Femke had last van quarter life crisis en schreef er een boek over: “Je hoeft niet net na je afstuderen CEO te zijn”

Is dit het nu, vraag je jezelf af als je met moeite twee dezelfde sokken bij elkaar hebt geraapt vanochtend. Je bent net afgestudeerd en hebt een leuke baan. Toch blijft er maar iets knagen. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Volgens onderzoek van LinkedIn heeft bijna driekwart van de mensen tussen de 25 en 33 jaar last (gehad) van een quarter life crisis.

Zo’n vier jaar geleden overkwam Femke Kamps hetzelfde. Ze was net afgestudeerd en voor zichzelf begonnen als freelance content creator, en begon zich steeds vaker af te vragen of dit nou echt was waar ze gelukkig van werd. Toen ze in 2016 last kreeg van angsten en hyperventilatie wist ze het zeker: ik moet hulp zoeken. Eind 2017 heeft Femke een boek geschreven over de quarter life crisis, waar ze praktische handvaten biedt om die crisis gedag te zeggen.

Wat is een quarter life crisis precies?

“Een quarter life crisis is echt een existentiële crisis. Het wordt weleens verward met een burn-out, waarbij je ook fysiek helemaal uitgeput bent. Vaak komt daar ook wel de vraag: ‘Is dit het nou?’ bij kijken. Bij een quarter life crisis gaat het echt om die vraag. Je komt op een punt in je leven dat je alles hebt wat je wilde. Alles waar je naar hebt gestreefd, heb je bereikt, maar toch ga je twijfelen. Is dit het nou? Word ik hier echt blij van? Zit ik op het juiste pad?”

Hoe grote rol speelt social media hierbij?

“Een hele grote rol. Dat zeg ik niet omdat ik social media slecht vind. Ik zei het ook al in mijn boek: ik wil niet dat we allemaal met social media stoppen. Toch is het nou eenmaal zo dat je een eenzijdig beeld krijgt van iemand anders z’n leven. Je ziet iedere dag wel een hoogtepunt voorbijkomen. Als je ziet dat iemand een boek heeft uitgegeven, of een evenement organiseert, dan denk je wel: wat heb ik vandaag eigenlijk gedaan?

Daarnaast laat social media zien hoeveel opties je eigenlijk hebt. Je zou ook op vakantie naar Zuid-Afrika kunnen gaan, een huis kunnen kopen, of een extra studie kunnen doen. Allemaal dingen waar je misschien nooit op was gekomen zonder social media.

Het is wetenschappelijk bewezen dat als jij alleen consumeert op social media, dus alleen scrolt en foto’s van anderen bekijkt, dat de kans 2,7 keer zo groot is dat je een depressie krijgt. Mijn tip is dan ook: gebruik social media alleen als je zelf ook iets leuks hebt om te delen, in plaats van het alleen te gebruiken als je je verveelt. Dat hoeft niet heel groots te zijn, maar kan ook een leuke foto van je lunch zijn.

Onthoud dat je de backstage beelden van je eigen leven ziet, terwijl je bij anderen het podiumbeeld ziet.

Hoe wist jij dat je last had van een quarter life crisis?

“In 2015 was ik net afgestudeerd en voor mezelf begonnen als freelance content creator. Ik vroeg me steeds vaker af: word ik hier nou wel gelukkig van? Ik had pas echt door dat ik een quarter life crisis had toen ik in 2016 ook lichamelijke klachten kreeg. Op een dag zat ik in de auto op weg naar een feestje, iets gezelligs, en ging ik hyperventileren.

Iets zit er niet goed, dacht ik toen. Ik ben hulp gaan zoeken bij een coach en die liet zien dat ik heel hoge verwachtingen van mezelf had en last had van prestatiedruk. Het moest altijd maar nog beter en nog groter. Het is natuurlijk niet erg om ambitieus te zijn, maar ik was zo hard voor mezelf dat het me nekte.

