Tessa Ham
Tessa Ham Ondernemen 14 nov 2018

Elon Musk durft – maar zouden we allemaal zoals hem moeten zijn?

Er is weinig kans dat je de naam Elon Musk niet kent. Over het brein achter Tesla en SpaceX is al veel geschreven. Waar dat eerst voornamelijk over zijn prestaties ging, lijkt hij nu een beetje te zijn ontspoord. Twee experts vertellen waarom je (niet) je onderneming zou moeten runnen als Elon Musk.

Wat kunnen we leren van Elon Musk?

Tesla lijkt tegenwoordig een puinhoop te zijn. Het bedrijf loopt achter met de productie, is verwikkelt in onderzoeken en is in de steek gelaten door de leidinggevenden. Sinds een paar weken geleden is Elon Musk geen CEO meer en geen voorzitter meer, oftewel: helemaal niets.

Aan de andere kant heb je zijn bedrijf SpaceX, die in 2018 een gigantische raket lanceerde en landde (en daarna zijn eerste reis met passagiers aankondigde). Ook heeft zijn hyperloop technologie een contract gescoord met Chicago. Wat je ook van Elon Musk mag vinden en wat voor puinhoop hij er ook van maakt, één ding is zeker: hij durft risico’s te nemen.

Een genie dat risico’s durft te nemen

Volgens Leonard Sherman, hoogleraar ondernemen bij de Universiteit van Columbia, blijft Musk een inspiratie. “Om de obstakels van het ondernemerschap te overwinnen, moeten ondernemers een unieke visie hebben, waar ze zich dan bovendien duizend procent voor geven.”

Volgens hem is Elon Musk inderdaad zelfdestructief en egocentrisch, maar behoort hij ook tot de grootste vernieuwers aller tijden. “Waren we allemaal maar zo dapper. Steve Jobs, ook een genie met gebreken, had het net zo goed over Musk kunnen hebben in Apple’s beroemde Think Different tv-reclame:

Elon Musk is niet het enige genie met een rebelse kant.” En de hoogleraar heeft gelijk. Zo werd Thomas Edison werd in groep drie na drie maanden door zijn storende gedrag geschorst. Nikola Tesla had OCD en schizofrenie. “Ondernemers zouden de woorden van Steve Jobs moeten onthouden”, zegt Sherman. “Gedurfd ondernemerschap kan een puinhoop worden, maar the crazy ones krijgen het voor elkaar.”

Musk laat zien hoe het niet moet

Peter Cohan, leraar Strategie op het Babson College, is het niet helemaal met hem eens. “De lessen die ondernemers van Elon Musk moeten leren zijn duidelijk: geef datgene wat het beste is voor je klanten, werknemers, partners en investeerders prioriteit. Je moet daarvoor objectief naar je sterktes en zwaktes kijken.”

Volgens hem is Musk heel erg goed in product and vision, maar accepteert hij zijn eigen zwaktes niet. “Als je goed bent in sales en managen, dan moet je op zoek gaan naar een partner die goed is in innovatie – en andersom ook. Dat is hoe gedurfd ondernemerschap eruit ziet: niet dat je alles maar alleen probeert te doen, maar dat je weet wat het beste is voor je bedrijf – ook als je daar jouw eigen beperkingen voor moet toegeven.”

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Elon Musk durft – maar zouden we allemaal zoals hem moeten zijn?
Sluiten