Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Nieuws 10 feb 2021

Bijzondere vacature: Europese ruimtevaartorganisatie ESA zoekt nieuwe astronauten (en dan vooral vrouwen)

De kans is groot dat je als kind weleens hebt gedroomd van een carrière tussen de sterren. Maakte je hart daarom een sprongetje toen je de titel van dit artikel zag? Grijp dan nu je kans, want voor het eerst in elf (!) jaar zoekt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA nieuwe astronauten. Vooral vrouwen worden aangemoedigd op de bijzondere vacature te reageren.

Tot nu toe was slechts tien procent van alle astronauten vrouw.

Vacature voor astronaut

Machtig mooi moet het zijn: het uitzicht vanuit de raket op de blauwe knikker die wij ons thuis noemen. In de geschiedenis van de mensheid hebben nog maar zeshonderd mensen deze eer gehad. Voormalige astronauten beschrijven deze ervaring als levensveranderend. De aarde vanuit de ruimte zien is enorm overweldigend en laat je inzien hoe klein en kwetsbaar onze planeet eigenlijk is, en hoe nietig we zelf zijn.

Het is dan ook niet gek dat zoveel mensen van een carrière als astronaut dromen. Realiseer je wel dat het fysiek enorm zwaar is en dat je het wel moet durven om de ruimte ingeschoten te worden in een raket. Maar als je ondanks dat nog steeds enthousiast wordt van het idee, zeggen wij: go for it! En dus juist als je een vrouw bent.

Diversiteit prioriteit bij ESA

ESA is serieus als het om diversiteit gaat, en daarbij gaat het niet alleen om geslacht. “We willen alle leden van onze samenleving vertegenwoordigen. Diversiteit mag bij ESA niet alleen gaan over de afkomst, leeftijd, achtergrond of het geslacht van onze astronauten”, schrijft de ruimtevaartorganisatie in de oproep. “Maar misschien ook over lichamelijke beperkingen.”

Er wordt een speciaal traject geopend voor een astronauten met een lichamelijke beperking: het Parastronaut Feasibility Project. Hoe dit traject er precies uit komt te zien, is nog niet bekend. Maar volgens David Parker, de directeur van Menselijke en Robotische verkenning bij ESA, is de wereld er klaar voor.

Enthousiast geworden van de vacature? Vanaf 31 maart tot 28 mei 2021 kun je solliciteren bij de ruimtevaartorganisatie. Daarna zal een grootschalig selectieproces starten, waarbij je het in zes rondes opneemt tegen de andere aspirant-astronauten. Wie weet mag jij in oktober 2022 dan aankondigen dat jij één van ESA’s nieuwe ruimtevaarders wordt.

Van piloot tot astronaut: 5 droombanen en hoeveel ze verdienen

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Bijzondere vacature: Europese ruimtevaartorganisatie ESA zoekt nieuwe astronauten (en dan vooral vrouwen)
Sluiten