Redactie
Redactie Leren 18 mei 2021

Elke dag is het wel een (inter)nationale dag van iets, maar waarom?

Vandaag is het Plantendag. Zaterdag was het de Dag tegen Zwangerschapsmisselijkheid en begin van de maand was het Internationale Dag van het Naakt Tuinieren en Wereld Bierpong Dag. Onder andere! Waarom zijn er zo ontzettend veel ’Dagen Van’ en hebben ze enig nut? Voornamelijk als jij je eigen bedrijf hebt.

Zoveel verschillende ‘Dagen van’

Wie zich ook maar even in de vele, al dan niet ’Internationale Dagen Van’ verdiept, valt van de ene verbazing in de andere. Van Kokosnootdag en Verkleed je Huisdierdag tussen serieuze vormen als Nationale MS dag en de Dag van de Chinese Taal (VN). Moesten we het vroeger met Woensdag Gehaktdag en de Dag van de Arbeid doen, tegenwoordig is er geen dag meer die onbenoemd door het leven gaat.

Zoals we net al zeiden, was het 1 mei de Internationale Dag van het Naakt Tuinieren. In 2005 bedacht door een Amerikaanse nudistenorganisatie die wil dat deze dag als ’luchtig’ en van politiek verstoken wordt beleefd. Ze zien naakt tuinieren, ’gekleed zoals de natuur heeft bedoeld’, als een gezonde praktijk die aan een positief zelfbeeld kan bijdragen.

Maar diezelfde dag was het ook nog eens Internationale Zonnebloemdag. Overal ter wereld planten mensen zonnebloemzaadjes op ongebruikte stukjes grond in de stad. In 2008 bedacht door de Engelsman Richard Reynolds die vond dat de wereld wat meer kleur, liefde en dus zonnige bloemen kan gebruiken.

Verzameling

Voor wie het inmiddels duizelt: de dagen houdt Gina Makken (57) allemaal bij op haar site dagenvanhetjaar.nl. Die verzameling kwam simpelweg uit nieuwsgierigheid tot stand. „Ik ging uitzoeken wat er nou eigenlijk achter al die gekke benamingen zat’, vertelt zij. „Dat bleek verrassend vaak een best serieus doel te zijn. Neem ’Geen BH-dag’. Lijkt op het eerste gezicht vooral een jolig evenement ten behoeve van bronstige mannen, maar is bedoeld om vrouwen op het zelfbeschikkingsrecht over hun lichaam te wijzen.”

Of de Pink Shirt Day, ook wel bekend als Spirit Dag. Lollig toch, een dag om een roze shirt te dragen? Maar het verhaal erachter gaat over een jongen die in een roze shirt op school kwam en vervolgens genadeloos werd gepest. Medescholieren kwamen in het geweer en trokken de volgende dag allemaal een roze shirt aan. Pink Shirt Day, in ons land bekend als Paarse Vrijdag, was geboren.

Vooral Amerikanen zijn er een ster in om bijzondere dagen te bedenken. Colleen Paige is de vrouw achter ’Dress Your Pet Up Day’, hier bekend als ’Verkleed je Huisdier Dag’. Paige kwam ook met de Dag van de Puppy en de Dag van de Straathond. De bedoeling van de verkleeddag is vreemd genoeg niet om je huisdier aan te kleden (gelukkig maar), maar om hem of haar veel aandacht geven.

„Achter elke dag zit een verhaal”, weet Gina Makken. „Soms lichtvoetig, soms commercieel en soms heel gevoelig. De Nationale Broer en Zus-dag waarop je je broer of zus laat weten hoeveel hij of zij voor je betekent, is bedacht door dj Giel Beelen. Hij benoemde 30 september op deze manier omdat toen zijn zus Saskia overleed.”

