Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Geld 20 nov 2018

Egoïsten verdienen minder dan gulle mensen

Als we het hebben over het woord egoïst is er vast wel iemand die in je gedachten popt. Bij mij in elk geval wel. Onbewust gaan we er eigenlijk automatisch vanuit dat egoïsten veel meer verdienen, want dat moet wel, toch? Het antwoord is nee. Egoïsten verdienen juist minder dan dat gulle mensen doen.

Dit bleek uit onderzoek naar de consequenties van egoïsme wat betreft inkomen en ouderschap. De meeste mensen hadden van tevoren verwacht dat egoïsten minder kinderen zouden hebben en juist meer inkomen. Mensen die egoïstisch zijn hebben inderdaad minder kinderen, maar ook relatief minder inkomen dan gulle mensen. Interesting!

Ook interessant: Help: zo slecht is een kantoorbaan voor je gezondheid

Onderzoek naar egoïsme

Het onderzoek vond plaats in het Onderzoeksinstituut voor Culturele Evolutie aan de Universiteit van Stockholm. Ongeveer 60.000 mensen (uit westerse landen) deden mee aan dit onderzoek. De hoofdvraag van het onderzoek: welke consequenties heeft prosocialiteit (het tegenovergestelde van egoïsme) voor het inkomen en ouderschap?

Het onderzoek werd trouwens gericht op gedrag van mensen en niet op karaktereigenschappen. Als mensen bijvoorbeeld hun zitplaats in het openbaar vervoer afstonden aan oudere mensen of zwangere vrouwen werden zij meer gezien als iemand aan de kant van prosocialiteit. Hetzelfde geldt trouwens voor mensen die vrijwilligerswerk deden of geld doneerden aan goede doelen.

En de resultaten bleken anders te zijn dan verwacht. De groep mensen die namelijk prosociaal werd gevonden bleek meer kinderen te hebben én ook nog eens meer inkomen. Na afloop van het onderzoek hebben de onderzoekers gevraagd wat mensen verwachtten dat de uitkomst zou zijn. De vierhonderd gevraagde personen hadden inderdaad verwacht dat gulle mensen meer kinderen zouden hebben, maar bijna niemand had verwacht dat egoïsten minder verdienen.

Vervolg onderzoek

De uitkomst van dit onderzoek heeft een andere vraag in het leven geroepen. Hier is overigens nog geen onderzoek naar gedaan, maar de kans dat dit in de toekomst wel gaat gebeuren is zeer groot. Het gaat namelijk om de volgende vraag: waarom heeft egoïsme een negatief verband vertoond met het aantal kinderen en de hoogte van je inkomen?

Uit nog een ander onderzoek is gebleken dat gevers succesvoller zijn dan nemers. Dit onderzoek sluit daar een beetje bij aan. We weten nu wel dat we in ieder geval niet egoïstisch hoeven te zijn om meer te verdienen!

Meer lezen?

businessinsider

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Egoïsten verdienen minder dan gulle mensen
Sluiten