Tessa Ham
Tessa Ham Geld 12 mei 2020

Tessa’s beleggingsavonturen: mijn eerste voorzichtige stapjes als belegger

Beleggen is moeilijk en eng, toch? Dat is wat ik tot een paar maanden geleden dacht. Ik had het gevoel dat je veel kennis moest hebben, constant de beurs in de gaten moet houden als je belegt en bovenal dat je rijk moet zijn om te beginnen. Als iemand vertelde dat hij of zij belegde, schudde ik mijn hoofd. ‘Die wil al zijn zuurverdiende centen weggooien’, dacht ik dan. Nu ik me enkele maanden in beleggen heb verdiept, weet ik dat van bovenstaande uitspraken niets waar is.

In deze quarantaine tijd zette ik mijn eerste voorzichtige stapjes als belegger. Om jou te helpen gedag te zeggen tegen je eigen belemmerende gedachten over beleggen, neem ik je mee in mijn beleggingsavonturen.

Mijn redenen om te beleggen

Net als veel mensen had ik een negatieve money mindset. Ik was ervan overtuigd dat geld is schaars is en dat ik het, als ik het dus heb gespaard, zo dicht mogelijk bij me moet houden. Beleggen vond ik maar eng. Dat brengt toch heel veel risico met zich mee? Mijn ommezwaai had verschillende redenen: de onwijs lage spaarrente én het boek Blondjes Beleggen Beter.

Nu we ongeveer geen spaarrente ontvangen over ons spaargeld, gaan meer mensen nadenken over beleggen. Zo ook ik. Op hetzelfde moment belandde er een persbericht over het boek Blondjes Beleggen Beter in mijn mailbox. “Janneke Willemse deed als journalist jarenlang verslag van het beursnieuws. Toch duurde het tot 2013 voordat ze zelf durfde te starten met beleggen. In dit boek laat Janneke zien hoe je door “blond’ beleggen je geld kunt laten groeien. Simpel, snel en op de manier die bij jou past. Zelfs als je weinig geld of achtergrondkennis hebt.”

Als je niets weet van beleggen en termen hoort als EFT’s, aandelen en obligaties gaat het je een beetje duizelen. Maar in het boek legt Janneke alle termen op een begrijpelijke manier uit. Bovendien leerde ik dat je niet per se hoeft te beleggen zoals je het kent van Wall Street.

Op de lange termijn beleggen

Je kunt namelijk ook op de lange termijn beleggen. Dat is zelfs een van de belangrijkste succesfactoren bij het beleggen. Hoe eerder je begint, hoe langer je kunt profiteren van het rente-op-rente-effect.  Dit houdt in dat als je rente ontvangt over je geld en dat niet opneemt, je over die rente weer rente ontvangt. Dankzij dit effect groeit je vermogen, zonder dat je zelf opnieuw geld hoeft in te leggen.

Er zijn ook ‘trucs’ om je verlies te beperken als de beurs daalt. Perodiek beleggen bijvoorbeeld, waarbij je iedere maand, ieder kwartaal of ieder jaar geld inlegt, in plaats van grote bedragen in één keer. Daarnaast beperk je jouw risico als je gespreid belegt. Je koopt dus geen aandelen van één bedrijf (je wil niet wedden op één paard), maar belegt bijvoorbeeld in een EFT of beleggingsfonds. Dit kan je zien als een soort mandjes waar je tegelijkertijd je geld belegt in veel verschillende bedrijven. Wil je toch echt in aandelen beleggen, dan zorg je ervoor dat je belegt in meerdere sectoren en economieën.

Minder werken? Zo word je financieel onafhankelijk(er)

Mijn eerste stapjes als belegger

Alhoewel ik er door deze nieuwe kennis overtuigd van was dat ik wilde gaan beleggen, hielden mijn belemmerende gedachten me toch nog tegen. Mijn beleggingsrekening was geopend, maar ik durfde die eerste echte stap toch niet te nemen. Momenteel doe ik een cursus over beleggen en financiële onafhankelijkheid van Fire For Women en als die is afgelopen heb ik voor mezelf de deadline gesteld om mijn eerste belegging te gaan doen.

Wat zeg ik, mijn eerste belegging? Twee weken geleden ben ik eigenlijk al belegger geworden, door de app Peaks te downloaden. Deze app is onwijs makkelijk te gebruiken, je belegt met je wisselgeld (en dus kleine bedragen) en je hoeft eigenlijk helemaal geen kennis te hebben van de beurs. Dat druist dus eigenlijk in tegen alles wat ik eerder over beleggen dacht: dat het moeilijk is, dat je alleen met grote bedragen kan beleggen en dat je veel kennis moet hebben.

Hoe werkt Peaks?

Bij Peaks kun je kiezen tussen vier portfolio’s, van mild tot heet. Kies je voor mild, dan loop je het minste risico, maar verdien je waarschijnlijk ook het minst. Bij heet loop je het meeste risico, maar hoop je natuurlijk het meest te verdienen. Vervolgens kun je een eenmalige inlegging doen en een aantal keuzes maken: wil je jouw wisselgeld beleggen? Wil je per dag (bijvoorbeeld 1 euro) inleggen? En per maand? That’s all. Een kind kan de was doen.

Voor mij is Peaks echt pas de eerste stap, omdat ik in die paar maanden tijd het onderwerp interessant en leuk ben gaan vinden. Ik heb echt zin om uit te kiezen waarin ik wil beleggen. Bovendien is Peaks de eerste drie maanden gratis, maar kost het daarna één euro per maand. Dat is prijziger dan veel andere brokers (professionele partijen die een vergunning hebben om te kopen en verkopen).

Hoe het met mijn beleggingen gaat? Op het moment van typen heb ik 2,2 procent rendement. Kortom: ik val niet flauw van de bedragen, maar het is een stuk hoger dan die 0,01 procent rente die ik over mijn spaargeld krijg.

Meer lezen over je geld voor je laten werken

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Tessa’s beleggingsavonturen: mijn eerste voorzichtige stapjes als belegger
Sluiten