Met haar blog, community en cursussen wil ze beleggen en financiën zo begrijpelijk en toegankelijk maken dat elke vrouw de stap durft te nemen om haar geld voor haar te laten werken. Met het uiteindelijke doel om FIRE te worden.

FIRE staat voor Financial Indepence Retire Early. Oftewel: financiële onafhankelijkheid en vervroegd met pensioen. Wanneer kwam Puck voor het eerst in aanraking met deze movement? Is FIRE worden voor iedereen mogelijk? En welke stappen moet je nemen om financieel onafhankelijk te worden?

We vragen Puck ook naar haar eigen beleggingen en tips om zo min mogelijk risico te lopen.

Wanneer ben je fire for women gestart?

“Op 1 september 2019 ging fireforwomen.com live. Ik had op dat moment een andere blog waar ik over verschillende onderwerpen schreef, beleggen was daar één van. Ik merkte toen dat ik in mijn omgeving als enige vrouw hier mee bezig was. Mijn slimme hoogopgeleide vriendinnen keken allemaal alsof ze water zagen branden als ik begon over beleggen. Dat was toch heel risicovol? Moest ik dat wel willen?

Ik was al een tijdje geïnteresseerd in de FIRE movement en op een gegeven moment popte de naam en het idee voor ‘fire for women’ in mijn hoofd. Het blijkt heel erg aan te slaan.

“Ik merk dat vrouwen echt anders met geld willen omgaan, maar dat ze nog tegen een muur van onzekerheid aanlopen.”

Dat ze niet goed weten of en hoe ze die mannenwereld in moeten stappen. Met fire for women wil ik geld en beleggen leuk maken, en de informatie brengen op een manier die bij vrouwen past.”

Waarom vind je het zo belangrijk om vrouwen te helpen?

“Alleen al in Nederland is de helft van de vrouwen financieel afhankelijk. Het is echt treurig als je deze cijfers bekijkt. Er is veel werk te doen. Financial Indepence Retire Early is een mooi streven, een stip op de horizon. Maar als ik vrouwen kan helpen financieel onafhankelijk te worden, vind ik dat ook onwijs mooi.”

Wat is jouw achtergrond?

“Iets heel iets anders dan finance, haha! Ik heb een mode-opleiding gedaan en heb na mijn afstuderen drie jaar samen met een vriendin het mode-tijdschrift Prestage opgezet en uitgebracht. Dat was één groot avontuur, en het tijdschrift was te koop in 25 landen. Daarna ben ik de corporate wereld ingerold, waar ik vooral bezig was met content marketing en storytelling. Dat zie je natuurlijk wel terug in fire for women, het op een leuke manier overbrengen van een verhaal.”

Puck Landewé van fire for women

Wanneer was jouw eerste aanraking met de FIRE movement?

“Dat was in 2017. FIRE was toen heel groot in de VS en ik las er een artikel over. Ik was meteen onwijs geïnspireerd. Niet per se op het gebied van geld en beleggen, maar over de vraag: hoe wil ik mijn leven inrichten? Ik werkte op dat moment in loondienst, had een superleuke baan en verdiende heel goed. Ik had ook een duur huis gekocht, dus ik moest dit werk blijven doen om mijn leven te kunnen bekostigen.

Dat artikel opende mijn ogen, want ik had geen idee dat er ook nog andere manieren waren om geld te verdienen en slim met geld om te gaan. Dat is ook niet gek, want in onze maatschappij zie je toch vaak hetzelfde plaatje: je gaat naar school, daarna studeren en vervolgens werken in loondienst, tot aan je pensioen op 67-jarige leeftijd.

Ergens was het altijd al aan het wringen, maar toen ik dat artikel las was het eerste zaadje echt geplant.”

Denk je dat FIRE worden voor iedereen mogelijk is?

“Nee, dat denk ik niet. Er zijn genoeg mensen die elk dubbeltje moeten omdraaien, onder andere door gewoon stomme pech in het leven. Elke maand beleggen is wel het laatste waar ze aan denken. Ze zijn eigenlijk gewoon aan het overleven.

“Ik denk wel dat er meer mogelijk is dan veel mensen vaak denken.”

Je hebt mensen die heel frugal gaan leven om FIRE te worden. Zij gaan agressief beleggen, heel zuinig leven, beneden hun stand, en zetten een heel groot deel van hun inkomsten opzij. Maar wat mij betreft draait FIRE niet per se om nu zo zuinig mogelijk leven en zoveel mogelijk beleggen, om met je 40ste met pensioen te gaan. Het gaat erom dat je het heft in eigen handen neemt en slimme dingen doet met je geld. Al beleg je maar met drie tientjes per maand.”

Kun je al beleggen met drie tientjes per maand?

