Werkgevers delen welke eigenschappen ze willen zien op je cv

Vrolijk, leergierig, creatief, integer… Je kunt wel benoemen dat je het bent, en zelf zie je er ongetwijfeld de voordelen van in. Maar welke eigenschappen doen het nou écht goed? De Australische vacaturewebsite SEEK deed er onderzoek naar en kwam uit op een lijstje van vijf woorden die goed staan op je cv of LinkedIn-profiel.

Natuurlijk is dat per functie verschillend, en zul je je cv en motivatiebrief ook nog altijd moeten aanpassen op de vacature waar je op reageert. Vaak staan daarin namelijk ook aanwijzingen naar wat voor persoon de werkgever op zoek is. Echter, er zijn een aantal eigenschappen die bijna elke werkgever tegenwoordig wel op prijs stelt, in welk veld je ook werkt.

Extra tip: geef vooral voorbeelden van de eigenschappen! Het werkt pas echt als ze tot leven komen voor degene die je cv onder ogen krijgt.

5 eigenschappen die het goed doen op je cv

Aanpassingsvermogen

Het bedrijfsleven verandert sneller dan ooit, en het is lastig als je daar niet in mee kunt gaan als werknemer. Voor veel werkgevers is het belangrijk dat je je aan kunt passen aan een veranderende functie, waarin je bijvoorbeeld steeds extra verantwoordelijkheden krijgt.

Ben je journalist, dan moet je bijvoorbeeld ineens ook weten hoe je teksten voor het internet schrijft; ben je lerares, dan moet je wellicht ook een keer extra hulp geven aan leerlingen. Het helpt daarom als je meerdere nuttige vaardigheden hebt, of bijvoorbeeld regelmatig cursussen volgt om iets nieuws te leren. Als je maar flexibel bent.

Ook interessant: 5 tips om beter gevonden te worden op LinkedIn

Analytisch denken

Natuurlijk is analytisch denken in bepaalde functies belangrijker dan in anderen, maar in feite moet je altijd een goed overzicht kunnen hebben over bepaalde informatie en daar weloverwogen beslissingen over kunnen maken. Deze vaardigheid kun je bijvoorbeeld ondersteunen door niet alleen te noemen wat de resultaten waren van dingen die je hebt gedaan, maar juist ook over het proces en jouw rol daarin te praten.

Assertiviteit

We weten het inmiddels allemaal: als je iets wilt bereiken in het leven, moet je daar zelf voor zorgen – proactief zijn, dus. Ook als je introvert bent. Zelfs als het eigenlijk niet zo bij je past, willen werkgevers het liefst horen dat je uit jezelf goede ideeën uitvoert, zonder steeds eerst te vragen wat je moet doen. Zelfstandigheid is key.

Empathie

Of je nu veel met klanten in aanraking komt of gewoon vooral met collega’s werkt, empathie is best wel een belangrijke eigenschap. Er wordt binnen bedrijven steeds meer in teams gewerkt, en dan is het fijn als je goede sociale vaardigheden hebt. Het is natuurlijk lastig om dat te bewijzen, maar je kunt bijvoorbeeld beschrijven hoe empathie je heeft je geholpen in je carrière.

Ook interessant: 12 dingen die iedereen die op een kantoor werkt herkent

Veerkracht

“Vervelende situatie? Stressvolle periode? Je moet er allemaal tegen kunnen.” – je nieuwe werkgever, 2018. En 2019, trouwens.

MamaMia

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Werkgevers delen welke eigenschappen ze willen zien op je cv
Sluiten