Je eerste werknemer in dienst nemen: hier moet je aan denken

Ben jij net begonnen met je eigen business en word je bedolven onder het werk? Misschien kriebelt het wel om een werknemer in dienst te nemen. Dat is tegelijkertijd erg stoer én heel spannend. Dit is waar je aan moet denken voor je je eerste werknemer in dienst neemt.

Wauw, wie had ooit gedacht dat je eigen bedrijfje zo snel zou groeien dat je het alleen niet meer redt? Dat is fantastisch! Een logische stap in het laten groeien van je organisatie is om personeel in dienst te nemen zodat je een deel van je werk uit handen kan geven. Maar hoe pak je dit aan? Op deze ondernemersblog lezen we 5 belangrijke aandachtspunten.

1. Hoe sneller, hoe beter! (als je het kan betalen)

Think fast, act faster! Zodra je voelt dat je personeel nodig hebt, is het tijd om iemand aan te nemen. Misschien heb je daar oorspronkelijk nog niet zo heel veel budget voor, maar laat dat je niet tegenhouden. Iemand die werk van je overneemt, die met je meedenkt, en die creativiteit kan toevoegen is van onschatbare waarde.

Een extra personeelslid is de enige manier om je to do-lijsten dubbel zo snel af te werken en om je marktwaarde te verhogen. Niemand heeft er baat bij om koppig en in je eentje bergen werk te blijven verrichten.

2. Ga voor (potentieel) talent in plaats van ervaring

Soms wil je voor veilig kiezen en zou je het liefste een kandidaat met decennia aan ervaring willen aannemen. Het risico met dit soort mensen is echter dat deze mensen snel verveeld zullen zijn en weinig kunnen leren binnen jouw bedrijf. Dit risico kan je indekken door iemand aan te nemen die een sterke passie heeft voor jouw vak.

Mensen met een sterke passie en de wil om te leren, zullen vaak the extra mile gaan voor hun werkgever. Ze hebben immers het gevoel dat wat ze aan het doen zijn een persoonlijke winst is, omdat ze er zelf veel door leren. Ervaring en motivatie zijn dus twee verschillende concepten, en motivatie is vaak het allerbelangrijkste!

3. Vraag naar skills en ervaringen

Tijdens een selectiegesprek worden vaak een paar standaardvragen gesteld. Je sterktes en zwaktes, of je goed in team kan werken, of je zelfstandig bent… De meeste mensen weten ondertussen wel wat ze moeten antwoorden om zo aantrekkelijk mogelijk over te komen.

Verras je sollicitant daarom met concrete vragen en peil naar specifieke voorbeelden. Wanneer was je voor het laatst erg zelfstandig? Wanneer heb jij positieve resultaten in een team geboekt?

Een andere manier is om de sollicitant een specifieke taak te laten doen. Dat kan gaan van een tekst schrijven tot het analyseren van boekhoudkundige gegevens. Zolang je maar niet vervalt in clichévragen waar iedereen hetzelfde op antwoordt.

4. Werk met proefuren

Iemand aannemen is altijd een klein risico, we get that. Het kan daarom helpen om je favoriete kandidaat te vragen of hij/zij voor een paar uurtjes wil komen proefdraaien. Op die manier kom je er al snel achter of er een klik is tussen jullie twee. De meeste sollicitanten zijn trouwens ook erg dankbaar met dit verzoek, want ook voor hen is het best scary om een nieuwe baan aan te nemen zonder dat ze de bedrijfscultuur kennen.

5. Zorg voor een onboarding proces

Als je eenmaal een kandidaat hebt geselecteerd, is het aan jou om deze persoon zo snel mogelijk te integreren in de werking van jouw organisatie – ja, ook als je eerst in je eentje was heb je een organisatie. Een goed onboarding proces op de eerste werkdag laat de persoon uitvoerig kennismaken met de bedrijfscultuur en met de doelen die binnen jouw bedrijf gesteld worden.

Bepaal voor jezelf hoe je de eerste dag van je werknemer wil laten verlopen en herhaal dit bij iedere toekomstige werknemer. Misschien wil je het onboarden wel beginnen met croissant en koffie in het bakkerijtje om de hoek zodat je werknemer zich meteen kan ontspannen? Zorg dat je de eigenheid van jouw bedrijf hier goed laat uitkomen.

Zorg dus vooral dat je je eerste werknemer voldoende aandacht, ruimte en groeimogelijkheden biedt. Alleen op die manier is een extra personeelslid een winst op lange termijn. En als dát allemaal lukt zal je zien dat 1 + 1 gelijk is aan 3. Good luck!

Meer tips voor je eigen onderneming?

In 4 weken naar een productiever leven?

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Je eerste werknemer in dienst nemen: hier moet je aan denken
Sluiten