Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 18 jul 2021

Een ETF kopen bij DEGIRO: een stappenplan

Ik ga een bekentenis doen: ik heb het kopen van een ETF heel lang voor me uitgeschoven. Die beleggingsrekening bij DEGIRO had ik al lang en breed geopend, maar daadwerkelijk een ETF aanschaffen? Ho maar. Omdat ik gok dat er wel meer mensen zijn die bij het kopen van die allereerste ETF op DEGIRO wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken, schreef ik een stappenplan.

Dan realiseer je je namelijk dat het helemaal niet zo ingewikkeld is als het op het eerste gezicht lijkt.

Stappenplan ETF kopen DEGIRO

Misschien herken je het wel: nadat ik mijn DEGIRO rekening had geopend, werd ik overweldigd door de knipperende groene en rode cijfers en de verschillende termen. Moest ik een dagorder of een doorlopende order doen? Moet ik een limit of market order kiezen? En hoe weet je ook alweer welke van de ETF’s je moet kiezen als er meerdere versies van zijn?

Geen zorgen. Al deze zaken behandelen we in dit stappenplan.

Stap 1: Het kiezen van de juiste ETF

Voor het gemak ga ik ervan uit dat je al hebt gekozen welke ETF je precies wil kopen. Denk hierbij aan een tracker die bijvoorbeeld de AEX of de S&P 500 volgt, of één die alleen bedrijven volgt waar genoeg vrouwen in het management zitten. Heb je hier nog geen idee van? Dan raad ik je aan om eerst dit stappenplan te volgen om een ETF te kiezen.

Maar als je eenmaal een ETF hebt gekozen, valt het je vast op dat er meerdere versies van zijn en soms zelfs bij verschillende aanbieders. Neem de S&P 500 bijvoorbeeld. Als je die wil volgen met een tracker, geeft DEGIRO je een hoop opties.

Voorbeeld bij ETF kopen stappenplan DEGIRO

Allereerst kijk je in de kernselectie van DEGIRO. Elke kalendermaand kun je één transactie (een aankoop of verkoop) per ISIN code zonder transactiekosten laten uitvoeren, mits deze ETF in de kernselectie staat. Met ctrl of cmd + F komen we er al snel achter dat zes ETF’s in de kernselectie de term ‘S&P 500’ bevatten.

Als je hebt vastgesteld welke ETF’s je zonder transactiekosten kunt kopen, zijn er nog twee dingen belangrijk: in welke valuta en op welke beurs de ETF verhandeld wordt. Het liefst wil je natuurlijk in euro (EUR) handelen omdat je dan geen extra valutakosten betaald, wijst fire for women ons op.

De eerste drieletterige code in die reeks met letters en cijfers geeft aan op welke beurs de ETF genoteerd is. Hier wil je waarschijnlijk het liefst voor de Euronext Amsterdam (EAM) kiezen. Let op: elke keer dat je op een nieuwe beurs gaat handelen, betaal je daarvoor aansluitkosten. Handel dus zoveel mogelijk op dezelfde beurs om de kosten te beperken.

Stap 2: Daadwerkelijk ETF kopen op DEGIRO

Yes, we hebben uitgekozen welke ETF we precies willen kopen. Dan is het tijd om tot het daadwerkelijke kopen over te gaan. De volgende stap raad je waarschijnlijk al: om dat te doen moet je op de groene knop met ‘KOOP’ drukken. Vervolgens krijg je het volgende overweldigende schermpje te zien:

Plaats order DEGIRO

Ja, de eerste keer dat ik dit deed, dacht ik ook ‘so many questions‘… We lopen er doorheen. Je kunt kiezen of je een ‘limit order’ of ‘markt order’ wil plaatsen. Wat is het verschil?

Limit order

Bij limit order kies je een maximumprijs waarvoor je de ETF wil kopen. Als je de ETF snel in je bezit wil hebben, kies je een bedrag rond de ‘bied’ (70,19) prijs die je onderaan ziet.

Je kunt juist ook een lagere prijs invullen. De order wordt dan pas uitgevoerd als de koers dat lage bedrag heeft bereikt. Maar let op: het kan natuurlijk ook dat de koers helemaal nooit meer naar die prijs zakt. Wil je dan alsnog de ETF kopen? Dan betaal je soms zelfs juist een hogere prijs dan toen je de limit order instelde.

Je betaalt bij een limit order nooit meer dan wat je bij het vakje ‘limiet’ invult. Daarom kies ik eigenlijk altijd daarvoor. Volgens DEGIRO is dit ook de vaakst gebruikte optie.

Market order

Je kunt ook ‘market order’ kiezen: hierbij wil je de ETF zo snel mogelijk aankopen, de prijs is hierbij niet belangrijk. Dit kun je bijvoorbeeld ook doen als de beurs gesloten is. Je order wordt dan geplaatst als de beurs weer open gaat.

Maar let op: bij een market order kan de prijs van een ETF dus ook duurder zijn dan je misschien verwacht.

Op de website van DEGIRO lees je wat de opties ‘stoploss order’ en ‘stoplimit order’ inhouden, maar eigenlijk hoef je je daar als beginnende belegger niet mee bezig te houden.

Dagorder of doorlopend?

Wanneer je een dagorder doet, is jouw order alleen die dag geldig. Stel je voor dat je een laag bedrag bij limiet hebt ingesteld en de koers bereikt niet die lage prijs vandaag, dan vervalt je order. Wanneer je voor doorlopend kiest, blijft de order altijd staan.

Aantal

Aantal spreekt waarschijnlijk voor zich. Hier vul je in hoeveel ETF’s je wil kopen. Hoeveel je moet betalen wordt automatisch getoond bij ‘bedrag’. DEGIRO zal het vanzelf aangeven als je te veel ETF’s wil kopen voor de vrije ruimte die je hebt.

Stap 3: Bevestigen order

Wanneer je dit allemaal hebt ingevuld, rest je nog één taak: op ‘plaats order’ drukken. Je komt dan in een nieuw scherm waar je kunt checken of alles klopt. Extra fijn: hier vind je ook de verwachte kosten (als je bijvoorbeeld niet uit de kernselectie koopt). Happy? Bevestig dan de order.

Bij Overzichten -> Orders zie je alle openstaande orders staan. Heb je een prijs dichtbij de bied en laat prijs geboden? Dan is de kans groot dat je ‘m meteen hebt aangekocht en dat ‘ie in je portefeuille te vinden is. Yes, je hebt je eerste ETF aangekocht!

Dat viel alles mee toch? Dan kun je vanaf nu genieten van het rente-op-rente effect en je geld voor je laten werken.

Waarom je beter vandaag dan morgen kan beginnen met beleggen

 

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Een ETF kopen bij DEGIRO: een stappenplan
Sluiten