Tessa Ham
Tessa Ham Geld 9 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

ETF’s steeds meer in trek – dit waren de populairste in september

Als je al eens in de wereld van beleggen bent gedoken, is de term ETF je vast niet onbekend. Exchange Traded Funds kun je het best vergelijken met een mandje aan beleggingen. Hierin zijn soms wel duizenden – bijvoorbeeld – aandelen verzameld, waardoor je in één klap in deze aandelen kunt beleggen. Deze vorm van beleggen wordt steeds populairder, blijkt uit een analyse van BUX.

De populariteit van ETF’s heeft een vlucht genomen in 2021. Het aantal orders in ETF’s van Nederlandse beleggers lag in september 2021 168 procent hoger dan in januari 2021.

De voordelen van ETF’s

Dat is ook niet gek, wat ons betreft: there’s a lot to love als het gaat om ETF’s. Zo heb je met het kopen van één ETF eigenlijk al een goede spreiding te pakken (en spreiding is essentieel als je succesvol wil beleggen).

Als je graag in de grootste bedrijven ter wereld belegt, maar het wel betaalbaar wil houden, is een ETF ook een uitkomst. Ter vergelijking: een Apple aandeel alleen al kost momenteel rond de 140 dollar, een Vanguard ETF die de S&P 500 trackt (de grootste bedrijven van Amerika), momenteel rond de 70 euro.

Ook zijn de jaarlijkse kosten vaak laag als je het vergelijkt met een indexfonds. Een indexfonds wordt namelijk beheerd door een fondsmanager en die moet betaald worden, terwijl ETF’s volledig geautomatiseerd zijn.

ETF’s steeds populairder

ETF’s zijn dus mateloos populair. Als je naar de verschillende generaties kijkt onder beleggers zie je dat de interesse in ETF’s onder Gen Z’s en Millennials het meest is toegenomen. Uit het onderzoek van BUX blijkt dat het aantal aangekochte ETF’s onder Millennials in september van dit jaar 186 procent hoger lag ten opzichte van januari.

Bij Gen Z’s lag het groeipercentage nog hoger. Onder de jongste beleggers van dit moment is het aantal orders in ETF’s in september 2021 met 397% gestegen sinds januari dit jaar.

Populairste ETF’s van september 2021

BUX onderzocht ook welke ETF’s in september het meest werden aangekocht. In deze top 10 zie je een mooie balans tussen klassieke ETF’s als de Vanguard S&P 500 ETF (1) en ETF’s met een focus op de trends van morgen zoals de Rize Sustainable Future of Food ETF (3).

  • S&P 500 Index ETF (Vanguard)
  • Automation & Robotics ETF (iShares)
  • Sustainable Future of Food ETF (Rize)
  • Cybersecurity and Data Privacy ETF (Rize)
  • All World Dividend ETF (Vanguard)
  • All World Index ETF (Lyxor)
  • Education Tech and Digital Learning ETF (Rize)
  • EU Dividend ETF (iShares)
  • All World FTSE ETF (Vanguard)
  • Healthcare Innovation ETF (iShares)

Meer weten over ETF’s? Check dan het ETF Kenniscentrum van BUX waar je werkelijk alles in kunt vinden wat je maar wil weten.

5 misvattingen over beleggen waardoor je veel mis kan lopen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
ETF’s steeds meer in trek – dit waren de populairste in september
Sluiten