Faalangst op het werk: hoe ga je hier mee om?

Ben je ooit zo bang geweest om ergens in te falen dat je maar gewoon helemaal nooit begonnen bent? Gefeliciteerd, waarschijnlijk heb je last van faalangst. Faalangst is een vervelend stemmetje in je hoofd dat je vertelt dat je niet goed genoeg bent. Werkgerelateerde faalangst kan er zelfs voor zorgen dat je niet vooruitgaat in je carrière. Gelukkig zijn er verschillende manieren die je kunnen helpen met het overwinnen van deze angst.

In Nederland zijn er veel meer mensen die deze angst ervaren. Van faalangst afkomen is niet iets wat je zomaar doet. In één klap is namelijk vrijwel onmogelijk. Het veranderen van aangeleerd gedrag is vaak een proces dat met vallen en opstaan samengaat.

Fouten maken mag

Als persoon die zelf ook met faalangst te maken heeft, kan ik zeggen dat het af en toe best fijn is om te horen dat fouten maken mag. Maar het is ook echt zo. Er is geen enkel persoon die nooit een fout heeft gemaakt. Zelfs niet de mensen die op dit moment heel succesvol zijn. Juist zij hebben grote risico’s genomen. En deze risico’s hebben echt niet altijd het gewenste resultaat opgeleverd. Maar zelfs op deze momenten is het belangrijk om te beseffen dat het niet erg is om fouten te maken.

Van fouten leren we weer. Bedenk wat je de volgende keer anders zou doen. Probeer niet in goed en fout te denken, maar trek lessen uit alles wat je doet.

Leer jezelf te vertrouwen

Faalangst en een negatief zelfbeeld gaan vaak hand in hand. Het is heel makkelijk om onszelf tekort te doen en te kijken naar wat we allemaal minder goed dan anderen kunnen. Maar ga liever in je eigen kracht staan. Wat kan je wél? Waar ben je wél goed in? En als je dat allemaal kunt, waarom zou je dan een nieuwe uitdaging niet aankunnen?

Waarom het niet altijd een goed idee is om advies te vragen

Voorbereiding is het halve werk

Word je al helemaal naar van de gedachte dat je een presentatie moet doen? Veel mensen met faalangst ervaren dit. Omdat zij niet willen falen zijn deze verwachtingen vreselijk om mee om te gaan. Mensen met een slecht zelfbeeld gaan er bij voorbaat al vanuit dat ze die presentatie helemaal gaan verknallen. Door je goed voor te bereiden weet je zeker dat je niks fout kunt doen. En al gaat er wel iets niet helemaal lekker, dan is dat ook oké.

Wees lief voor jezelf

Vaak zijn mensen milder voor anderen dan dat zij zijn voor zichzelf. Maar het leven wordt een stuk makkelijker (en leuker) als we wat liever voor onszelf zouden zijn. Juist op de momenten dat we lief voor onszelf moeten zijn, omdat we dat nodig hebben, zijn we extreem kritisch voor onszelf. Probeer grip te krijgen op dat oordelende stemmetje door alle harde, strenge woorden te vervangen voor liefdevolle woorden. Hoe moeilijk dit misschien ook is. Uiteindelijk heb je hier meer aan dan die kritische stem.

Faalangst: dit is wat je zelf kunt doen

Praten! Praten, praten en nog eens praten. Praten over je faalangst is beter dan dat je misschien denkt. Vaak durven mensen met faalangst niet voor zichzelf op te komen, omdat ze bang zijn dat mensen vinden dat je alleen maar aan het zeuren bent. Door te praten met mensen kom je erachter dat mensen veel meer respect voor je hebben dan dat je in eerste instantie misschien dacht, en dat iedereen af en toe onzeker is over zijn kunnen.

Verder lezen

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Faalangst op het werk: hoe ga je hier mee om?
Sluiten