Redactie
Redactie Geld 10 nov 2020

Equal Pay Day 2020: vrouwen lopen nog steeds 14 procent loon mis

Stel je voor: tussen de calls en to-do’s is het tijd voor je dagelijkse verzetje – een koffie to go bij het café op de hoek. Net wanneer jij overweegt of je die plak bananenbrood tóch aan je bestelling zal toevoegen, zet de barista haar lippen aan jouw koffiemok. Ze neemt een flinke slok en overhandigt jou alsnog je cappuccino, weliswaar minus de smakelijke schuimlaag. Dit is al een bizarre situatie wanneer het gaat om je koffie. Maar het is nog gekker wanneer je je realiseert dat iets soortgelijks op dagelijkse basis gebeurt – met jouw salaris in de hoofdrol.

De loonkloof, die in Nederland gemiddeld 14 procent bedraagt, maakt dat een gigantisch deel van de vrouwelijke beroepsbevolking het moet doen met een aanzienlijk lager salaris dan hun mannelijke collega’s. Er wordt een spreekwoordelijke slok uit hun loon genomen. Hoe is dat mogelijk anno 2020?

Parttime-prinses

Morgen (11 november) is het Equal Pay Day, een dag waarop er extra aandacht wordt gevraagd voor het loonverschil tussen mannen en vrouwen. Die is hard nodig: momenteel lopen vrouwen in het bedrijfsleven namelijk 19 procent van hun bruto-uurloon mis. Voor werknemers van de overheid geldt daarentegen een loonkloof van 8 procent – een ‘meevaller’.

Dit loonverschil is voor een deel te wijten aan factoren zoals deeltijdwerk, opleidingsniveau of werkervaring. De schuld van het bestaan hiervan wordt vaak bij de vrouwen zelf gezocht. Als ze een euro zouden krijgen voor iedere keer dat de termen ‘deeltijddame’ of ‘parttime-prinses’ het maatschappelijke debat in worden geslingerd, zou dat loonverschil misschien al een stuk lager uitvallen – maar dat daargelaten.

Het klopt inderdaad dat Nederlandse vrouwen kampioen deeltijdwerk zijn, maar die keuze is minder vrij dan je zou denken. Hardnekkige stereotypen en sociale normen spelen hierin een grote rol, zelfs in het ‘progressieve’ Nederland. Helaas hebben we, naast flared jeans en discomuziek, óók behoorlijk conservatieve ideeën over genderrollen meegenomen uit de vorige eeuw.

De man is doorgaans kostwinner, de vrouw werkt zo’n drie dagen per week. En wanneer gezinnen beslissen kinderen te krijgen, betekent dit in vrijwel alle gevallen dat de carrière van moederlief on hold wordt gezet, en niet andersom. Op zich is dat niet heel vreemd.  80 procent (!) van de Nederlandse bevolking vindt dat moeders van jonge kinderen slechts maximaal drie dagen per week zouden mogen werken. En ja, dan hebben we het nog steeds over 2020.

‘Onverklaarbare’ loonkloof

Als je dacht dat het loonkloof-verhaal niet tragischer kon: think again. Wanneer het percentage wordt gecorrigeerd, resteert een loonverschil van 5 á 7 procent. De invloed van factoren zoals deeltijdwerk, sector en opleidingsniveau worden hier dus niet in meegenomen. Dat wordt ook wel de ‘onverklaarbare loonkloof’ genoemd. Het fenomeen heeft haar mystieke naam te danken aan de onduidelijkheid die er bestaat over de oorzaak.

Een veelgehoorde verklaring is dat vrouwen minder zelfverzekerd zouden zijn als het gaat om salarisonderhandeling. Dit argument is direct van tafel te vegen. Uit grootschalig onderzoek blijkt namelijk dat vrouwen even vaak om loonverhoging vragen, maar dat deze behoefte simpelweg niet wordt beantwoord. Waarom? In gesprekken met mannelijke werknemers werd al snel onderhandeld over de hoogte van het bedrag. Bij vrouwen rees de vraag of het verzoek überhaupt te verantwoorden was. Ook hier spelen vooroordelen een belangrijke rol: vrouwen die om geld vragen zijn veeleisend, mannen simpelweg assertief.

‘Loonkloof = Loonroof’

Gelukkig zijn er veel mensen, voornamelijk vrouwen (verrassend), die zich hard maken om de loonkloof te dichten. Zo heeft Lilianne Ploumen onlangs een wetsvoorstel ingediend dat transparantie over lonen in het bedrijfsleven zou moeten vergroten. Ook zijn er talloze initiatieven die aandacht vragen voor het urgente vraagstuk. Feminer, een organisatie vóór en door jonge vrouwen, organiseert deze week een campagne met de bijpassende naam ‘Loonkloof = Loonroof’.

Het idee hierachter? Bewustwording creëren over dit probleem bij duizenden jonge vrouwen door heel Nederland, bijvoorbeeld met toffe content op hun Instagram-pagina of een online lezing door Esther-Mirjam Sent, hoogleraar economie aan de Radboud Universiteit. Of grijp deze kans aan om tóch eens je money skills op te frissen, met de gratis training in salarisonderhandeling van Sophie van Gool, exclusief voor Feminer

Kijk op de website van Feminer voor alles wat je van ze kunt verwachten in de ‘Loonkloof = Loonroof’ week. Hier kun je je ook aanmelden voor de online lezing en training. Dit artikel is geschreven door Annemieke van Straalen. 

Dit vind je misschien ook interessant

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Equal Pay Day 2020: vrouwen lopen nog steeds 14 procent loon mis
Sluiten