Tessa Ham
Tessa Ham Mindset 16 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Waarom het oké is om af en toe falen (en het zelfs goed voor je is)

“Het is onmogelijk om te leven zonder te falen, behalve als je zo voorzichtig leeft dat je net zo goed niet had kunnen leven. In dat geval heb je bij voorbaat al gefaald”, zei J.K. Rowling ooit. Hoe kut we het ook vinden: falen hoort bij het leven. Het is soms heel erg pijnlijk, maar het is oké om te falen. Af en toe op je bek gaan is zelfs goed voor je.

Je zult meerdere keren in je leven keihard op je bek gaan. Niet alleen op het gebied van werk, maar ook privé. Het is extra pijnlijk om te falen, omdat het bij de rest van de wereld allemaal zo goed lijkt te gaan. We worden gebombardeerd met succesverhalen op social media. Maar je ziet niet wat er allemaal tussen die geweldige momenten gebeurd. En eerlijk is eerlijk: als je naar jezelf kijkt, zul je die faalmomenten ook niet graag op het internet delen.

Falen is onvermijdelijk

Je ziet het dus niet, maar iedereen faalt. J.K. Rowling, die we hierboven noemden, deed er zeven jaar over om haar eerste boek te schrijven en te publiceren. Haar eerste boek over Harry Potter werd tientallen keren afgewezen. Iedereen faalt – en jij dus ook. Jouw talent, intelligentie, harde werken en passie, zullen je niet kunnen redden. Falen is onvermijdelijk. Wat zeg ik, het is zelfs noodzakelijk.

Deze succesvolle ondernemers hebben eerst keihard gefaald

Leren van het falen

Je leert namelijk veel meer van falen dan van succes. Net zoals feedback niet bedoeld is om je de grond in te stampen, maar om je te helpen groeien. Hoe goed het ook gaat, er is altijd ruimte voor verbetering. Je leert onwijs veel van op je bek gaan. In plaats van jezelf zielig te vinden (wat ook even oké is), kun je jezelf beter afvragen wat je fout hebt gedaan. De volgende keer lukt het daardoor gewoon nog beter. Je kunt daarom beter fouten maken, dan constant op dezelfde plek te blijven hangen. Lekker veilig in je eigen comfortzone.

“Veel van de mislukkingen in het leven, zijn mensen die zich niet realiseerden hoe dicht ze waren bij succes toen ze het opgaven”, zei Thomas Edison ooit. Hijzelf faalde meer dan 10.000 keer voordat hij de gloeilamp had uitgevonden. En hij heeft gelijk: sommige mensen falen en geven op. Dat betekent gewoon dat het – om even lekker zoetsappig en cliché te doen – niet het juiste pad was voor ze. It’s as simple as that. Andere mensen gaan op hun bek, maar weten zich weer op te pakken en komen er sterker uit.

Al voelt het misschien niet zo, falen is goed voor je.

Meer lezen over je mindset?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Waarom het oké is om af en toe falen (en het zelfs goed voor je is)
Sluiten