Bepaalde dingen weet je natuurlijk wel van jezelf, maar het is fijn als een buitenstaander je een spiegel voor kan houden. Ook krijg je bij een coach praktische tips. Een goede tip die ik kreeg: plan gewoon blokken in je agenda met wat je moet doen. Daarmee bewaar je je grenzen.”

Heb je nu helemaal geen last meer van prestatiedruk?

“Niet in zulke erge mate, maar nog wel af en toe. Ik heb nou eenmaal hoge verwachtingen van mezelf en zal vaak meer van mezelf vragen dan realistisch is. Dat is een balans die ik moet vinden, maar ik kan mezelf nu veel beter terugfluiten en mijn rust nemen.”

Wat is het beste advies dat je hebt gekregen tijdens je quarter life crisis?

“Een vriendin van mij zei: het hoeft niet nu. Onze generatie heeft het idee dat ze direct na het afstuderen CEO moeten worden van een groot bedrijf. Dat hoeft niet per se.

Dat je nu geen CEO bent, betekent niet dat je het nooit gaat worden.

Neem eerst eens de tijd om te groeien. En misschien kom je uiteindelijk tot de conclusie dat je niet eens CEO wil worden.

Je hoeft ook niet altijd precies te weten wat je wilt. Je leest tegenwoordig zoveel artikelen over het vinden van je ‘why’. Eigenlijk is dat overbodig. Het is fijn als je een levensdoel hebt, maar als je je gaat blindstaren op die stip op de horizon, mis je alles wat eromheen gebeurd. Je kan er ook gaandeweg achterkomen wat je wilt.”

Denk je dat andere generaties ook last hadden van deze twijfels als twintiger?

“Ik denk dat vorige generaties hier niet zo mee kampten, in ieder geval niet zo erg. Dat komt onder andere door de opvoeding die we hebben gekregen. Wij zijn verteld dat we alles kunnen worden als we maar hard genoeg werken.

Een mooie gedachte, maar die zorgt ook voor twijfel. Soms werk je hard en doe je alles volgens het boekje, en lukt het toch niet. Ben jij dan niet goed genoeg?

Daarbij zijn we dus de social media-generatie. We zijn meer in contact met elkaar dan ooit. Het brengt veel mooie dingen met zich mee, maar heeft ook negatieve bijwerkingen.

Bovendien is er bij onze generatie een nieuwe periode ontstaan, een fase tussen de pubertijd en volwassenheid. Wat wij zien als volwassen worden, een vaste baan, koophuis, kinderen krijgen, dat schuiven we steeds verder naar achteren.

Onze generatie is hoger opgeleid en is dus ook later klaar. Daarbij werken we in de samenleving nu veel met flexibele contracten, wat het ook lastiger maakt om te settelen. Als jij als 27-jarige op drie hoog woont met je kat, terwijl je moeder toen al drie kinderen had, kan je ook het gevoel hebben dat je iets fout hebt gedaan.”

Er komt een tweede boek aan! Kan je daar al iets over kwijt?

“Het is geen directe opvolger, maar wel een logisch vervolg. Ik herken me nog steeds in het vraagstuk van ‘Fuck the quarter life crisis‘, maar dit boek is anderhalf jaar geleden uitgekomen en sindsdien ben ik gelukkig gegroeid en heb ik veel geleerd.

Het nieuwe boek gaat over persoonlijke ontwikkeling en geluk, en geeft praktische handvaten om verantwoordelijkheid te nemen over je eigen leven. Het is geschreven in samenwerking met Hidde De Vries van #RECHARGE.  We zaten zo op één lijn qua visie dat we besloten om de handen ineen te slaan. Ook gaan we ons samen richten op de missie om meer aandacht voor persoonlijke ontwikkeling in het onderwijs te creëren.”

Is Femke’s verhaal herkenbaar? Via Bol.com kan je het boek ‘Fuck the quarter life crisis‘ kopen. Neem ook eens een kijkje op Femke’s blog en Instagram.

Meer interessante interviews

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist

Reageer op artikel:
Femke had last van quarter life crisis en schreef er een boek over: “Je hoeft niet net na je afstuderen CEO te zijn”
Sluiten