Een tweede sollicitatiegesprek? Dit kun je verwachten tijdens het solliciteren

Yay! Je bent door de eerste ronde van de sollicitatieprocedure gekomen en uitgenodigd voor een tweede gesprek. Je bent er dus nog niet, maar wel dichtbij. Dit is wat je kunt verwachten van het tweede gesprek tijdens het solliciteren.

Je kunt nu wel zeggen dat je ‘goed zit’. Dat je uitgenodigd bent voor een tweede gesprek, wil zeggen dat er een klik was en dat ze je bij het bedrijf vinden passen. Grote kans dat ze dat van nog een paar kandidaten vonden, die dus ook zijn uitgenodigd voor nog een gesprek. Waren het er bij het eerste gesprek negen kandidaten, zijn dat er nu waarschijnlijk nog drie.

Het tweede sollicitatiegesprek

Een tweede gesprek is anders dan het eerste gesprek. Het verschil zit ‘m in dat ze je dus al bij het bedrijf vinden passen en je daarvoor ‘geslaagd’ bent. Bij het tweede gesprek dien je je verder te bewijzen. Waar het eerste gesprek vooral een kennismakingsgesprek is, is het vervolg gesprek veel concreter.

Dat wil zeggen dat er meer gesproken wordt over wat het bedrijf van je verwacht en jij van hen. Wat zijn de arbeidsvoorwaarden? En wat is het salaris? Vraagstukken waarvan het erg belangrijk is dat je je erop voorbereid. Breng voor jezelf vooraf goed in kaart wat jij wilt, wat je precies verwacht van de baan en de werkgever en wat je wilt bereiken.

Waar praat je over?

Over welke onderwerpen praat je dan eigenlijk? Tijdens het tweede gesprek komen dus de wat meer zakelijke onderwerpen aan bod. Zo kun je vragen naar het salaris en over de arbeidsvoorwaarden.

Onder de arbeidsvoorwaarden vallen zaken als: reiskostenvergoeding, spaarregelingen, pensioenregeling, vrije dagen, eventuele bonusregelingen, thuiswerk-regelingen en extra’s zoals een leaseauto, laptop of telefoon van de zaak.

Salaris

Praten over geldzaken is altijd ‘een ding’. Toch moet het gebeuren. Zeker op het tweede sollicitatiegesprek. Zoek van tevoren uit wat realistisch is om te verdienen in jouw situatie en ga hier niet te veel onder zitten. Als je net bent afgestudeerd, kun je niet meteen bovenaan beginnen natuurlijk. Maar heb je al jarenlange ervaring, dan weet je vast al beter wat je waard bent en wat je kunt vragen.

Zorg dat je ook weer niet té veel eist. Het is zonde als je de baan van je dromen misloopt, omdat je te veel eist. Onthoud ook dat je altijd meer kunt vragen als je eenmaal de baan hebt en je jezelf bewezen hebt. Hoe je dat doet? Onderhandelcoach Merel van der Wouden geeft tips.

Proefopdracht

Tijdens de sollicitatieprocedure kun je ook een proefopdracht verwachten. Deze kun je krijgen voor het tweede sollicitatiegesprek, maar ook daarna.

Het is belangrijk dat je goed je best doet voor deze proefopdracht, want zo kan de werkgever zien of jij kunt waarmaken wat je in het gesprek waarschijnlijk verteld hebt. Zij kunnen zo beter een selectie maken van de kandidaten. Ook is het voor jezelf fijn: je ontdekt meteen of de werkzaamheden bij je passen. En dat is natuurlijk ook heel belangrijk.

Meer over solliciteren

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Een tweede sollicitatiegesprek? Dit kun je verwachten tijdens het solliciteren
Sluiten