Het eeuwige dilemma: wat wil je later worden?

Toneelspeler of kinderrechter. En soms het liefste beide.  Het was mijn antwoord op het eeuwige dilemma: ” Wat wil je later worden?”  Een vraag die vooral vaak terugkwam in het felgekleurde beruchte vriendenboekje. Al mijn klasgenoten hadden – in tegenstelling tot mezelf – vaak een steady antwoord. Ik vulde altijd eerst mijn naam, geboortedatum, lievelingsdier in en dan kwam dit raadsel.

Want ja, wat wil ik eigenlijk worden?

Meerdere dromen

Ik had als 10- jarige altijd een andere droom. De ene keer was het antwoord astronaut of  journalist. Dan weer kapper, kinderrechter of toneelspeler. Het klinkt als een ongewone combinatie van beroepen, maar het was voor mij heel logisch.

Ik wilde verhalen vinden en het maakte niet uit waar! Vanachter een kappersstoel of juist op verre plekken. Nu zoek ik verhalen als oprichter van The TittyMag. Iets waar ik elke dag weer van geniet, zelfs als ik scheldend Excelsheets in zit te vullen. En toch denk ik nog steeds na over wat ik wil worden.

Het lijkt een soort levenstentamen waar we het juiste antwoord op moeten scoren. Want als je niet een interessant of snelle reactie erop hebt, dan ben je af. Af in het gesprek, af in de groep of af in de maatschappij. Je wordt dan misschien niet op de reservebank gezet, maar het kan wel zo voelen.

Lees ook: “Mooie handen zijn nog nooit een vacature vereiste geweest”

Trots – maar tot wanneer?

Al jaren heb ik niet zo’n vriendenboekje voor mijn neus gekregen. Toch blijf ik non-stop die vraag beantwoorden. Nu ben ik baas van mijn eigen bedrijf, maar hiervoor werkte in ik de media. Ergens tussendoor ben ik ook nog columnist. Het zijn dingen die ik nu trots in het vriendenboekje zou opschrijven, maar geen idee tot wanneer?

Ik heb de reis naar het heelal nog niet gemaakt en ook niet professioneel op een toneel gestaan. Maar waarom zou dat niet nog steeds kunnen en wat houdt het tegen? Het grenzeloos kunnen en durven dromen geeft juist een bepaald gevoel van vrijheid. Je bepaalt toch uiteindelijk zelf wat je ermee doet en wanneer.

Er is geen onvoldoende te behalen op dit levenstentamen. En tot die tijd mogen we ook trots zijn op de dromen die we nu waarmaken. Het is niet dat Willem uit groep 6 verhaal komt halen met zijn vriendenboekje in de hand.

De columns van Cathelijne Blok, oprichter van het feministische The TittyMag lees je elke twee weken op WorkJuice! Bekijk ook eens de website van The TittyMag en volg Cathelijne op het Instagram-account van The TittyMag of haar eigen account.

Even voorstellen: onze nieuwe columniste Cathelijne Blok

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Het eeuwige dilemma: wat wil je later worden?
Sluiten