Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Ondernemen 31 mrt 2020

Wil je je eigen bedrijf beginnen? Hier moet je aan denken voordat je begint

Droom jij ervan om je eigen ontbijttentje te starten? Een webshop met vintage items? Of misschien een vegan catering bedrijf? Stoer. Wat voor eigen bedrijf je ook wil starten, er zijn natuurlijk altijd een paar dingen waar je aan moet denken. We sommen ze even op.

Er komt meer kijken bij een eigen business dan je zou denken. Dat zeggen we niet om je af te schrikken, maar juist zodat je je optimaal kan voorbereiden.

Eigen bedrijf

Een goede voorbereiding is immers – zeker bij een eigen bedrijf – goud waard. Check deze zaken voor je je eigen bedrijf begint en doe er je voordeel mee.

1. Doe (markt)onderzoek

Hoogstwaarschijnlijk heb je al een goed business idee voor je begint. En hoewel je in je dromen misschien al marktleider bent, is het belangrijk om je dromen toch even af te toetsen met de werkelijkheid.

Stel jezelf kritisch vragen als:

  • Heeft mijn idee werkelijk potentieel?
  • Wie heeft behoefte aan mijn business?
  • Hoe ziet de concurrentie eruit?
  • Hoe past jouw business binnen de markt?

Als je hierdoor merkt dat de concurrentie te groot is, of dat de behoefte aan jouw product of dienst zo goed als onbestaande is, dan is het tijd om je idee aan te passen.

2. Stel een ondernemingsplan op

Alvorens je je idee omzet in werkelijkheid, is het tijd om een plan op te stellen. Een ondernemingsplan vormt de blauwdruk van je business en gidst je doorheen je opstartproces.

In dit plan doen je zo goed mogelijk te omschrijven wat je gaat doen (en minstens even belangrijk: wat je niét gaat doen!) en hoe je dat gaat doen. Vermeld daarin het antwoord op volgende vragen over je eigen bedrijf:

  • Hoe ga je klanten werven?
  • Hoe ga je je onderscheiden van de concurrentie?
  • Hoeveel verwacht je te verdienen?
  • Ga je alleen aan de slag, of neem je mensen in dienst? Zo ja: wat zijn de verantwoordelijkheden?

3. Denk na over investeringen

Voor sommige ondernemingen dien je amper te investeren, anderen kosten dan weer een hoop geld. Denk dus goed na of je investeringen moet doen in je eigen bedrijf en of dat financieel haalbaar is.

4. Schrijf je in bij de KvK

Eenmaal je de vorige stappen helder voor je hebt, kan je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Dit doe je maximaal één week voor de start van jouw onderneming. Hiervoor betaal je €50. In ruil krijg je een btw-nummer en worden je gegevens doorgegeven aan de Belastingdienst.

5. Vul een modelovereenkomst in

Een modelovereenkomst is een document waarmee je officieel aangeeft dat je niet in loondienst bent, maar als zelfstandige aan de slag gaat. Hierdoor word je door de Belastingdienst herkend als ondernemer en kom je in aanmerking voor fiscale voordelen. Kortom: skip deze stap zeker niet.

5. Organiseer je administratie

Een eigen bedrijf runnen betekent een hoop administratie. Je zal immers je inkomsten, uitgaven én gepresteerde uren nauwgezet moeten bijhouden om op een correcte manier belastingaangifte te doen. Zo moet je bijvoorbeeld minstens 1225 uur per kalenderjaar in je bedrijf stoppen (hier lees je meer over de exacte regels over dit urencriterium).

Om dit gestructureerd aan te pakken, stel je best een Excel-file op (dit volstaat meestal bij kleinere bedrijfjes) of schaf je een boekhoudprogramma aan. Ben je niet zo’n kei met administratie en boekhouding? Schakel dan een boekhouder in.

Maar vooral: enjoy the ride. Een eigen bedrijf opstarten verloopt niet altijd van een leien dakje, maar dat is nu eenmaal eigen aan ondernemen. Wedden dat je aan het einde van de rit ontzettend veel geleerd hebt, en dat je blij bent dat je je dromen hebt kunnen waarmaken? Succes.

Aan de slag

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Wil je je eigen bedrijf beginnen? Hier moet je aan denken voordat je begint
Sluiten