Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Ondernemen 29 nov 2018

Straw by Straw maakt milieuvriendelijke rietjes van riet

We gebruiken in Europa ieder jaar minimaal 36,4 miljard rietjes. Genoeg om elke twee dagen een lijn van plastic rietjes om de aarde te leggen. Helaas duurt het tweehonderd jaar voor een plastic rietje te ontbinden. In de tussentijd gaan per jaar één miljoen zeevogels en 100.000 zeedieren dood door het binnenkrijgen van plastic. Ev Liu besloot hier wat aan te doen en begon met duurzaam ondernemen.

Tijdens de Blue Economy Night over circulair ondernemen bij Blue City hoorden we het verhaal van Ev Liu en Straw by Straw. Haar ondernemersverhaal begon toen ze in Thailand leerde te duiken. De duikcommunity is namelijk heel begaan met het milieu en het leven in de oceaan. Ev wist dat ze iets wilde doen, maar op een idee komen, duurde even. Tót ze een video tegenkwam van een schildpad met een rietje in zijn neus.

Duurzaam ondernemen

We gebruiken in Nederland elke dag zo’n acht miljoen rietjes en maar een klein deel daarvan kan daadwerkelijk worden gerecycled. Ev’s eerste oplossing waren eetbare rietjes, van bijvoorbeeld zeewier. Maar ze liep algauw tegen problemen op. Het productieproces duurde bijvoorbeeld veel te lang.

Lees ook: Hoe een jongen met het syndroom van Down een miljoenenbedrijf startte

Rieten rietje

Daarom deed ze een stap terug. Haar volgende idee was best logisch, volgens Ev. “Als je iets wil hebben wat biologisch afbreekbaar is, kijk je al snel naar bloemen en planten. Zo kwam ik op graanstengels, die lijken al op rietjes. Waar denk je dat het woord rietje vandaan komt?”

De rietjes zijn dus gemaakt van riet, 100 procent natuurlijk, biologisch afbreekbaar en kunnen gewoon in de groene afvalbak worden gegooid. De graanstengels zijn een restproduct na de graanoogst. Ze worden gereinigd en met de hand gesneden tot rietjes. In tegenstelling tot de kartonnen rietjes die je weleens ziet, zijn ze stevig.

Veel rietjes verkocht

Inmiddels beginnen steeds meer mensen het belang van het terugdringen van plastic in te zien. Zo heeft het Europese Parlement ingestemd om vanaf 2021 wegwerpplastic te verbieden en kiezen steeds meer multinationals ervoor om plastic in de ban te doen. Dat ziet Ev ook terug in haar verkoopcijfers. “In de laatste twee maanden van 2017 verkocht ik 500 rietjes. Voor 2018 stelde ik een realistisch doel: 10.000 milieuvriendelijke rietjes. Inmiddels heb ik de target flink omhoog moeten bijstellen.”

Ev had geen ondernemingsplan en financierde het van haar eigen spaargeld. Toch laat ze zien dat je ook met duurzaam ondernemen geld kunt verdienen. Tegelijkertijd helpt ze ook de aarde – of eigenlijk de oceanen – een handje.

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Straw by Straw maakt milieuvriendelijke rietjes van riet
Sluiten