Emilie wil met sfeervolle co-working space Stories de mentale zorg moderniseren

Loop een willekeurige instantie binnen en de kans is groot dat de ruimte afstandelijk, kil en klinisch aanvoelt. Dat moet anders kunnen, vond Emilie Sporre. Als zelfstandig holistisch psycholoog zocht ze een gespreksruimte waar haar cliënten zich veilig zouden voelen. Toen ze dit na een lange zoektocht niet kon vinden, besloot ze samen met haar man Alexander Sporre (creatief ondernemer) het heft in eigen handen te nemen. Samen richtten ze Stories op, een high-end co-working space voor therapeuten en coaches.

Door het groeiende aantal zelfstandige coaches en therapeuten en de groeiende vraag naar warme sfeervolle gespreksruimtes, hebben Emilie en Alexander nu hun tweede locatie in Amsterdam geopend. We vragen Emilie naar haar ondernemersverhaal en waarom de ruimte en het interieur zo belangrijk zijn bij mentale zorg.

Wanneer en waarom ben je Stories begonnen?

“Als zelfstandig psycholoog ontving ik al één jaar klanten bij mij thuis. Dat was eerst prima, maar na een tijdje wilde ik graag een thuis creëeren die echt thuis is en mijn cliënten ontvangen in een gespreksruimte. Het idee voor Stories ontstond toen ik niets kon vinden dat aansloot bij mijn wensen.

Zelf ben ik redelijk sfeergevoelig. Ik wil dat mijn gespreksruimte fijn en aangenaam aanvoelt. Elke ruimte die ik bezocht was te donker, kil, klinisch of afstandelijk. Op een dag kwam ik thuis en zei mijn man: waarom creëer je niet iets voor jezelf?”

co-working space Stories
Fotograaf: Flare Department

Het aantal zelfstandige coaches en therapeuten groeit. Waarom denk je dat er nog niet zoiets als Stories te vinden was?

“Er wordt nog te weinig aandacht gestoken in wat voor invloed een ruimte op je mentale welzijn, energie en algehele mood doet. Ik denk wel dat het een kwestie van tijd was. Er is een shift gaande waarin steeds meer therapeuten en coaches voor zichzelf beginnen, terwijl het eerst gewoon gangbaar was om in een instelling aan de slag te gaan. Er ontstond eigenlijk een gat wat gedicht moest worden. Ik heb het gemis ervaren, omdat ik er zelf ook tegenaan liep. Ik kan niet de enige zijn, dacht ik. Nu ben ik er inderdaad achter dat ik lang niet de enige ben.”

Wat waren bij jou voorwaarden voor de ruimte en het interieur toen je de eerste locatie begon?

“Het doel van Stories is om een veilige, rustgevende en professionele sfeer te creëeren. Dat betekende dat we op zoek waren naar lichte en hoge ruimtes, die niet gehorig zijn, zodat er voldoende privacy is. Samen met een designer zijn we op zoek gegaan naar de elementen die ervoor zorgen dat een ruimte goed aanvoelt.

We hebben daar zelf onderzoek naar gedaan. Uiteindelijk kwamen we uit op veel natuurlijke kleuren en materialen. Maar niet alleen de ruimte zelf en de kleuren hebben invloed op het gevoel als je een ruimte binnenstapt, ook de geur. Bij ons wordt er daarom een geur door het luchtfilteringssysteem verspreid. Mensen herkennen dit nu als ‘de geur van Stories’. Grappig, maar het draagt natuurlijk ook bij aan de ervaring.”

co-working space Stories
Fotograaf: Flare Department

Het interieur is echt prachtig en heel anders dan je bij instellingen ziet. Hoe belangrijk is dit volgens jou?

“Bij veel instellingen en instanties wordt weinig aandacht besteed aan de impact die een ruimte maakt. Heel vaak is het interieur wat ouderwets en heel klinisch. En dat terwijl je wil dat een cliënt zich in de ruimte veilig voelt.

Met Stories hopen we bij te dragen om de zorg in een moderner jasje te steken.

“We horen vaak van onze members en hun cliënten dat ze zich meteen rustig voelen als ze binnenstappen.”

