Wanneer en hoe je het beste kunt vragen of je eerder weg mag op werk

Hoe lekker zou het zijn als je gewoon op werk kan ‘aan komen kakken’ wanneer jij wilt. Dat je lekker op je eigen tempo wakker bent geworden (zonder wekker!), rustig thuis hebt ontbeten met een krantje en een kop koffie en dat je dan ‘s besluit om op je gemakkie naar kantoor te gaan. Helaas werkt the real world niet echt zo – wat ergens gek is, want ik weet bijna zeker dat iedereen stiekem droomt van de geschetste situatie.

Maar let’s face the situation: je moet op tijd komen op werk én daar ook nog ‘s blijven totdat je de afgesproken aantal uren hebt gemaakt. Logisch, natuurlijk, maar soms wil of moet je eerder weg op werk.

Eerder weg op werk

Bij het ene kantoor zijn flexibele werkuren al normaler dan bij het andere kantoor. Werkuren die zich aanpassen aan jouw schema, thuiswerken, maar ook ‘ongelimiteerd betaalde vakantiedagen’. Bij sommige bedrijven komen werkgevers de werknemer al flink tegemoet.

Helaas is dat nog lang niet overal het geval. Er zijn nog zat bedrijven waar Dolly Parton’s nine to five de graadmeter is. In dat geval kan het soms lastig zijn om eerder weg te kunnen op werk. Sterker nog: het kan zelfs lastig zijn om dit te vragen aan jouw werkgever.

Ben je te laat op werk? Dit kan je jouw baas het beste sturen

Hoe vraag je dat?

Komt het een keer goed uit om eerder weg te gaan op werk, of juist om later aan te komen? Dat kun je het beste even overleggen met je manager. Maar hoe doe je dat? Hou hiermee rekening.

1. Eerder weg? Laat het zo snel mogelijk weten

Of het nu om een serieuze kwestie gaat of niet, laat het de mensen die er direct mee te maken hebben zo snel mogelijk weten. Heb je die tandartsafspraak voor over twee weken gepland? Vertel het nu alvast.

Het maakt het voor je baas en collega’s makkelijker om op jouw afwezigheid in te springen waar nodig. Als je het vertellen uitstelt, en uiteindelijk blijken twee andere collega’s ook afwezig om de een of andere reden, kom je work wise misschien wel net in de knoop. En dat is nergens voor nodig.

2. Zet verwachtingen

Het kan zo zijn dat jij in een situatie zit waarin het vaker voorkomt dat je eerder weg moet. Vanwege een kind of misschien ben je wel mantelzorger of heb je een zieke moeder waar je af en toe moet helpen.

Laat je manager dit weten! Hij of zij heeft daar ongetwijfeld begrip voor, maar het is wel fijn om vooraf te weten wat de situatie is.

3. Maak een plan voor je werk

Als het betekent dat je voor een aantal uren vrij vraagt, zal de vraag terug vaak zijn: wanneer haal je dit in? Zorg dat je hierop voorbereid bent. Doe thuis nog wat extra werk of kom de volgende dag wat eerder.

Wees hier ook assertief in en bespreek dit direct als je vraagt of je eerder weg kunt. En ook niet onbelangrijk: doe dat dan ook echt, voordat je het vertrouwen verliest.

4. Maak er geen gewoonte van

Je wilt niet die collega worden die om de haverklap vraagt om wat eerder naar huis te mogen of later aan te kunnen komen. Maak er dus geen gewoonte van om constant om die flexibiliteit te vragen.

Als je altijd die persoon bent die op het laatste moment toch niet bij die meeting kan zijn because of reasons zullen je collega’s je minder vertrouwen.

Zijn er speciale redenen waardoor je wel structureel wat meer werk mist? Bespreek dit met je leidinggevende en zorg dat je jouw meetings hier omheen plant.

Wat als je toch last-minute eerder weg moet?

Soms gebeurt het dat je pas op de dag zelf weet dat je later aankomt. Als het echt last-minute is en je echt weg moet, meldt je dit bij je manager en laat je weten dat jullie het er later – als je er minder gestresst door bent – nog even over hebben.

Trek je manager even aan de mouw zodra je terug op kantoor bent en bedank voor de flexibiliteit. Leg de situatie (indien nodig) nog even uit.

Must read: 5 tekenen dat je carrière in een sleur zit (en hoe je dat kunt fixen)

Voordelen van flexibiliteit

Je kunt je vast en zeker voorstellen dat je gelukkiger bent op werk als je weet dat je zelf de touwtjes in de handen hebt. Dat je zelf kan bepalen wanneer je werkt en waar, als je er maar voor zorgt dat je goed werk levert.

De voordelen zijn niet alleen heel praktisch – minder reistijd, minder CO2-uitstoot, minder kosten – maar ook mentaal. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat flexibiliteit invloed heeft op het welzijn (zoals het stressniveau), maar ook op de loyaliteit en de betrokkenheid van de werknemer.

Werknemers die flexibel met hun uren mogen omgaan en dit zelf kunnen indelen, zijn productiever en ervaren meer vrijheid en controle.

Ook leuk: 14 dingen waar je als werkende moeder echt geen tijd voor hebt

Bron: The Muse

8 toffe printables voor je vision board?

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ze gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
Wanneer en hoe je het beste kunt vragen of je eerder weg mag op werk
Sluiten