Eindejaarsgesprek op de planning? Volg dit stappenplan voor een succesvol gesprek

Komt je eindejaarsgesprek eraan en vind je dat toch wel spannend? Je bent zeker niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat meer dan één derde van de Nederlanders slapeloze nachten heeft van het eindejaarsgesprek. Op zich is dat ook niet gek. Want wat gaat je baas precies zeggen? Kun je er een salarisverhoging uit slepen?

Gelukkig zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om goed voorbereid het gesprek in te gaan, en zo het maximale uit je eindejaarsgesprek te halen.

Stap 1: De voorbereiding van je eindejaarsgesprek

Het is één van de grootste fouten die je kunt maken bij je eindejaarsgesprek: je niet voorbereiden. Om dit goed te kunnen doen, is het verstandig om de agenda van het gesprek aan je leidinggevende te vragen. Is het bijvoorbeeld een functioneringsgesprek of een beoordelingsgesprek (wat precies het verschil is, lees je hier)?

Er zijn een aantal vragen die je standaard kan verwachten voor je eindejaarsgesprek. Je gaat het namelijk hebben over jouw functioneren van het afgelopen jaar en over jouw ambities voor de komende periode. Pak je laptop (of old-school pen en papier) en schrijf eens op wat je het afgelopen jaar hebt bereikt. Passen al jouw werkzaamheden nog in jouw functieomschrijving? Wat ging minder lekker dit jaar? Heb je jouw doelen bereikt?

Hetzelfde doe je met de komende periode. Waar wil jij je nog in ontwikkelen? Zorg dat je voor het eindejaarsgesprek goed je research hebt gedaan naar opleidingen, cursussen of trainingen (en hun prijzen).

Meer tips voor de voorbereiding? Zo bereid je jouw functioneringsgesprek goed voor

Stap 2: Wees voorbereid op negatieve feedback

Eén van de redenen dat veel van ons het eindejaarsgesprek zo spannend vinden, is omdat onze leidinggevende gaat vertellen wat er allemaal beter kan. Het liefst willen we natuurlijk helemaal de hemel in geprezen worden, maar rationeel gezien weten we ook wel dat er altijd iets te verbeteren valt.

Negatieve feedback is vaak een beetje pijnlijk en zeker als je wel gewoon je stinkende best doet op werk. Maar weet dat jouw baas deze feedback niet geeft om je te kwetsen. Hij of zij heeft juist het beste met jou (en het bedrijf) voor en wil dat je groeit. Als je het zo bekijkt, is feedback krijgen juist fijn. Het geeft je de mogelijkheid om jezelf te verbeteren en niet altijd maar op dezelfde plek te blijven hangen.

🎧  Luistertip: Feedback eng en negatief? In de WorkJuice Podcast rekenen we af met dat vooroordeel

Good to know: je leidinggevende mag tijdens je eindejaarsgesprek niet opeens een hele lijst aan negatieve feedback voorschotelen, waar hij of zij het nooit eerder met je over heeft gehad. Als het goed is, komt er niet iets naar voren wat je nog nooit eerder als feedback hebt gehad. Ook hier kun je je dus weer goed voorbereiden! Hoe komt het dat je op deze vlakken niet genoeg gepresteerd hebt? Zo sta je niet met je mond vol tanden tijdens het gesprek.

Stap 3: Het eindejaarsgesprek zelf

Dat betekent overigens niet dat je maar vol in de aanval moet gaan als je leidinggevende je kritiek geeft. Het gaat er meer om dat je van tevoren hebt bedacht wat de reden is, en waar jouw leidinggevende je bijvoorbeeld beter zou kunnen steunen.

Lees ook: 5 tips om met negatieve feedback op werk om te gaan

Komt er toch onverwachtse feedback waar je van schrikt? Waar je je bijvoorbeeld niet in herkent? Schiet niet in de verdediging, neem een moment om het te verwerken en geef aan dat je geschrokken, verbaasd of verdrietig bent over de feedback. Vervolgens is het belangrijk om de feedback zo concreet mogelijk te maken, zodat er geen sprake is van miscommunicatie. Stel vragen als ‘Wat bedoel je precies?’, ‘Hoe zou je het voortaan liever willen zien?’ en ‘Waarom vind je dat?’, zodat er geen onduidelijkheden meer zijn.

Heb je een te hoge werkdruk? Blijft je leidinggevende maar dingen op je bordje stapelen? Dan is het goed om dit ook tijdens het eindejaarsgesprek aan te kaarten. Dit zijn vier dingen die je kunt zeggen tegen een baas met onrealistische verwachtingen.

Stap 4: Onderhandelen

Bij sommige bedrijven krijg je aan het einde van het jaar sowieso een loonsverhoging, bij anderen zal je er zelf over moeten beginnen. Wat bij jou de situatie ook is, maak niet de fout door niet te onderhandelen. Nee heb je, ja kun je krijgen.

Toch weten we ook wel dat onderhandelen makkelijker gezegd is dan gedaan, want het blijft toch spannend. Speciaal daarom schreven we ook een stappenplan waarmee je in 5 stappen succesvol kunt onderhandelen. Ook handig: vergeet dat je niet alleen kan onderhandelen over salaris, maar ook over andere arbeidsvoorwaarden als vakantiedagen, flexibele werktijden en ontwikkelingsmogelijkheden. You’ve got this!

🎧  Luistertip: Leer onderhandelen wat je waard bent met de WorkJuice Podcast

Stap 5: Na het eindejaarsgesprek

Tijdens het eindejaarsgesprek worden er afspraken gemaakt. Je hebt namelijk besloten welke doelen je volgend jaar moet behalen. Misschien heb je er wel een salarisverhoging uit weten te slepen, heb je meer verantwoordelijkheden gekregen of hebben jullie afspraken gemaakt over trainingen en cursussen die je gaat volgen.

Maak hiervan aantekeningen tijdens het gesprek, maar vraag ook of je leidinggevende deze afspraken even op de mail zet (of bied aan dat zelf te doen). Zo hebben jullie allebei de mogelijkheid om in de toekomst hierop terug te vallen, bijvoorbeeld als je een andere leidinggevende krijgt.

Tip: wil je er zeker van zijn dat je volgend jaar je doelen haalt? Stel subdoelen op die je elke maand behaald moet hebben en kijk elk kwartaal even of je goed op schema zit.

Meer handige tips die van pas kunnen komen

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Eindejaarsgesprek op de planning? Volg dit stappenplan voor een succesvol gesprek
Sluiten