Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Ondernemen 14 jan 2019

Elise Adriaansen (27) coacht internationals: “Je ziet wat voor impact je in korte tijd maakt”

De 27-jarige Elise Adriaansen verhuisde vroeger veel met haar familie. Toen ze vier jaar geleden weer terug verhuisde naar Nederland, merkte ze dat er bijna geen emotionele ondersteuning is voor mensen zoals haar. Zo ontstond het idee te gaan coachen. We vroegen haar meer over haar bedrijf en ondernemen in het algemeen.

Kun je wat meer over jezelf en je bedrijf vertellen?

“De twee zijn eigenlijk met elkaar verbonden. Ik verhuisde toen ik 6 à 7 jaar was met mijn familie naar het buitenland. Na mijn finance master in Barcelona leek de logische volgende stap om bij een bank te werken. Ik ben toen teruggegaan naar Nederland en ben bij ING gaan werken. Daar kwam ik er al snel achter hoeveel mijn internationale verleden me professioneel hielp. Ik kon me goed aanpassen aan mijn omgeving, kon veel talen spreken en met iedereen goed overweg.

Maar mijn privéleven was wel lastig. Omdat mijn opa en oma vroeger gewoon Nederlands tegen mij praatten en ik een Nederlandse vriend heb, kan ik wel gewoon Nederlands spreken. Bovendien zie ik er met mijn blonde haar heel erg Hollands uit.

Iedereen behandelde me dus gewoon als Nederlander, maar zo voelde ik me vanbinnen niet.

Ik wist niet hoe ik me in Nederland moest positioneren.

Ik vroeg me echt af wie ik nou eigenlijk was. Ik denk dat iedereen in zijn leven wel tegen die vraag aanloopt, maar helemaal als je zo vaak bent verhuisd. Ik vroeg aan mijn internationale vrienden hoe zij dat ervoeren en zij hadden dat precies hetzelfde. Er is eigenlijk helemaal geen emotionele ondersteuning. Ja, als je echt grote problemen hebt, ga je naar een psycholoog. Maar daar zit nog een heel groot grijs gebied tussen. Zo is mijn bedrijf ontstaan.”

Wat zijn de issues waar je klanten vaak tegenaan lopen en hoe kun jij ze hierbij helpen?

“Mensen zeggen vaak dat ze het lastig vinden om te integreren. ‘Het lukt niet.’ Maar dat is eigenlijk op de oppervlak. Er is vaak nog een veel diepere laag: wat doet het eigenlijk met iemands zelfvertrouwen of zelfbeeld? We kijken samen welke stappen iemand nodig heeft om sterker in zijn of haar schoenen te staan en bewustere keuzes te maken. Ik ga dus niet vertellen: dit is de Nederlandse cultuur en zo kan je integreren. Misschien voel je je helemaal niet gelukkig als je in de Nederlandse cultuur probeert te wringen. Het is meer een confidence boost. Er komen op dat moment natuurlijk zoveel dingen op je af.”

Hoe ga je te werk als je een nieuw iemand gaat coachen?

“De eerste sessies zijn vooral discovery sessions. Zo kan ik de persoon voor me beter leren kennen, maar die persoon ook zichzelf. Wat zijn je waardes? Wanneer voel je je op je gemak? We werken aan het maken van betere keuzes. Niet alleen grootste, maar ook in het dagelijks leven. Passen die momenteel bij wie je bent? Daarna focussen we op hoe je ‘in het moment’ contact blijft houden met je gevoelens en wie je bent. Hoe je eigenlijk moet luisteren naar je interne kompas en zelfverzekerder keuzes kan maken.

Bij een psycholoog ligt de nadruk op het verleden. Bij coaching gaat het niet om het verleden, maar juist om hoe je je nu voelt. Het is heel erg positief. Mijn klanten hebben ook echt zin in de volgende afspraak, omdat het ook gewoon een leuke ervaring is. Je leert heel veel inzichten over jezelf en werkt echt naar doelen toe.”

Wat vind je het mooiste aspect van je werk?

“Je ziet wat het met mensen doet. Het zijn meestal niet lange trajecten. Bij psychologen kan het natuurlijk soms wel jaren duren. Maar ik kan na zo’n vier sessies al zo’n verschil merken in iemands perspectief.

Je ziet hoe mensen diepe inzichten over zichzelf krijgen en van zichzelf gaan houden.

Je hebt echt een directe impact. Dat miste ik heel erg bij ING. Je werkt heel hard, maar het verschil dat je zelf maakt voor mensen is niet echt zichtbaar. Nu zie ik dat direct.

Wat vind je de grootste uitdaging van het ondernemen?

“Het is een uitdaging, maar dat is ook positief. Je moet natuurlijk van A tot Z alles zelf doen. Bij ING werk je natuurlijk binnen een bepaalde afdeling en binnen een bepaald team, je hoeft nooit alles van A tot Z zelf te doen. Als ondernemer kom je erachter dat je heel goed bent in A, B en C, dat dat echt jouw ding is. E en F vind je eigenlijk niet leuk en daar krijg je geen energie van. Toch moet je ze doen.

Natuurlijk hoop ik ooit zo groot te worden dat ik die dingen uit handen kan geven, maar in de beginfase heb je een budget en moet je ook dingen doen die je niet leuk vindt. Maar zoals ik net al zei is dat juist ook positief. Ondernemen is een goede manier om jezelf te leren kennen.”

Daan Ubachs van duurzaam fashion-merk Unrobe: “Als ondernemer ga je meerdere keren per dag op je bek”

Vond je het lastig om de stap te nemen om te gaan ondernemen?

“Ik heb er niet lang over getwijfeld. Ik had heel duidelijk voor ogen: dit wil ik gaan doen. Zelf heb ik ook ooit een coach gehad en dat vond ik zo bijzonder. Ik wist dat ik ooit ook zoiets wilde doen. Op een gegeven moment viel het kwartje en heb ik het meteen in gang gezet. Later stond ik er pas bij stil dat het betekende dat ik zou gaan ondernemen. Het ondernemersaspect is bij mij niet de focus.”

Wat is het beste advies dat je ooit hebt gehad?

“Mijn moeder heeft altijd in Nederland gewerkt, maar toen we naar het buitenland verhuisden voor mijn vaders werk, is ze daarmee gestopt. Ze heeft haar carrière opgegeven om mijn vader te kunnen ondersteunen en voor ons te zorgen. Ze heeft ooit tegen me gezegd dat ze er geen spijt van heeft, maar als ze terug kon gaan in de tijd, met wat ze nu weet, had ze meer voor haarzelf gekozen.

Dat was haar advies aan mij: ‘Voordat je kinderen hebt gekregen, kies voor jezelf. Go after what you want.‘ Haar advies heb ik opgevolgd toen ik stopte bij ING natuurlijk en het is een advies dat ik nu ook weer aan anderen geef.”

Meer weten over Elise en wat ze misschien voor jou kunt betekenen? Neem dan eens een kijkje op haar website.

Meer inspirerende interviews

8 toffe printables voor je vision board?

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ze gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Elise Adriaansen (27) coacht internationals: “Je ziet wat voor impact je in korte tijd maakt”
Sluiten