Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Geld 29 mrt 2019

Dit moet je weten voordat je aan de financiering van je start-up begint

Stap één in het beginnen van je start-up is jezelf ervan overtuigen dat je het echt kunt. Maar als je eindelijk het zelfvertrouwen hebt gewonnen, ben je er nog niet – eerst moet je misschien ook nog wat praktische obstakels overwinnen. Afhankelijk van wat voor bedrijf je wilt beginnen, is er een mogelijkheid dat je financiering nodig hebt en dus op zoek moet naar investeerders. En dat kan best eng en/of lastig zijn.

En nee, het helpt zeker niet dat het voor vrouwen nog moeilijker is om financiering te krijgen dan voor mannen. Sterker nog: uit onderzoek naar de gender gap in investeringen in Nederlandse start-ups (gehouden onder 40 investeringsfondsen) blijkt dat slechts 1,6 procent van de start-ups waarin wordt geïnvesteerd onder leiding staat van een vrouw. Bij 6,8 procent staat een gemengd team aan het roer.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt ook dat dat de bedragen die worden geïnvesteerd in ondernemingen waar een vrouw aan het roer staat lager zijn dan bij mannen, schrijft ondernemingsorganisatie VNO-NCW.

Dat betekent echter niet dat je het al bij voorbaat moet opgeven. Toch kan het wel helpen om je erg in het proces te verdiepen voor je aan de uitdaging van venture capital zoeken begint. Maria Aspan, financieel journalist voor onder andere Inc. en auteur van Startup Money Made Easy: The Inc. Guide to Every Financial Question About Starting, Running, and Growing Your Business, weet er gelukkig alles vanaf. En hoewel ze weet dat het fout kan gaan, kan het ook heel goed gaan als je genoeg netwerkt en een beetje geluk hebt.

Op Create & Cultivate deelt Maria 5 dingen die je moet weten voordat je aan de financiering van je start-up begint.

Het is een geploeter

Ja, het is mogelijk om durfkapitaal te krijgen van een investeerder. Je moet dus altijd hoop hebben, maar kan van tevoren maar beter weten dat het ook weer niet makkelijk is. Misschien lijkt het alsof alle ondernemers om je heen zonder al te veel problemen hun bedrijf hebben gecrowdfund, maar ook voor hen was financiering krijgen waarschijnlijk niet makkelijk. Bereid je voor op een heleboel frustratie. Je zal steeds naar nieuwe manieren moeten zoeken.

Maar het kan ook leuk zijn

Dat gezegd hebbende: er zijn mensen die de periode van financiering zoeken juist ook heel leuk vinden. Ja, het is moeilijk, maar wie van een beetje uitdaging en netwerken houdt, kan er zijn hart aan ophalen. Je verdiepen in de financiële wereld kan best interessant zijn!

Zoek vrouwen die investeren in vrouwen

Goed, dus de kans dat je als vrouw alleen (of samen met een andere vrouw) gemakkelijk financiering vindt, is aanzienlijk kleiner dan wanneer je een man zou zijn. Het goede nieuws is echter wel dat er een trend is van vrouwen die investeren in vrouwen: samen staan we sterk!

Ga dus eerst daarnaar op zoek. Naast dat je dan meer kans maakt, is het voor jou vaak ook fijner dat vrouwelijke investeerders je doelgroep misschien beter begrijpen.

Neem niet zomaar elk aanbod aan

Als je al maanden zoekt naar investeerders en er is eindelijk iemand die zegt interesse te hebben, ben je waarschijnlijk al snel geneigd onmiddelijk met diegene in zee te gaan – maar daar moet je voor uitkijken. Zeker als je wilt blijven samenwerken met je investeerder(s), is het belangrijk dat het een bedrijf of persoon is met wie je het eens bent over belangrijke beslissingen voor de groei van je bedrijf.

Je hóeft geen durfkapitaal te zoeken

Voor sommige start-ups heb je inderdaad wel een redelijk groot startbudget nodig, maar dat is lang niet altijd zo. Er zijn genoeg bedrijven die (succesvol!) uit de grond zijn gestampt zonder investeerders. Als je een goed idee hebt en hard werkt, zou je het ook zonder kunnen proberen. Dat kost misschien meer moeite, maar het scheelt ook een heleboel moeite vooraf!

Meer over geld en financiering:

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Create & Cultivate

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Dit moet je weten voordat je aan de financiering van je start-up begint
Sluiten