Tessa Ham
Tessa Ham Mindset 12 jun 2019

Fika – het geheim van de Zweden voor meer productiviteit en minder stress

Grote kans dat je hygge inmiddels kent. Het is een Deense manier van leven die staat voor gezelligheid, comfort en warmte. Met gebreide sokken onder een dekentje op de bank bijvoorbeeld, of eten met vrienden bij kaarslicht. Maar nu de dagen langer worden en je de warme choco omruilt voor een ijskoffie, heb je meer behoefte aan het Zweedse fika.

De zomer draait om zo lang mogelijk zonnestralen meepikken op een terras, bbq’en in de tuin met vrienden en slenteren over de grachten of juist in de natuur. In de zomer heb je daardoor minder behoefte aan hygge, en des te meer aan het Zweedse fika.

Wat betekent fika?

De letterlijke vertaling van fika is ‘koffiepauze’, maar net zoals met het Deense hygge is het zoveel meer dan dat. Het is een langlopende traditie onder de Zweden en nog steeds een mentaliteit van leven in het Scandinavische land, onder alle lagen van de bevolking. Zelfs drukke zakenmannen nemen tijdens dit moment even pauze met een stuk taart bijvoorbeeld.

Je kunt het zien als een moment om je terug te trekken van de struggles en stress van het dagelijks leven. Een moment om je te focussen op de mensen om je heen, in plaats van de dingen die er gebeuren. In de drukke samenleving van tegenwoordig is het verleidelijk om alsmaar door en door te willen gaan. Bij fika rem je even af en waardeer je de kleine dingen in het leven.

Minder stress, meer productiviteit

De Zweden passen deze manier van leven niet alleen toe in hun persoonlijke leven, maar zeker ook op werk. Waar we in Nederland vaak alleen een lunchpauze hebben, stellen veel bedrijven in Zweden twee of drie ‘fika pauze’s’ per dag in.

Grote kans dat dit de reden is dat Zweedse mensen de minst gestresste werknemers van de wereld zijn. Naast de regelmatige koffiepauzes hebben Zweedse werknemers kortere werkdagen en maakt maar één procent overuren. Toch zijn ze superproductief. Toeval? Wij denken van niet.

Lees ook: Waarom je nooit meer achter je bureau moet lunchen

Hoe komt het dat je van fika productiever wordt?

Fika is een manier om je weer te kunnen focussen als je merkt dat je productiviteit op een laag pitje staat. Hoe komt dat toch? Je hersenen kunnen wonderbaarlijk genoeg heel veel hebben, maar af en toe hebben ze toch een pauze nodig om alles te verwerken.

Dit betekent wel dat je écht pauze moet nemen, weg van je werkplek en weg van technologie. Verandering van omgeving zorgt voor een boost in creativiteit en verbetert je probleemoplossend vermogen.

Laat je smartphone maar even wat het is en maak een wandelingetje buiten of drink een kop koffie met een collega. Probeer daarbij echt te genieten van het moment en niet over werk te praten.

Meer lezen over een goede balans vinden

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Fika – het geheim van de Zweden voor meer productiviteit en minder stress
Sluiten