Tessa Ham
Tessa Ham Ondernemen 13 nov 2020
Leestijd: 6 minuten

Elmay maakte kaartenlijn met eigen gedichtjes: “Binnen een week was de eerste oplage uitverkocht”

Zonder al te grote verwachtingen bracht Elmay Claassen vorige maand een kaartenlijn uit met haar gedichtjes erop. De eerste oplage bestond uit 350 stuks. “Als ik die zou verkopen, was ik blij”, zegt ze aan de telefoon. “Dan zou ik mijn kosten eruit hebben.” Binnen een week waren ze uitverkocht. “Het is zo bijzonder dat mensen zich in mijn woorden herkennen en er steun uithalen.”

We vragen Elmay waar ze haar inspiratie vandaan haalt, hoe ze haar persoonlijke schrijfsels met de rest van de wereld durfde te delen en wat haar dromen voor de toekomst zijn.

Hoe lang schrijf en dicht je al?

“Eigenlijk mijn hele leven al, hoewel dat in het begin vooral frutsels in mijn dagboek waren. In groep 8 kregen we een opdracht van de juf: we mochten zelf kiezen of we een opstel of een fantasieverhaal zouden schrijven. Ik koos natuurlijk voor de tweede optie en was meteen helemaal verkocht. Ik ging er helemaal voor en niette zelfs een voor- en achterkant aan mijn boekje. Sindsdien ben ik veel blijven schrijven.

Na de middelbare school ging ik Journalistiek studeren, want ik was er zeker van dat ik later iets met schrijven wilde doen. Maar toen ik op mezelf ging wonen ontdekte ik de studentencafé’s en het bier. Daardoor verloor ik mijn interesse voor het studeren een beetje en werd het niks meer met die studie. Uiteindelijk ben ik er met een omleiding toch gekomen. Na een marketingopleiding werk ik nu als contentmarketeer en freelance redacteur.”

Had je niet verwacht dat je kaarten storm zouden lopen?

“Nee, totaal niet. Natuurlijk zeiden de mensen om me heen dat ze een kaartje zouden kopen. Maar ja, als iedereen dat echt zou doen, kwam ik op zo’n 150 kaartjes uit. Vrienden en familie deelden hun aankoop op Instagram. Voordat ik het wist had ik bestellingen uit Groningen en de Achterhoek van mensen die ik niet kende.

Zelf ben ik heel blij met het resultaat. De gedichtjes die op de kaarten staan had ik al geschreven. Ik had er vijf geselecteerd en aan vriendinnen laten zien. Die vroegen of ik niet iets commerciëler moest denken. De onderwerpen zijn best specifiek, van angst tot zelfliefde. Het is niet een breed ‘gefeliciteerd’ wat je snel aan iemand geeft.

Ik twijfelde toen even, maar ik bedacht me dat ik iets authentieks wilde. Iets recht uit mijn hart. Dan is het fantastisch als mensen zich toch in mijn woorden herkennen. Eén gedichtje gaat bijvoorbeeld over angst en als mensen hun aankoop via Instagram delen, merk ik dat deze vaak gekocht wordt door mensen met een angststoornis. Het is zo bijzonder dat ze steun halen uit mijn gedichtje.”

gedichtje van Elmay Claassen

Tekst:

Je voelt je soms zo gespannen
Als een zware wolk die je bij je draagt
Je duwt hem weg
Maar daar is ‘ie weer
Hij blijft maar al te graag
Angst om in de knoop te raken
Angst al voordat er echt iets is
Die wolk wil ervoor zorgen
Dat je de kleine dingen mist
Nou kom dan maar, wolk
Zoek een fijn plekje uit
Ik verwelkom je in mijn hele lijf
En zo demp ik jouw geluid

Waarom twijfelde je eerst om je schrijfsels te delen?

“Het is heel kwetsbaar, zeker de onderwerpen die ik behandel. Iedereen leest het, van je baas tot je ouders. Dat gedichtje over angst bijvoorbeeld, ik had die moeilijke periode met niemand in mijn omgeving gedeeld. Daarom vind ik het ook spannender om het aan mensen te laten lezen die dichtbij me staan, dan aan onbekenden. Toen ik eenmaal de knoop door had gehakt, was het juist bevrijdend: dit ben ik.”

Wat zou je willen zeggen tegen mensen die het nog niet aandurven om hun creativiteit met de wereld te delen?

“Ik raad iedereen aan om het boek Big Magic van Elizabeth Gilbert, de schrijfster van Eat Pray Love, te lezen. Dat gaat over een creatief leven leiden zonder angst. Ik las het in een periode dat ik het heel spannend vond en het heeft er echt voor gezorgd dat ik dacht: fuck it, ik ga er gewoon voor.

Er staat bijvoorbeeld in dat mensen altijd iets van je zullen vinden. Ook als je het niet doet. Dan kan je maar beter doen waar jij gelukkig van wordt. Authentiek zijn is echt het beste wat je voor jezelf kan doen.”

Authentiek zijn is voor jou heel belangrijk?

“Absoluut, iedereen heeft het recht om zichzelf te zijn en zou dat ook moeten claimen. De wereld heeft echte mensen nodig. Ik denk dat er zoveel moois uit voort zou komen. Nu ik zelf open ben en veel deel, merk ik dat ook. Ik kreeg bijvoorbeeld een berichtje via Messenger van een oud-klasgenoot die ik al jaren niet had gesproken. Ze had gelezen via mijn gedichtjes dat ik het ergens moeilijk mee had gehad, en herkende zichzelf erin. Nu vroeg ze of we weer eens een kopje koffie zouden gaan drinken.”

kaartenlijn van Elmay Claassen

Haal jij je inspiratie altijd uit je eigen leven?

“Mensen zeggen vaak: wat knap dat je die gedichtjes schrijft. Maar dat komt gewoon. Als ik onder de douche sta, naar de supermarkt loop. Kortom: als ik geen andere afleiding heb. Meestal zijn het dan twee zinnen, en moet ik wel nadenken over de laatste paar zinnen.

De inspiratie haal ik vooral uit de meest pijnlijke emoties, zoals eenzaamheid en liefdesverdriet. Als ik me nu een dag super kut voel, dan weet ik dat er in ieder geval een mooi gedicht uit voort komt.

Ik geloof niet dat ik geen inspiratie meer zou hebben als ik compleet gelukkig ben. Je hebt altijd wel negatieve emoties. Bovendien ben ik een gevoelig persoon, dus bij mij zijn die gevoelens ook nog eens uitvergroot. Als ik al één avond met een jongen heb gedate en dat niets wordt, kan ik daar al lekker in zwelgen en komt er iets moois uit voort.”

Heb je de droom om ooit ook een gedichtenbundel te schrijven?

“Dat was eigenlijk het originele plan. Ik was met illustrator Lieke Klijn van Klijne Krabbels aan het brainstormen over de cover en toen kwamen we op het idee om eerst die kaarten te doen. Dat was wat laagdrempeliger en dan konden we experimenteren. Nu vind ik het fantastisch om te zien dat mensen mijn kaartjes in huis een plekje geven. Ik heb dus wel de droom om een gedichtenbundel uit te brengen, maar misschien dat er eerst nog een nieuwe kaartenlijn komt.”

Ook fan geworden van de ‘gedichtjes om in te verdwalen’ van Elmay Claassen? Bekijk de vijf verschillende prachtige gedichtjes met net zulke mooie illustraties via haar webshop.

Meer interviews?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Elmay maakte kaartenlijn met eigen gedichtjes: “Binnen een week was de eerste oplage uitverkocht”
Sluiten