Het hóéft geen klinische ruimte te zijn. Dat was gewoon hoe het was, maar het hoeft niet de meest prettige manier te zijn. Dat onze members merken dat dit helpt bij de dynamiek in de sessie, is heel mooi.”

Wat is jouw visie op de huidige mentale zorg?

“Ik vind het mooi dat mentale zorg steeds meer bespreekbaar is en minder een taboe. Vroeger was het best een grote stap om naar een psycholoog of coach te gaan. Dan was er iets mis met je. We gaan steeds meer inzien dat het niet gek is, maar dat het je juist enorm kan helpen om een balans te (her)vinden. Net zoals dat we naar de sportschool gaan om je lichamelijk goed te voelen, kan een coach of therapeut je mentale welzijn verbeteren.

Dat neemt niet weg dat het voor cliënten nog steeds best spannend is om de stap te maken. Ik geloof heel erg dat de aandacht voor ruimte en sfeer daar onwijs bij kan helpen. Ook voor therapeuten zelf is het fijn. Uit ervaring weet ik dat de ruimtes van veel instellingen niet uitnodigend zijn om naartoe te gaan. Onze members geven aan dat het een feestje is om bij Stories binnen te lopen. Dat komt de mentale zorg ook ten goede – als de therapeuten zich goed voelen kunnen ze ook betere zorg leveren.”

co-working space Stories
Fotograaf: Flare Department

Wanneer ben je zelf zelfstandig psycholoog geworden?

“Dat was in 2016. Ik werkte binnen de verslavingszorg. Daar heb ik een hele leerzame tijd gehad, maar ik merkte dat de zorg heel erg volgens het boekje en protocollen werd geleverd. Zelf wil ik graag holistische zorg leveren. Hierbij kijk je naar meer elementen die je mentale welzijn ten goede komen, zoals voeding, beweging en slaap.

Ik zie het anders, dacht ik, dus begon ik voor mezelf. Dat was heel spannend, maar ik had een gut feeling dat het goed zou komen.”

Wat zijn de voordelen van Stories ten opzichte van een eigen ruimte?

“Het leuke is dat er bij Stories zoveel verschillende soorten coaches en therapeuten komen, die allemaal weer hun eigen specialisme en een eigen visie hebben op hun werk en de zorg. Zelfstandig zijn kan soms nogal eenzaam voelen, dat heb ik zelf ook ondervonden, maar er zijn zoveel likeminded mensen dat dit echt niet hoeft.

Bovendien – en dat past ook erg binnen die modernisering van de zorg – geloof ik dat deze mensen verbinden de zorg ten goede zal komen. Er is niet altijd één goede manier.

“Het mooie van Stories is dat je bij een cliënt kunt denken: dit is niet mijn straatje, maar mijn collega kan je hierbij ook helpen.”

Naast de community bieden we ook flexibiliteit, door vier verschillende memberships aan te bieden. Een ander groot voordeel is dat wij de randzaken op ons nemen, zodat de therapeut of coach zich volledig kan storten op z’n werk.”

co-working space Stories
Fotograaf: Flare Department

Je hebt net een tweede locatie geopend. Wat zijn je verdere toekomstplannen voor Stories?

“Uiteindelijk is het ons doel om zoveel mogelijk therapeuten en coaches te empoweren en zoveel mogelijk cliënten zich veilig en vertrouwd te laten voelen. We zijn daarom met investeerders aan het kijken om ons nog verder uit te breiden in Nederland. Maar Stories wordt nooit een massaconcept. Het moet altijd persoonlijk blijven aanvoelen. Eén van de locaties binnenstappen moet altijd als thuiskomen worden ervaren.”

Stories biedt vier verschillende memberships aan. Of je nou op zoek bent om een ruimte flexibel 15 uur per maand te huren of graag gespreksruimtes wil huren op bepaalde dagdelen, bij Stories kun je terecht. Check voor meer informatie over de co-working space voor coaches en therapeuten en de verschillende memberships de website.

Verder lezen? Marit en Sylvia runnen co-working space Office Stories: “We hoeven niet per se tonnen omzet te draaien”

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Emilie wil met sfeervolle co-working space Stories de mentale zorg moderniseren
Sluiten