Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 13 okt 2020

Fardau van der Galiën (28) is Head of Mobility bij Vandebron: “Ik greep de kans met beide handen aan”

Duurzaamheid is er bij Fardau van der Galiën (28) met de paplepel ingegoten. Opgegroeid op een woonboerderij tussen het groen en ouders die allebei in Wageningen hebben gestudeerd, is het eigenlijk niet gek dat Fardau met haar stage bij duurzame energieleverancier Vandebron terechtkomt. Fast forward een aantal jaar later en Fardau wordt gevraagd om een nieuwe dienstverlening bij Vandebron op te zetten.

Wij vragen hoe ze haar rol als Head of Mobility bemachtigde, hoe belangrijk het voor haar is om een baan met betekenis te hebben en wat ze van leidinggeven aan een team vindt.

Wat doen jullie bij Vandebron?

“Je kunt Vandebron een beetje zien als een marktplaats voor groene energie. Als jij een boer bent met een windmolen in het weiland, kun je bij ons deze duurzame energie aanbieden. Als consument kan je zelf kiezen bij welke producenten je energie afneemt. Bij Vandebron heb je een abonnement, we maken in tegenstelling tot andere energieleveranciers geen marge op je gebruik.

Andere energieleveranciers willen het liefst dat je zo veel mogelijk energie gebruikt, dan verdienen ze namelijk meer. Wij willen het liefst dat je zo min mogelijk gebruikt. Hoe minder energie jij gebruikt, hoe meer klanten we namelijk gebruik kunnen laten maken van die ene windmolen.”

Wanneer wist je dat je iets met duurzaamheid wilde gaan doen?

“Tijdens mijn middelbare schooltijd twijfelde ik erg of ik de bèta- of economiekant zou opgaan. Ik ben technisch onderlegd, dus vakken als natuurkunde en wiskunde gingen me goed af. Maar ik zag mezelf niet echt in een lab werken.

Daarom kwam ik uiteindelijk op de bachelor Science, Business en Innovation uit. Dat wordt gepresenteerd als de schakel tussen science en economie. Binnen die studie kun je je specialiseren in duurzaamheid en toen merkte ik dat dat een natuurlijke match was.”

Hoe belangrijk is het voor jou dat jouw baan betekenis heeft?

“Ik vind het leuk als ik word uitgedaagd en als de sfeer leuk is, maar ik vind het ook erg belangrijk dat mijn werk aan iets bijdraagt. Dat je naar een doel toewerkt, namelijk de wereld beter maken.”

Lees ook: Werken in duurzaamheid? 3 tips om een baan met betekenis te vinden

Hoe ben je bij Vandebron terecht gekomen?

“Bij mijn bachelor moest ik in mijn derde jaar stage lopen. Ik had twee criteria voor mezelf opgesteld: het moest in Amsterdam zijn en met duurzaamheid te maken hebben. Ik kwam toen uit op De Groene Bocht, een mooi grachtenpand aan de Keizersgracht waar allemaal duurzame start-ups zaten.

Nadat ik één van die start-ups – toen nog met de naam Republic Power – opbelde met de vraag of ik stage kon lopen, kwam ik in gesprek met de drie oprichters. Tijdens dat stagegesprek zeven jaar geleden had ik geen idee dat Vandebron uit zou groeien tot een bedrijf met 300 werknemers en 200.000 klanten.”

Hoe was het om het bedrijf vanaf dat moment te zien groeien?

“Dat was onwijs leuk om mee te maken.

‘Niet bang zijn, gewoon doen’, is een grote les die ik van de oprichters heb geleerd.

Natuurlijk gaat er wel eens iets mis. Toen we twee weken live waren, hadden we onze klanten per ongeluk al een factuur gestuurd, terwijl we nog helemaal geen energie hadden geleverd… We zijn toen een hele avond bezig geweest met alle klanten een bloemetje sturen. Dat is nog zo’n les: als er iets misgaat, kom je er ook wel uit.”

Hoe ben je Head of Mobility geworden?

“Ik ben bij Vandebron blijven werken na mijn stage, tijdens mijn master werkte ik er bijvoorbeeld nog één dag in de week. Na mijn scriptie ben ik in gesprek gegaan met de oprichters. Ze vertelden me dat ze elektrische auto’s wilden inzetten om het energienet te balanceren en vroegen of ik dat wilde opzetten. Dat was een supergave kans, dus ik greep ‘m met beide handen aan. Het was net alsof je je eigen bedrijf aan het opzetten was, maar dan in een veilige omgeving.

Ik ken de oprichters natuurlijk al vanaf het begin. Vanaf mijn stage heb ik laten zien wat ik in huis had en blijkbaar had ik ze het vertrouwen gegeven dat ik dit aankon. Als jij nou ook op zoek bent naar zo’n mooie kans, zou ik heel erg kijken naar het type bedrijf waar je aan de slag kan. Bij een start-up geeft het bijvoorbeeld niet als je nog geen honderd jaar werkervaring hebt.”

Fardau van der Galiën
Bron: Fardau van der Galiën

Is het altijd een ambitie van jou geweest om te gaan managen?

“Niet persé. Het is eerder een gevolg van mijn ambities. Ik vind het erg leuk om met een heel team aan hetzelfde doel te werken. Je kan dan veel meer voor elkaar krijgen dan in je eentje. Ik ben niet zo van die hiërarchische verstandhouding. Natuurlijk ben ik de manager, maar ik vind dat iedereen zijn eigen verantwoordelijkheden moet nemen en zelfstandig moet kunnen werken.

Er werken nu alleen mannen in mijn team. Op kantoor maken ze er wel eens geintjes over: ik zou alleen maar mannen aannemen. Ik zou er graag een vrouw bij willen, maar je merkt dat de energiesector een mannenwereld is en de autowereld al helemaal. Daarom solliciteren er voornamelijk mannen.”

Lees ook: Deze bedrijven nemen duurzame stappen op de werkvloer (en daarbuiten)

Wat zijn uitdagingen voor jou geweest in je carrière?

“Van tevoren dacht ik dat het meest lastige alles opbouwen zou zijn, om alles van A tot Z uit te denken en in elkaar te zetten. Maar ik startte een nieuwe dienstverlening binnen een energiebedrijf. Iedereen binnen het bedrijf was bezig met energielevering, dus heb je flink wat overtuigingskracht nodig om mensen mee te krijgen met je verhaal.

Van de afdeling finance tot marketing: je moet iedereen overtuigen om je te helpen een zo goed mogelijk business model op te zetten. Terwijl ze natuurlijk allemaal hun eigen doelen hebben, die op dat moment compleet gericht waren op energielevering en niet op elektrisch rijden. Ik had echt onderschat hoeveel overtuigingskracht je daarvoor nodig hebt.”

Wat zijn toekomstdoelen van jou en Vandebron?

“Het is echt onze missie om heel Nederland van 100 procent duurzame energie te voorzien. Een doel van mezelf is om ooit in derdewereldlanden bij te dragen aan een duurzame energietransitie. We hebben in Nederland zoveel kennis, het lijkt me mooi om mijn kennis daar in te zetten.”

Meer inspirerende interviews

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Fardau van der Galiën (28) is Head of Mobility bij Vandebron: “Ik greep de kans met beide handen aan”
Sluiten