Finse premier pleit voor werkweek van 4 dagen en 6 uur per dag

De inwoners van Finland gaan binnenkort waarschijnlijk vier dagen per week en zes uur per dag werken. Sanna Marin, die sinds december 2019 de Finse premier is, wil met een kortere werkweek experimenteren en zal hiervoor een wetsvoorstel bij het parlement neerleggen.

Dit zou betekenen dat de Finnen een stuk minder gaan werken. Net als in Nederland is het in Finland nu normaal om vijf dagen per week en acht uur per dag te werken.

Finse premier niet bang voor veranderingen

Sanna Marin is de nieuwe premier van Finland en met haar 34 jaar de jongste regeringsleider ter wereld. Sinds december 2019 staat Marin aan het hoofd van vijf coalitiepartijen die ook allemaal door een vrouw worden geleid.

Lees ook: Niet iedereen in Finland is blij met hun vrouwelijke minister-president en partijleiders

De nieuwe Finse premier wordt geloofd om haar frisse ideeën en laat zien dat ze niet bang is voor verandering. Het idee om de werkweek aanzienlijk te verkorten is één van de eerste voorstellen die Marin doet. “Ik vind dat mensen het verdienen om tijd door te brengen met hun gezinnen, geliefden, hobby’s en andere aspecten van het leven”, zegt Marin. “Dit kan de volgende stap zijn in het leven van de werkende mens.”

Het voorstel wordt enthousiast ontvangen door de Minister van Onderwijs, Li Anderson.”Het is belangrijk om Finse burgers minder te laten werken”, zegt ze over het idee. “Dat is geen kwestie van vrouwelijk regeren, maar hulp bieden en beloftes nakomen aan de kiezer.”

Voordelen van kortere werkweek en werkdag

De werkdag van acht uur en werkweek van veertig uur staat steeds vaker ter discussie, omdat experimenten laten zien dat minder werken tal van voordelen heeft. Het servicecenter van Toyota in Zweden was in 2003 één van de eerste bedrijven die een verkorte werkdag invoerde. Daar bleek dat de werknemers niet alleen gezonder en blijer werden, maar ook productiever. De winst nam daardoor ook toe.

Het Japan-kantoor van Microsoft deed vorige zomer een experiment met de vierdaagse werkweek. Met verbluffend resultaat: een verkorte werkweek zorgde voor een boost in productiviteit met wel veertig procent.

In Nederland pleit vakbond CNV voor een 30-urige werkweek. Tijdens de cao-onderhandelingen wil de bond afspraken maken over een verkorte werkweek. De nieuwe voorzitter Piet Fortuin maakt zich zorgen over de hoge werkdruk, burn-outs en ziekteverzuim.

Maar liefst 45 procent van de Nederlandse werkenden heeft het gevoel knel te zitten tussen werk, privé en andere verplichtingen. 58 procent wil meer tijd voor zijn privéleven en 54 procent ervaart een hoge werkdruk.

Verder lezen?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Finse premier pleit voor werkweek van 4 dagen en 6 uur per dag
Sluiten