Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 13 jun 2020

5 financiële lessen die de coronacrisis ons heeft geleerd

Van bijna de één op de andere dag werd ons leven door corona drastisch omgegooid. Niet alleen moesten we zoveel mogelijk thuiswerken of hadden we helemaal geen werk, we konden ook alleen naar buiten als dat echt noodzakelijk was. Wie had ooit gedacht dat een tripje naar de buurtsuper al als een uitje kon voelen? Alhoewel de coronacrisis voornamelijk kut was, bleek quarantaine voor veel mensen ook heel waardevol te zijn door de lessen die ze leerden.

Deze financiële lessen nemen wij hier op de redactie bijvoorbeeld mee nu het leven weer begint op te starten.

Thuis kunnen we ons óók vermaken

Had je me voor de coronacrisis gevraagd wat mijn favoriete dingen in het leven zijn? Dan had ik iets als dit geantwoord: “Het maken van mooie reizen, biertjes drinken in de kroeg met vrienden, lekker uit eten…” Kortom: allemaal activiteiten die door corona werden ‘gecanceld’.

Tijdens de coronacrisis hebben mensen het geluk in de kleine dingen herontdekt. Als het moet kunnen we ons thuis ook best vermaken met nieuwe hobby’s, bordspelletjes of een goed boek. In de afgelopen periode hebben we hierdoor aardig wat bespaard. Natuurlijk hoeven we niet opeens allemaal kluizenaars te worden, maar het is goed om hier een balans in te vinden.

Het lijstje met essentiële uitgaven is kort

Toen veel winkels dichtgingen, ontstonden er twee groepen mensen. De eerste groep begon massaal alles online te bestellen. De andere groep, waartoe ik behoor, heeft tijdens quarantaine amper iets gekocht. En verrek, ik heb blijkbaar niet elke maand nieuwe kleding nodig. Je lijstje met essentiële uitgaven bestaat in feite eigenlijk alleen uit vaste lasten en boodschappen.

Een financiële buffer is cruciaal

De coronacrisis heeft ook maar weer getoond hoe belangrijk het is om een financiële buffer te hebben. Dat gaat verder dan wat geld opzij zetten om een kapotte wasmachine te kunnen vervangen. Of je nou in loondienst bent of ondernemer, je bent er nooit zeker van dat je werk hebt. Met een financiële buffer zou je in ieder geval een half jaar je vaste lasten moeten kunnen betalen.

Lees ook: 7 tips voor het bij elkaar sparen van een financiële buffer

Geld sparen/investeren voor je huis is belangrijk

Eerlijk is eerlijk: ons geld gaat vaak naar de categorie ‘buiten de deur’. Nu hebben we in de afgelopen periode geleerd hoe belangrijk het is om een fijn huis te hebben wat echt als thuis voelt. Daardoor voelt het makkelijker om eens geld opzij te zetten voor nieuwe interieuritems waar je écht blij van wordt. Of misschien ga je wel een stapje verder en ga je sparen voor een koophuis (tip: zoveel geld heb je daarvoor nodig).

Nederland is ook heel mooi

We zijn tegenwoordig zoveel bezig met verre reizen maken naar tropische oorden, dat we vergeten waren hoe mooi onze eigen achtertuin eigenlijk is. Natuurlijk zullen we in de toekomst echt nog wel mooie vakanties hebben, maar in de tussentijd verkennen we gewoon al het moois wat Nederland te bieden heeft. Dat is ook nog eens goedkoper én beter voor het milieu.

Hopelijk vinden we als alles weer is teruggekeerd een mooie balans tussen geld sparen en genieten van het leven. Maar dat je leven niet meer leuk is als je bezig bent met besparen, heeft de quarantaine ontkracht. Laten we de lessen die we gedurende de lockdown hebben geleerd meenemen naar het tijdperk ná corona.

Lees ook: Zoveel geld bespaar je met thuiswerken en dit is hoe je het oppot

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
5 financiële lessen die de coronacrisis ons heeft geleerd
Sluiten