Creepy: onderzoekers laten zien hoe je eruit ziet in de toekomst als je een kantoorbaan hebt

Zit je momenteel achter je bureau? Na het zien van de angstaanjagende ‘Emma’ niet meer, wedden? Emma is namelijk ontworpen om de schadelijke gevolgen van te veel zitten achter een scherm te laten zien. Ze is een voorspelling van hoe mensen die in een kantoor werken er over twintig jaar uitzien.

En we waarschuwen je alvast, it ain’t pretty.

De kantoormedewerker van de toekomst

Zo heeft Emma ongeveer de huidskleur van een zombie, doordat ze zoveel jaren in kunstlicht heeft gewerkt. Omdat ze zoveel heeft gezeten, heeft ze een permanent gebogen rug gekregen. Maar daar blijft het niet bij: ze heeft rode ogen, de spieren in haar benen zijn veel zwakker, ze heeft spataderen en gezwollen enkels.

Emma is het resultaat van een rapport waarin onderzocht werd wat de schadelijke effecten van kantoorwerk (veel zitten, weinig daglicht, staren naar een scherm) zijn op onze fysieke en mentale gezondheid. Het rapport werd gedaan in opdracht van Fellowes Brands, een bedrijf dat kantoormaterialen verkoopt.

Behavioral futurist William Higham schreef het rapport samen met andere experts en noemt Emma een ‘worst case scenario‘. “Emma is wat er kan gebeuren bij iemand die álles fout doet”, vertelt hij aan de Huffington Post. Ze hebben een levensgrote versie van Emma gemaakt om mensen wakker te schrikken. “Als je zegt: ‘Dit zou jij kunnen zijn. Zo zou jij eruit kunnen zien’, wordt het minder een ver-van-mijn-bed-show.”

Bron: YouTube/Fellowes Brands

Emma mag dan misschien een worst case scenario zijn, dat zitten slecht is voor je gezondheid staat vast. Nederlanders zitten dagelijks gemiddeld negen uur. En dat terwijl langer dan drie uur zitten al gevolgen heeft voor je lichaam.

Gevolgen voor je lichaam

“Je bloedvaten werken minder goed, de suikerregulatie wordt slechter en de doorbloeding naar je hersenen neemt af”, vertelt Dick Thijssen, hoogleraar cardiobasculaire fysiologie en inspanning aan het Radboud-umc in Nijmegen.

De kans op ziektes zoals diabetes, obesitas, kanker en hartkwalen worden daarnaast aanzienlijk vergroot als je zoveel zit. Onderzoek wijst uit dat iedereen die elk uur twee minuten beweegt, 33 procent minder kans heeft om drie jaar eerder te sterven.

Meer weten? Zo slecht is een kantoorbaan voor je gezondheid

Emma is bedoeld om je bewust te maken van dit soort schadelijke gevolgen. Het heeft in ieder geval bij Higham zelf gewerkt. “Emma heeft me aan het denken gezet”, zegt hij. “Ik neem meer pauzes dan vroeger. Ik sta elk uur in ieder geval één keer op. En ik zorg ervoor dat ik niet te lang naar mijn scherm staar of in dezelfde positie zit.”

Meer beweging op kantoor

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Creepy: onderzoekers laten zien hoe je eruit ziet in de toekomst als je een kantoorbaan hebt
Sluiten