Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 12 december 2018

Kies dit jaar voor duurzame kerstpakketten

Werkgevers opgelet! En werknemers natuurlijk ook, die hun baas graag een tip willen geven. Het is alweer bijna tijd voor het geven van kerstpakketten. Omdat december niet zo’n duurzame maand is, is het extra fijn als we bij het kerstpakket wel rekening houden met het milieu.

Met de feestdagen maken we 25 procent meer afval dan normaal, door al dat cadeaupapier en voedselverpakkingen bij het kerstdiner. Per jaar worden er na de kerst ook miljoenen kerstbomen weggegooid. Hoe fijn is het dan een kerstpakket weg te geven die goed is voor mens én milieu? Het is uniek, bijzonder en net wat specialer dan een doodnormaal kerstpakket.

Verschillende duurzame kerstpakketten

Ook als je voor een duurzaam kerstpakket kiest, is er nog veel keus. We zetten er een aantal op een rijtje ter inspiratie.

Kerstpakket met producten die anders weggegooid zouden worden

Onze favoriet: een pakket met producten die anders weggegooid zouden worden. Je ziet steeds meer bedrijven die een mooi product maken van voedsel dat anders in de prullenbak zou verdwijnen.

Zo gaat podverdorie elke week een paar keer langs de supermarkten in de buurt om groente en fruit op te halen die niet langer geschikt zijn voor de verkoop. Daar maken ze dan jam, stroop, chutney en soep van.

Kromkommer maakt ook heerlijke soepjes van kromme groentes die anders weggegooid zouden worden.

Bij SoepStarter kun je de KerstKliekjesSoepStarter bestellen. Dat is een mix van gedroogde, kruiden, groenten en specerijen, die perfect is om je kerstkliekjes in een lekkere soep te veranderen.

Coco Conserven blikt lekkere seizoensgroenten in bij oogstoverschotten. Bovendien zitten ze ook nog eens in een gerecycled blikje.

40 procent van de Keniaanse tomatenoogst wordt weggegooid. Daar bedacht de The Ketchup Project een oplossing voor: ketchup!

Het leukste is natuurlijk om het pakketje zelf samen te stellen, maar we snappen dat niet iedereen daar tijd voor heeft. More than gifts heeft deze No Waste optie, waar producten een tweede leven krijgen. Of hoe leuk is deze ‘verspilling is verukkelijk borrel box’? Houden we van!

Inspiratie voor last minute kerstpakketten of een ander origineel cadeau

Kerstpakket met duurzame merken

Je kunt ook een kerstpakket samenstellen met duurzame merken. Dat is makkelijker dan je denkt. Wie wordt er bijvoorbeeld niet blij van een Dopper, een reep Tony’s Chocolonely, een milieuvriendelijk rietje, horloges gemaakt van resthout of een duurzame poster van een bedreigde diersoort. Genoeg te verzinnen dus om een mooi pakket mee samen te stellen! De Nationale Groene Kadobon helpt je een handje als je daar zelf geen tijd voor hebt. Extra fijn: met een aankoop steun je gelijk de Plastic Soup Foundation.

Kerstpakketten met streekproducten

Streekproducten zijn met liefde bereid en daardoor vaak extra lekker. Ga eens bij boeren in de buurt langs, om hun overheerlijke producten te verzamelen. Geen tijd voor? Kijk dan eens op internet bij Kranen Kerstpakketten of De Swaan.

Ook interessant: Tips voor een eindejaarsgeschenk voor werkrelaties of werknemers

Reageer op artikel:
Kies dit jaar voor duurzame kerstpakketten
Sluiten