Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 22 april 2019

Wat doe je als je familie het niet eens is met jouw carrièrekeuze?

Normaal gesproken doet het ons niet veel als anderen het niet eens zijn met onze carrièrekeuze. Het is toch ons leven? Maar het is een ander verhaal als het gaat om de mensen die het dichtst bij ons staan. Het is normaal dat we hun steun, aanmoediging en begrip willen – wat zeg ik, soms hebben we het zelfs nodig. Daarom doet het pijn als onze familie niet achter onze carrièrekeuze staat.

Het kan zijn dat je familie een bepaalde carrière voor ogen heeft (omdat het goed verdiend, of omdat iedereen in je familie dit doet), of jou een bepaald beroep juist niet willen zien uitoefenen (freelancer bijvoorbeeld). Het kan ook zijn dat je een carrièreswitch gaat maken waar je familie niet achter staat.

Probeer te begrijpen waar ze vandaan komen

Het is logisch dat we het meeste carrière-advies krijgen van de mensen die het dichtst bij ons staan. Zij zijn namelijk het meest geïnteresseerd in hoe (en hoe goed) we terechtkomen. Maar dat betekent niet dat hun advies ook daadwerkelijk goed is.

Zij nemen namelijk hun eigen ervaringen mee in hun advies. In dat geval zegt het advies meer over de persoon die het geeft, dan de persoon die het krijgt. Misschien zou je moeder of je broer deze keuze niet maken, maar dat betekent niet dat jij die keuze ook niet zou moeten maken.

De meeste mensen hebben een natuurlijk instinct om de mensen te beschermen van wie ze houden. Het is voor hen lastig om te zien dat je fouten maakt en dat je misschien zelfs faalt. Ze vergeten dat je daarvan leert en hierdoor je eigen pad kunt creëren.

Lees ook: Dit is dé persoonlijkheidstest om jezelf beter te leren kennen

Vraag waarom ze het niet met je carrièrekeuze eens zijn

De mening van je familie kan minder vijandig voelen als je de reden weet. Misschien was je oma nooit financieel onafhankelijk en wil ze daarom dat je nu een bepaalde baan hebt (die goed betaald). Probeer in plaats van een discussie een conversatie te voeren. Vraag ze: ‘Waar ben je precies bezorgd om? Wat is volgens jou het ergste wat er kan gebeuren?’

Word niet defensief

Als je bijvoorbeeld hebt besloten de grote stap te wagen en jij je baan wil opzeggen om te gaan freelancen, dan kan het frustrerend zijn als je familie niet meteen de champagne popt. Het is dan makkelijk om defensief te worden, want het voelt een beetje als een persoonlijke aanval.

Zouden ze het juist niet moeten toejuichen dat jij eindelijk je dromen achterna gaat? Willen ze niet dat je gelukkig bent? Denken ze niet dat je al het talent in huis hebt om dit te gaan rocken?

Hoogstwaarschijnlijk stelt je familie je relevante vragen, maar hoor jij die niet, omdat je zo geïrriteerd bent. Vragen als: ‘Hoe zorg je dat je de huur kunt blijven betalen?’ en ‘Hoe vind je je eerste klanten?’ zijn goed om over na te denken voordat je de stap waagt. Grote kans dat jij dat zelfs al gedaan hebt en dat jij die vragen voor ze kan beantwoorden.

Wees enthousiast over je werk

Volgens Susan Newman, psycholoog en schrijfster van ‘Nobody’s Baby Now: Reinventing Your Adult Relationship with Your Mother and Father‘ helpt het om enthousiast over je werk te zijn. “Aan het einde van de dag is het enige wat je familie wilt dat je gelukkig bent”, legt ze uit.

Zeker als je familie in een heel ander vakgebied werkt, kan het helpen om simpelweg uit te leggen wat je doet en waarom. Waarschijnlijk hebben ze geen idee en worden ze daar onzeker van.

Maar accepteer het ook als je denkt dat ze je nooit zullen begrijpen

Je bent een volwassene en jij bepaalt de relatie die je met je familie hebt. Dat houdt ook in dat jij beslist wat je wel of niet wil delen over je carrière. Jij bent je eigen persoon, en eigenlijk hebben ze daar niets tegenin te brengen.

Vraag aan ze: ‘Kunnen we het erover eens zijn dat we niet meer over werk praten?’ Dat is misschien ongemakkelijk, maar zorgt ervoor dat je duidelijke grenzen stelt. En als je op een bepaald moment verlangt van je ouders dat ze je carrièrekeuze wel begrijpen, vraag jezelf dan af waarom. Waarom heb je dat per se nodig?

Bedank je familie

Al voelt dat waarschijnlijk totaal niet zo, je familie bedoelt het goed. Bedank je familie dat ze zoveel om je geven en dat ze jou hebben gemaakt tot de persoon die je nu bent: een zelfverzekerd en zelfstandig persoon die precies weet wat hij of zij wil.

Herinner ze eraan dat geen enkele baan 100 procent ‘veilig’ is. Zeker als je het niet naar je zin hebt en met tegenzin naar je werk gaat, is dat te merken aan je prestaties. Of je dat nou wil of niet. Zelfs als jouw gekozen carrièrepad het toch niet helemaal voor jou blijkt te zijn, heb je ontzettend geleerd van de ervaring.

Aan het einde van de dag ben jij degene die moet dealen met de consequenties én de voordelen van je keuzes. Onthoud: jouw mening is altijd – maar dan ook altijd – het meest belangrijk.

Lees ook: Waarom de meest belangrijke relatie die met jezelf is (en hoe zelfliefde je carrière helpt)

Reageer op artikel:
Wat doe je als je familie het niet eens is met jouw carrièrekeuze?
Sluiten