Wie daarentegen eens lekker lollig wil zijn, moet op zijn tellen passen. In 2007 riep het blad Cosmopolitan 30 oktober uit tot de Dag van het Decolleté. Met als motto: wees trots op wat je hebt. En: stuur ons een foto, dan organiseren we een leuke wedstrijd… Dat viel niet goed in de borstkankermaand oktober. Niet iedereen is immers in staat een fraai cleavage te laten zien. De dag werd snel afgelast en tegenstanders bedachten de Dag van het Decollenéé: een lekker hoge coltrui aan of alle knoopjes dicht.

Eendagsvlieg

Kan iedereen zomaar een Dag Van bedenken? Natuurlijk, er is geen officieel register, geen Guinness World Records Boek, geen officiële inschrijving. Maar er moet ondersteuning en/of draagvlak zijn, anders gaat het om een eendagsvlieg. „Ik kan zo de Gina Makken Dag op mijn verjaardag uitroepen”, zegt Gina. „Dat vindt mijn familie even erg leuk, maar daarna is er weinig animo om zoiets in de lucht te houden.”

Particulieren starten een Dag vaak met een Facebookpagina, bij succes volgt later een website. Bedrijven en (beroeps)groepen zijn er natuurlijk dol op om op deze manier aandacht te vragen, want daar draait het uiteindelijk om.

Zo werd op de dag van het interview met Makken, 21 april, voor het eerst de Dag van de Examenleerling uitgeroepen door OnlineLeren. „Een bedrijf dat aan studiebegeleiding doet. De bedoeling om in deze zware coronatijd scholieren een virtueel schouderklopje te geven, maar het leidt natuurlijk terug naar deze cursusontwikkelaar.”

Er zijn natuurlijk ook uiterst serieuze Dagen Van, bijvoorbeeld die van Unesco en de Verenigde Naties. De Dag van de Innovatie, De Dag van de Chinese Taal of Werelderfgoeddag. Wat de vraag oproept of deze degelijke bloemen nog opvallen in een veld dat zo propvol kleurtjes staat?

Kapstok

Makken weet zeker van wel: „Voor mensen, instellingen en bedrijven die met de betreffende thema’s werken, is het een mooie kapstok om een activiteit aan op te hangen en aandacht te vragen. Zelf ben ik naar aanleiding van World Clean Up Day het buurtinitiatief ’Troep Troopers Tongelre’ gestart. We ruimen zwerfafval in de buurt op en hebben het centrum van Eindhoven na de avondklokrellen puinvrij gemaakt.”

Er verdwijnen ook weleens dagen. De Dag van het Getroffen Kind, het kind dat de dupe van echtscheidingsconflicten is, is daar een voorbeeld van. „Trekt de initiatiefnemer de stop eruit, dan overleeft een dag alleen als anderen het publicitaire stokje overnemen.”

„Eigenlijk tel je tegenwoordig niet meer mee zonder eigen dag”, vindt Gina. „Bijna elke beroepsgroep heeft er een; denk aan Wereld Loodgieters Dag of de Dag van de Bedreigde Advocaat. Journalisten hebben de Internationale Dag van de Persvrijheid, er is de Dag van de Directeur, de Dag van de Verpleegkundige en de Dag van de Verkeersleider. Ga zo maar tot in het oneindige door.”

Want hoeveel Dagen der Dagen zijn, weet zelfs Makken niet. „Amerikanen zijn er kampioen in om van elke onbenulligheid een dag te maken. Die neem ik dan ook niet allemaal over op mijn site. Het moet wel een beetje hout snijden.”

„Neem de Nederlandse Nationale Theedrinkdag, in 2012 overigens voor het laatst gevierd. Dat zou je in eerste instantie als onzin wegwuiven. Maar deze is in 2010 bedacht door schrijfster Usha Marhé omdat toen het idee heerste dat ’theedrinken en knuffelen’ iets voor softies was. Een negatieve lading terwijl het juist verbindend kan werken. Iets wat belachelijk lijkt, kan toch een mooie of diepere bedoeling hebben.”

Telegraaf

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Elke dag is het wel een (inter)nationale dag van iets, maar waarom?
Sluiten