Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 26 okt 2019

Het verhaal van Elon Musk: van gepest jongetje tot invloedrijke techgigant

Geen enkele ondernemer wordt zoveel besproken als Elon Musk. Hoe kan het ook anders als hij miljarden verdient met het maken van ruimteraketten, elektrische auto’s en zonnepanelen, en de lijn tussen genialiteit en waanzin flinterdun lijkt te zijn bij hem. Wij zijn benieuwd welk carrièrepad Musk heeft bewandeld.

Hoe groeide hij uit van gepest jongetje tot de ruimtevaartpionier en techgigant die hij vandaag de dag is?

Het leven van Elon Musk

Laten we beginnen bij het begin: Musk wordt op 28 juni 1971 geboren in Zuid-Afrika. Al van kleins af aan is hij een ‘introverte denker’, legt zijn vader later uit. Op 12-jarige leeftijd is zijn talent en intelligentie al merkbaar als hij een game genaamd ‘Blaster’ verkoopt voor 500 dollar.

Op school heeft hij het als ‘introverte denker’ niet makkelijk. Gedurende zijn schooltijd wordt hij gepest, waarbij hij op een gegeven moment zelfs in het ziekenhuis belandt. Een groep jongens duwde hem van de trap en sloeg hem in elkaar totdat hij bewusteloos raakte.

Zijn studententijd en eerste onderneming

Na de middelbare school verhuist Musk naar Canada om daar te studeren aan de Queen’s University. Na twee jaar daar te hebben gestudeerd, studeert hij uiteindelijk af in de VS aan de University of Pennsylvania. Niet alleen in natuurkunde, maar ook in economie.

In zijn studententijd wordt zijn ondernemersmindset duidelijk. Samen met een studiegenoot huurt hij in Pennsylvania een enorm studentenhuis met tien slaapkamers. Veel te groot en veel te duur met z’n tweeën natuurlijk. Daarom exploiteren ze een deel als nachtclub.

Website lanceren met zijn broer

Na zijn studie wil Musk gaan promoveren aan Stanford University, maar al na twee dagen besluit hij daarmee te stoppen en samen met zijn broer een bedrijf te beginnen. Nadat ze 28.000 dollar van hun vader als startkapitaal hebben gekregen, lanceren de broers de website Zip2. De website levert reisinformatie aan kranten als The New York Times en de Chigago Tribune.

Musk zet zich helemaal in voor het bedrijf. Hij slaapt zelfs op kantoor en douchet in een jeugdherberg van YMCA om de hoek. Hun harde werk betaalt zich uit als het bedrijf Compaq 341 miljoen dollar neerlegt voor Zip2. Zelf houdt hij daar 22 miljoen aan over.

In 1999 lanceert Musk X.com, dat na een samenvoeging met een ander bedrijf PayPal zal worden. Maar in 2000 ontstaat er een groot conflict tussen de oprichters. Als Musk onderweg is op vakantie naar Australië, besluit de bestuursraad hem te ontslaan als CEO. Jaren later zegt Musk daarover:

“Dat is het gevaar van vakantie nemen.”

Musk is wel nog de grootste individuele aandeelhouder van PayPal, waardoor hij 165 miljoen dollar binnenharkt als het bedrijf in 2002 wordt overgekocht door eBay.

Lees ook: Het gemeenschappelijke geheim achter het succes van Bill Gates en Elon Musk

Het ontstaan van SpaceX en investering in Tesla

Musk zit niet stil. Omdat hij zo’n groot fan is van sciencefiction, probeert hij oude raketten te kopen van Rusland. De verkoopprijs van 8 miljoen dollar per stuk vindt hij te duur en daarom besluit hij zelf raketten te bouwen. SpaceX is geboren. Zijn doel: het wonen op Mars betaalbaar maken.

In 2004 investeert Musk 70 miljoen dollar in Tesla. Hij houdt zich actief bezig met de ontwikkeling van de eerste elektrische auto. Als de Roadster in 2006 op de markt komt, is Musk president-commissaris van Tesla. In datzelfde jaar investeert hij werkkapitaal in SolarCity, dat is opgericht door zijn neven.

Als het in 2008 niet lekker gaat met Tesla, wordt Musk bestuursvoorzitter. Hij investeert 40 miljoen dollar en leent hij het bedrijf ook nog eens 40 miljoen dollar. De techgigant noemt 2008 “het vreselijkste jaar uit zijn leven”. SpaceX heeft in dit jaar problemen met de lancering van de Falcon 1-raket en hij scheidt van zijn vrouw, waarmee hij zes zonen heeft.

Het gaat snel beter: eind 2008 sluit hij met SpaceX een contract met NASA van 1,5 miljard dollar en er zijn nieuwe investeerders die geld willen steken in Tesla. Als dat laatstgenoemde bedrijf in 2010 naar de beurs gaat, haalt het bedrijf in totaal 226 miljoen dollar op.

elon musk bij nasa

Alsof hij het nog niet druk genoeg heeft, stort hij zich op nieuwe ideeën als de Hyperloop, een hogesnelheidslijn die door een vacuumbuis gaat. Als dit idee het licht ziet kan je binnen 30 minuten van Los Angeles in San Francisco zijn.

Ook start hij in 2016 The Boring Company, waarmee hij een netwerk van tunnels wil graven rondom en onder steden voor dat hogesnelheidsverkeer.

Weer problemen bij Tesla

Terwijl Musk bij SpaceX successen boekt, begint in 2017 de ‘productiehel’ van Tesla Model 3. Met deze auto wil Tesla elektrisch rijden betaalbaar maken. Van de auto, die zo’n 35.000 dollar kost, worden een half miljoen exemplaren besteld. Die massaproductie blijkt geen eitje en Musk zegt alles te doen om het productieproces vlot te trekken.

In 2018 wisselen successen zich af met ophef. In februari kijkt de wereld mee als hij een Roadster de ruimte in stuurt, in augustus ziet de hele wereld op Twitter dat Musk overweegt Tesla van de beurs te halen. Nog geen maand later gaat hij viraal op het internet, omdat hij een joint rookt op video. Een paar uur na de joint kondigen twee belangrijke bestuurders van Tesla aan dat ze opstappen. Het aandeel van Tesla keldert die dag met 6 procent.

De een vindt Musk een genie, de ander vindt dat hij laat zien hoe het niet moet… Een ding is zeker: hij durft risico’s te nemen en weet de wereld keer op keer te verbazen. Deze week nog verraste hij beleggers en analisten. Nadat Tesla in de eerste helft van het jaar 1,1 miljard dollar verlies leed, boekte het bedrijf afgelopen kwartaal opeens 143 miljoen dollar winst.

Verder lezen over Elon Musk

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Het verhaal van Elon Musk: van gepest jongetje tot invloedrijke techgigant
Sluiten