Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 8 december 2018

Duurzaam ondernemen: RotterZwam kweekt paddenstoelen op koffiedik

Veel mensen komen hun dag niet door zonder een bakkie pleur en de bijbehorende cafeïne boost op de vroege ochtend. Maar als koffiedrinker ben je niet echt duurzaam bezig. Wist je dat we maar 0,2 procent van de koffieboon in je kopje terecht komt? 99,8 procent wordt verbrand of weggegooid. Dat moet anders, dachten de oprichters van RotterZwam.

RotterZwam maakt koffiedik recyclebaar

In Nederland alleen al wordt zo’n 120 miljoen kilo koffiedik weggegooid. Zonde, vindt RotterZwam. We kunnen dat namelijk prima gebruiken om voedsel op te telen. Na een lang leerproces hebben ze het voor elkaar kunnen krijgen om het koffiedik voor 100 procent recyclebaar te maken. Op deze manier hergebruiken ze niet alleen het afval, maar doen ze er ook nog eens iets nuttigs mee.

Met een elektrisch busje sjeest RotterZwam door Rotterdam om koffiedik op te halen bij restaurants en bedrijven. In datzelfde ritje krijgen de 40 restaurants weer een nieuwe voorraad aan oesterzwammen. Maar het beste is: door hun succes komen er steeds meer koffiezwamkwekerijen in Nederland.

Kun je met duurzaam ondernemen ook geld verdienen?

Ze verdienen niet alleen geld door het runnen van de kwekerij, maar ook door de productie en verkoop van Growkits (waarmee jij zelf ook thuis zou kunnen kweken) en het opleiden van ondernemers. Ze creëerden een franchise-achtig netwerk van kwekerijen in Europa en stimuleren het bedenken van innovatieve ideeën. Die kunnen vervolgens weer overal doorgevoerd worden.

De twee heren van RotterZwam helpen de planeet dus een handje, maar zijn bovenal slimme ondernemers. Met hun onderneming vielen ze al maar liefst zes keer in de prijzen. Wij snappen wel waarom. Het prutje dat jij elke ochtend achteloos de prullenbak mietert, heeft zoveel meer potentie. RotterZwam zag dat in.

Meer lezen over duurzaamheid

Reageer op artikel:
Duurzaam ondernemen: RotterZwam kweekt paddenstoelen op koffiedik
Sluiten