Ben jij een empaat? Coach Lizette van Loenen legt uit wat het is en hoe je ermee omgaat

Voel jij als geen ander aan hoe iemand zich voelt, ook als ze dit proberen te verbergen? Heb je het gevoel dat de emoties van anderen je kunnen leegzuigen? En doe jij er alles aan om anderen te pleasen? Dan is de kans groot dat jij een empaat bent.

Ik hoor het je denken: een empaat? Wat is dat dan?

Wanneer ben je een empaat?

In Nederland hoor je hier inderdaad nog vrij weinig over. Het was dan ook tijdens een Amerikaanse podcast dat Lizette van Loenen het begrip voor het eerst hoorde. Er volgde een ‘kwartjesregen’, zoals ze het zelf zo mooi beschrijft.

“Voor de podcast dacht ik: zo ben ik nou eenmaal, ik help nou eenmaal graag anderen bijvoorbeeld”, vertelt ze in de nieuwste aflevering van de WorkJuice Podcast. Maar op dat moment besefte ze zich ook dat empaat zijn met de nodige belemmeringen komt.

Als empaat absorbeer je de emoties en gevoelens van andere mensen en ruimtes alsof je een soort ’emotionele spons’ bent. Dat kan ervoor zorgen dat empaten het lastig vinden om zelf ruimte in te nemen en om grenzen aan te geven.

Lizette coacht anderen

Als ik het herken, zullen er vast nog meer mensen zijn, dacht Lizette. Inmiddels heeft ze leren omgaan met het empaat zijn (in haar persoonlijke én professionele leven) en coacht ze gevoelige mensen om hetzelfde te bereiken.

Benieuwd geworden naar Lizette’s verhaal? Herken jij jezelf of iemand die dichtbij je staat in bovenstaand verhaal? De aflevering met coach Lizette van Loenen is nu te beluisteren via je favoriete podcastapp.

Erg gevoelig? 10 tekenen dat je een ’empath’ bent

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Ben jij een empaat? Coach Lizette van Loenen legt uit wat het is en hoe je ermee omgaat
Sluiten