“Zeker. Er bestaat enorm veel onwetenheid over beleggen. Daarom weten veel vrouwen ook niet dat het een optie voor ze is. Ze denken dat je rijk moet zijn om te gaan beleggen, economie moet hebben gestudeerd of elke dag op de beurs moet kijken. Er hangt toch ook een heel groot stigma omheen dat het enorm risicovol is en dat je al je geld kan verliezen.

Dat komt voornamelijk omdat je twee verschillende soorten verhalen hoort: je hoort de succesverhalen van mensen die heel snel heel rijk zijn geworden of juist de verhalen van mensen die alles zijn kwijtgeraakt. Je hoort nooit ‘ik doe het al 10 jaar, ik zet elke maand 100 euro opzij en het gaat lekker steady‘. Die nuance ontbreekt vaak.”

Wat is de eerste stap om FIRE te worden?

“Wat mij betreft is dat inzicht krijgen. Hoe sta je er financieel voor? Waar geef je jouw geld aan uit? Wat kun je opzij zetten? Maar ook: wat zijn je toekomstplannen? Stel dat je over een aantal jaar een wereldreis wil maken, hoeveel geld moet je dan hebben? Of als je twee dagen per week vrij wil in de toekomst? Bereken welk prijskaartje er hangt aan de levensdoelen die je hebt.”

En welke stappen volgen erna?

“Daarna ga je bepalen wat je elke maand opzij gaat zetten, leg je een flinke spaarbuffer aan – dat is heel belangrijk – en vervolgens ga je beleggen. Dat is een cruciaal onderdeel om FIRE te worden, want beleggen is dé manier om van je geld meer geld te maken.”

Heb je tips om met zo min mogelijk risico te beleggen?

“Zorg voor een goede spreiding in je portefeuille, handel niet uit emotie en houd de kosten laag. Wat je ook met je geld doet, zorg dat het bij je past. Ik belegde bijvoorbeeld eerst in aandelen, maar ben daarmee gestopt omdat ik er te onrustig van werd.”

“Hoe leuk het ook is om te beleggen en slim met je geld om te gaan, lekker slapen is net zo belangrijk.”

Waar beleg je dan nu in?

“Ik beleg in ETF’s. Een ETF is een tracker die een bepaalde index volgt. In die index zijn heel veel bedrijven vertegenwoordigd. Eigenlijk is het een hele laagdrempelige en goedkope manier om in heel veel bedrijven te beleggen en zo je risico te minimaliseren.

Mijn favoriete belegging is vastgoed. Dat vind ik heel leuk, maar het is ook heel lucratief. Vorig jaar heb ik mijn eerste vastgoedbelegging gedaan en een aantal weken geleden mijn tweede. In de toekomst wil ik er nog twee doen.”

Dan ben je hard op weg om FIRE te worden, toch?

“Ik doe mijn mijn best! Kijk, als ik na die twee vastgoedbeleggingen erbij heel zuinig zou leven en zelf zou wonen in een goedkoop huisje, dan kan ik leven uit de inkomsten van mijn beleggingen. Maar ik vind het nou eenmaal niet geweldig om heel zuinig te leven en vind mijn werk ook gewoon heel leuk. Stoppen met werken zal ik dus niet doen.

In het verleden heb ik bijvoorbeeld wel een sabbatical van een jaar gedaan. Misschien dat ik dat in de toekomst weer zou willen doen. Dát is waar het bij FIRE om draait: dat je die mogelijkheid en vrijheid hebt.”

“Ik leg de nadruk dus niet per se op ‘retire early‘, maar op ‘retire often‘.”

Heb je nog een tip voor vrouwen die geld eng en ingewikkeld vinden?

“Ga eerst werken aan je relatie met geld. Zo lang je in schaarste denkt en negativiteit het universum instuurt, geloof ik dat dit ook terug zal komen. Geld is leuk en fijn. Het is oké om er veel van te hebben.

Het is natuurlijk best lastig om jouw overtuigingen over geld zomaar te veranderen. Ik heb hier nog wel een paar leestips voor: ‘You’re A Badass at making Money‘, ‘Think and Grow Rich‘ en ‘Rich Dad Poor Dad‘.

Veel vrouwen zijn bang om te beleggen, omdat ze denken niet genoeg kennis te hebben. Weet dat je niet alles hoeft te weten. Zorg dat je een goede basiskennis hebt, zodat je je geld niet verliest. Dat doe je door bijvoorbeeld fireforwomen.com te lezen. Dan zal je zien dat het helemaal niet zo ingewikkeld en eng is als je misschien denkt.”

Op de website en Instagram van fire for women vind je inspiratie, educatie en informatie over beleggen, geld verdienen, side hustles en money mindset.

Verder lezen?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Puck wil met fire for women beleggen toegankelijk en begrijpelijk maken: “Er bestaat enorm veel onwetenheid over”
Sluiten