Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 15 mrt 2020

Een pleidooi voor meer ‘soft’ en ‘nice’ zijn in je carrière

‘Soft’, ‘nice’, of simpelweg lief zijn, heeft een slechte reputatie. Kijk maar eens naar boeken als ‘Nice girls don’t get the corner office‘. Uit recent onderzoek uitgevoerd door NIVEA blijkt dat 59 procent van de ondervraagden zacht zijn als iets negatiefs ziet. 49 procent vindt zacht zelfs een synoniem voor ‘zwak’.

Ik ben het daar niet mee eens. Naar mijn mening brengt zachtheid en aardig zijn je juist verder in je carrière.

Lief zijn is slecht

Toen ik opgroeide had ik moeite met deze gedachte, die er al van jongs af aan werd ingehamerd. Ik was erg verlegen, introvert en onzeker, maar ik had wel bakken aan talent en ambitie.

Meer dan eens is me gezegd dat ik eens niet zo lief moest zijn, omdat het slecht zou zijn voor mijn carrière. En werd het niet door anderen gezegd, dan was er altijd dat stemmetje in mijn achterhoofd. Met mijn persoonlijkheid ga ik nooit carrière maken, dacht ik bij mezelf.

Oké, nu ben ik niet de CEO van een multinational, en zou ik met mijn ambitie al stukken verder willen zijn in mijn carrière (waar blijven die TED Talk en dat boek nou? ?). Toch heb ik op 24-jarige leeftijd een jaar kunnen rondkomen van mijn eigen bedrijf en heb ik nu een mooie baan, waar ik verantwoordelijk ben voor de content op WorkJuice.

Voordelen aan ‘nice’ zijn

Inmiddels zie ik aardig en lief zijn niet meer als eigenschappen die me tegenhouden in mijn carrière. In tegendeel, ik geloof dat mijn persoonlijkheid me heeft gebracht waar ik nu ben. Alle mooie kansen die op mijn pand zijn gekomen, zijn namelijk ontstaan door mijn netwerk.

Bij een goed netwerk is het belangrijk dat mensen je zaken ‘gunnen’. En laat die aardigheid in combinatie met mijn kunnen er nou precies voor zorgen dat mensen mij kansen gunnen. Deze is dus voor alle mensen die nog steeds worstelen met soft, nice, lief en aardig zijn. Wat mij betreft is het juist jouw superpower dat je een mooi mens bent.

Helemaal killing voor je carrière is iemand zijn die je helemaal niet bent, nog meer dan aardig zijn. Dat is doodvermoeiend namelijk en ooit zal je steken laten vallen bij je harde alter ego.

Niet té aardig zijn

Natuurlijk moet je niet té aardig zijn, over je heen laten lopen en niet voor jezelf opkomen. Dat bedoel ik niet met zacht en lief zijn. Ik heb het over het feit dat je een goed netwerk kunt opbouwen, dat mensen je vertrouwen, je respecteren en eventueel daarom hard voor je werken. Dat zijn mooie eigenschappen, die voor jou heel natuurlijk zijn.

Ik snap best dat het advies vaak wordt gegeven dat je niet aardig moet zijn om carrière te maken. Het bedrijfsleven werd eeuwenlang gedomineerd door mannen en daarom is er een systeem ontstaan met veel masculiene waardes. Hard en competitief zijn werden jarenlang gezien als eigenschappen die je verder brachten.

Gelukkig verandert de wereld en is er tegenwoordig veel meer ruimte. Je kunt lief én sterk zijn. Aardig en krachtig zijn geen tegenovergestelde termen.

Verder lezen?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Een pleidooi voor meer ‘soft’ en ‘nice’ zijn in je carrière
Sluiten