7 vragen die je jezelf wil stellen voor je eindejaarsgesprek

Het is weer tijd voor de eindejaarsgesprekken. Het is gek dat we voor zo’n eindejaarsgesprek tóch zenuwachtig worden, alhoewel we gedurende het jaar denken dat we ons werk goed doen. De meest gemaakte fout bij een eindejaarsgesprek is een slechte voorbereiding. Maar wat moet je dan precies voorbereiden?

De voorbereiding van je eindejaarsgesprek kan niet even tussendoor. Dus plan daarvoor echt een moment in. Misschien krijg je voor het gesprek al een vragenlijst die je moet invullen ter voorbereiding. Het is voor jezelf fijn om daarvoor het antwoord op onderstaande vragen duidelijk te hebben.

Welke boodschap wil ik overbrengen?

Bedenk van tevoren wat je uit het gesprek wil halen. Wil je overbrengen dat je jouw functie helemaal onder de knie hebt en toe bent aan een nieuwe rol? Deel die informatie tijdens je eindejaarsgesprek en – heel belangrijk – zorg dat je dat ook kunt bewijzen.

Heb je moeite met nieuwe verantwoordelijkheden? Deel dan de lessen die je hebt geleerd en je enthousiasme om uitdagingen aan te gaan. Als je weet waar je in het gesprek heen wil, is het makkelijker om feiten te vinden die je daarbij ondersteunen.

Welke informatie heb ik (en kan ik gebruiken)?

Dat brengt ons op het volgende punt: de feiten. Hoe kun je bijvoorbeeld aantonen dat jij daadwerkelijk klaar bent voor een nieuwe rol? Denk hierbij aan rapporten, kalenders, kwartaalreviews, budgetten, presentaties of e-mails. Tip voor volgend jaar: sla voortaan alles op gedurende het jaar in een apart mapje.

Wat heb je dit jaar bijgedragen aan het bedrijf?

Bedenk op welke dingen jij écht trots bent dit jaar. Heb je het bedrijf geld bespaart? Een nieuwe klant binnengehaald? Een verandering gemaakt die invloed heeft op het hele bedrijf? Schaam je niet om die lijst met prestaties gewoon mee te nemen. Onderhandelcoach Merel van der Wouden vertelde het al eerder in een interview: zij vroeg elk half jaar om salarisverhoging, maar wél met hele Powerpoints en Excelsheets in de aanslag.

Onderhandelcoach Merel van der Wouden: zo onderhandel je over je salaris

Heb je de doelen behaald die je vorig jaar hebt opgesteld?

Mocht je nog niet regelmatig (bijvoorbeeld elk kwartaal) terugkijken naar je prestatiebeoordeling van vorig jaar: ga dat vanaf nu doen! Check of je jouw doelen hebt gehaald die je vorig jaar hebt opgesteld. Zo ja, waar kwam dat dan door? Waren de doelen juist opgesteld, of waren ze niet uitdagend genoeg?

Heb je niet je doelen behaald? Onderzoek dan waarom. Het zijn allemaal vragen die je leidinggevende je misschien gaat stellen, dus jezelf erop voorbereiden kan je enorm helpen.

Welke vaardigheden zou jij nog willen leren?

Bij een eindejaarsgesprek hoef je het niet alleen over het afgelopen jaar te hebben, maar kun je ook vooruit kijken. Bedenk waar je beter in zou willen worden, of dat nou een nieuwe vaardigheid is, of een al bestaande waar je je op wil focussen.

Hoe kan je leidinggevende je daarbij steunen?

Het is goed om in je eindejaarsgesprek aan te geven hoe jouw leidinggevende je kunt helpen om jouw doelen voor volgend jaar te bereiken. Misschien ben je wel iemand die regelmatige check-ins fijn vindt, of kan je baas je beter even zelf aanspreken in plaats van dwingende mailtjes te sturen.

Hoe werken salarisschalen precies?

Is mijn salaris voldoende voor de markt en mijn vaardigheden?

Vaak gaat het eindejaarsgesprek gepaard met een salarisonderhandeling. Dat is niet gek: waarschijnlijk ben je in een jaar gegroeid en beter geworden. Dan hoort daar natuurlijk een passend salaris bij. Via websites als PayScale en Loonwijzer kun je uitzoeken hoeveel beroepsgenoten verdienen.

Deze informatie kan heel goed van pas komen bij je salarisonderhandeling. Ten eerste heb je bewijs verzameld en ten tweede voel jij je zekerder van je zaak (‘het is niet gek dat ik meer vraag’).

Succes, you got this!

Meer lezen over salarisonderhandelingen?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
7 vragen die je jezelf wil stellen voor je eindejaarsgesprek
Sluiten