Tessa Ham
Tessa Ham Geld 15 jun 2019

5 vragen die je jezelf moet stellen voordat je je eerste huis koopt

Je eerste huis kopen is één van de grootste financiële stappen die je ooit in je leven zal maken. Deze vijf vragen kun je jezelf daarom maar beter eerst stellen. Ben jij er echt klaar voor om je eerste huis te kopen, of kun je beter nog even wachten en sparen?

Spoiler: als je jouw eerste huis wil kopen heb je geld, geld en nog meer geld nodig.

Hoeveel kan je je veroorloven?

Natuurlijk heb je nagedacht over hoeveel van je inkomen je kwijt kan zijn aan je hypotheek, maar voor je je eerste huis koopt is het verstandig om hier echt goed in te duiken. Dingen als parkeervergunningen, bijdrage aan VvE en onderhoudskosten kunnen bijkomende kosten zijn waar je misschien niet direct rekening hebt gehouden.

Houd daarnaast rekening met de extra eenmalige kosten die bij het kopen van het eerste huis komen kijken. Een aantal voorbeelden van kosten die je gaat maken:

  • Notariskosten: deze kosten betaal je aan je notaris voor het opstellen van de hypotheek- en overdrachtsakte.
  • Overdrachtsbelasting: dan betaal je ook nog twee procent van de aankoopwaarde aan overdrachtsbelasting.
  • Makelaarskosten: als je een makelaar hebt ingehuurd, betaal je makelaarscourtage.

Dan heb je nog de bouwkundige keuring, de rekening van de hypotheekadviseur, de taxatiekosten en de bankgarantie. Al deze dingen bij elkaar lopen algauw op tot duizenden euro’s.

Handige tools

Wil je uitrekenen wat je maximale hypotheek kan zijn? Deze tool van de Consumentenbond helpt je een handje. Ook handig: met deze tool bereken je wat je maandlasten worden.

Tip! Voor het kopen van een huis heb je een werkgeversverklaring nodig.

Wat zijn extra mogelijkheden bij een eerste huis kopen?

Als je op zoek bent naar een huis, hoeven we je vast niet te vertellen dat de huizenprijzen absurd hoog zijn, zeker voor mensen die net begonnen zijn op de arbeidsmarkt. Voor een studio betaal je in de Randstad algauw bijna twee ton… Als starter heb je een aantal extra mogelijkheden:

  • Ouders of andere familieleden helpen bij het kopen van het huis: dit kan door een schenking, lening of het meetekenen op de hypotheek. Maar ja, zeker niet iedereen heeft deze mogelijkheid.
  • Starterslening: als je voor het eerst een huis koopt, is het soms mogelijk om een extra lening te krijgen bovenop de hypotheek. Dit is maximaal 30.000 euro. Of je in aanmerking komt voor de starterslening hangt af van of je gemeente hieraan mee doet. Koop je van een corporatie? Dan zou het ook kunnen dat je in aanmerking komt.

Welke hypotheek heb ik nodig?

Oké, ga even zitten. Want alsof dat hele gedoe met de hypotheek nog niet ingewikkeld genoeg is, bestaan er ook nog eens twee verschillende hypotheken. Je kunt als starter kiezen tussen een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Een hypotheekadviseur helpt je uit te zoeken welke hypotheek het beste bij jou past. Zo kan een studieschuld daar bijvoorbeeld invloed op hebben.

Dit vind je misschien ook interessant: Je studieschuld verzwijgen voor je hypotheek: dit zijn de gevolgen

Ga je zelf een bod uitbrengen of schakel je een aankoopmakelaar in?

Na een tijd zoeken is daar eindelijk de match made in heaven: hier zie je jezelf de komende jaren wonen. Dan volgt logischerwijs het bieden en onderhandelen. Dit kun je zelf doen, maar daar komt wel een hoop bij kijken waar je misschien geen kaas van hebt gegeten. Zo moet je weten in welke staat het huis is, of er verborgen gebreken zijn en welke hypotheek je precies moet afsluiten.

Een aankoopmakelaar inschakelen voor je eerste huis kopen kan daarbij helpen, maar – je raadt het al – daar zitten natuurlijk wel weer kosten aan verbonden.

Hoeveel geld heb ik nog over na al deze kosten?

Jep, je hebt nóg meer geld nodig. Zelfs als je bovenstaande kosten en de kosten voor vloerbedekking, gordijnen en behangetjes in je berekening hebt meegenomen. Dan bedoelen we niet zeeën van geld, maar wel zoveel geld dat je je rekeningen kunt betalen en je niet hoeft in te leveren op de levensstijl die je momenteel hebt.

Een eerste huis kopen is leuk, maar is het het waard als je er niet meer comfortabel door kunt leven? Onthoud daarnaast dat ongelukken in een klein hoekje zitten en dat je een nieuwe wasmachine moet kunnen kopen als die stuk gaat.

Alhoewel het idee van een eigen huis geweldig is, kan het proces van een eerste huis kopen nogal overweldigend zijn. Hopelijk voel je er door het beantwoorden van deze vragen een stuk zekerder door.

Toch nog even sparen?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
5 vragen die je jezelf moet stellen voordat je je eerste huis koopt
Sluiten