Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 12 feb 2020

Financiële tips die we op de middelbare school hadden willen leren

Uren heb ik vroeger op de middelbare school Franse woordjes gestampt en geploeterd om eindelijk wiskundige sommen door te krijgen. Hoe vaak ik deze informatie vandaag de dag gebruik? Nooit en te nimmer. Sterker nog, als ik nu in Frankrijk op vakantie ga, kan ik geen normaal gesprek voeren. Er zijn een hoop dingen die ik juist wél op school had willen leren, en deze financiële tips staan hoog op het lijstje.

Uiteindelijk leren we met vallen en opstaan hoe belastingen werken, hoe we het beste kunnen sparen en hoe we meer inkomsten kunnen krijgen. Maar als we op de volgende punten al basiskennis hadden gehad door lessen op school, bestond dat vallen en opstaan een stuk meer uit opstaan dan vallen.

5 financiële tips die we op de middelbare school hadden willen leren.

Belastingaangifte

Over belastingen in het algemeen zou je al een wekelijkse les kunnen maken. Waar gaat bijvoorbeeld het verschil tussen bruto en netto heen? Hoeveel belasting moeten we nou echt betalen en waar wordt dat voor gebruikt? Maar de grootste vraag is wel: hoe doe ik belastingaangifte?

Onze tips over belasting

Geld overhouden aan het einde van de maand

Door vallen en opstaan leren we uiteindelijk hoe we geld kunnen overhouden aan het einde van de maand. Maar nog steeds doen de meesten van ons ‘maar wat’ en maken we geen financieel overzicht, weten we niet precies waar ons geld heen gaat en gebruiken we geen budget. Als we al deze dingen wél hadden geleerd op de middelbare school, zou dat ons enorm hebben geholpen met de rest van de punten.

Budget en geld tips

Sparen

Sparen is simpel: je geeft minder uit dan er binnenkomt. Maar toch is geld sparen niet vanzelfsprekend. Onze hersenen zijn namelijk vooral gericht op de korte termijn. Mij lukt sparen bijvoorbeeld het beste door allemaal trucjes te bedenken.

Van geld overmaken naar mijn spaarrekening nadat ik mijn salaris heb, in plaats van aan het einde van de maand, tot een spaar challenge doen. Zo zorg ik dat het bedrag op mijn spaarrekening groeit. Al deze trucjes heb ik niet op school geleerd, maar doordat ik voor WorkJuice financiële tips schrijf.

Onze spaartips

Money mindset

Al van jongs af aan wordt ons geleerd dat we moeten sparen en zuinig moeten leven, om later andere dingen zoals een huis te kunnen kopen. Natuurlijk is er niets mis met denken op de lange termijn en te sparen zodat je uiteindelijk wat beters kan kopen. Maar nooit wordt ons geleerd dat je niet per se zuiniger hoeft te leven, maar ook meer kan verdienen.

Dit doe je onder andere door passief inkomen te creëeren en meerdere inkomstenbronnen te hebben, bijvoorbeeld door te beleggen. Of door simpelweg meer te vragen voor je diensten als freelancer of te onderhandelen over je salaris als je werkt in loondienst. Allemaal zaken die ik wel had willen leren bij het vak Geld op school.

Must read: Beter met geld omgaan? Het begint allemaal bij je mindset

Huis kopen

We weten allemaal dat je niet zomaar met een lege bankrekening een huis kunt kopen, maar zelfs nu we ouder zijn hebben we eigenlijk geen idee hoe hoog dat bedrag op onze spaarrekening precies moet zijn. Op wat voor bijkomende kosten heb je niet gerekend? Hoeveel eigen geld moet je inleggen? Wat voor soorten hypotheken zijn er? De lijst met vragen houdt niet op.

Alles over hypotheek

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Financiële tips die we op de middelbare school hadden willen leren
Sluiten