Jaime Andreas
Jaime Andreas | LinkedIn Leren 12 jul 2020

Hoe je werkelijk álles kunt leren door de Feynman techniek te gebruiken

Wil je graag iets nieuws leren, maar ben je bang dat het niet lukt om wat voor reden dan ook? Stop die gedachten dan nu. Wist je dat je werkelijk alles kunt leren met behulp van de Feynman techniek? Wat dat is, leggen we je maar al te graag uit.

Richard Feynman was ooit een Nobelprijs winnende natuurkundige die veel kennis had in de wereld van quantummechanica en introduceerde het concept van nanotechnologie. Hij was een man vol kennis.

Toch beschreef hij zichzelf als een normaal persoon dat gewoon heel hard had gestudeerd. Hij geloofde dat iedereen de mogelijkheid had alles te leren als je er maar genoeg aandacht aan besteed.

> Lees ook: Beginnen met ondernemen? Deze 6 eigenschappen leiden tot succes

Wat is de Feynman techniek?

Met de Feynman techniek volg je verschillende stappen die het leerproces bevorderen. Door deze stappen telkens weer te herhalen, zorg je voor de uitbreiding van je kennis.

1. Kies een onderwerp om te leren

Kies een onderwerp dat je interessant vindt en waar je graag meer over wil leren. Schrijf het op aan de bovenkant van een leeg blaadje in een notitieboekje of in een fris Word-bestand.

2. Leer het aan jezelf of anderen

Schrijf alles op wat je weet en wat je leert over het onderwerp alsof je het aan jezelf of aan iemand anders moet uitleggen. Je kunt het ook aan iemand anders leren.

3. Ga terug naar je bronnen bij onbegrip

Ga terug naar de bronnen die je hebt gebruikt zoals boeken, podcasts, website wanneer je iets niet weet. Probeer gaten in je kennis zo goed mogelijk op te vullen.

4. Maak het makkelijker voor jezelf

Denk je dat je het nu helemaal begrijpt? Schrijf de informatie dan simpeler en begrijpelijk voor jezelf op. Doe dit totdat het onderwerp duidelijk voor je is.

feynman techniek

Zo helpt de Feynman techniek jou alles leren

Dit lijken misschien voor de hand liggende stappen, maar realiseer je hoe belangrijk het is dat je dit zo doet. Dat je vaak terug moet gaan naar de bronnen en zoveel mogelijk alle gaten in je kennis opvult zodat je het zo goed mogelijk aan jezelf en anderen uit kan leggen.

Het belang van de stappen

Een onderwerp kiezen en opschrijven is belangrijk. Zo geef je jezelf een echte uitdaging met iets dat je nog niet weet. Het forceert je ook specifiek te zijn en klein te beginnen, want er is zoveel verschillende informatie op de wereld dat je nooit alles in een keer kan leren.

Door de informatie zo op te schrijven dat je het echt helemaal begrijpt is essentieel. Dan zie je namelijk pas echt wat je wel en niet begrijpt. Dit zie je nog beter als je het probeert uit te leggen aan anderen. Heb je moeite met het uitleggen van bepaalde aspecten van het onderwerp? Dan ben je nog niet goed genoeg op de hoogte.

> Visualiseren kun je leren: 4 manieren om te visualiseren

Leren is een proces. Je kunt niet alles weten van de ene op de andere dag. Daarom moet je steeds weer teruggaan naar de bronnen die jou kennis geven. Blijf leren, blijf onderzoeken en blijf met het onderwerp bezig. Je zult merken dat je steeds sneller dingen opslaat.

Dit is belangrijk om je te realiseren: je bent pas echt op de hoogte van een onderwerp als je het begrijpelijk en simpel kan uitleggen aan een klas of jongere mensen. Daarom is de laatste stap telkens om je informatie overzichtelijk en makkelijk op te schrijven.

Dit vind je misschien ook interessant

Doist

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Hoe je werkelijk álles kunt leren door de Feynman techniek te gebruiken
Sluiten