Redactie
Redactie Mindset 9 apr 2020

Durf te dromen: het leven na corona

De lucht is strakblauw en ik loop over het strand. Ik ben bewust naar een rustige plek in Nederland gegaan waarvan ik weet dat ik naar buiten kan én de 1,5 meter afstand in acht kan nemen. Ik kijk naar de lucht en zie maar één streep. Een vlaag van spijt bekruipt me. Ik heb nog steeds die reis niet gemaakt die ik al zo lang wil maken. Er is altijd wel een excuus geweest. Wie weet wanneer dat nu weer mogelijk is.

“Ik ga straks écht niet meer terug naar kantoor.” Appt een vriendin me. Vanuit meerdere hoeken hoor ik dat mensen van de vrijheid genieten. De periode waar we in zitten brengt ons niet alleen maar angst en onzekerheid.

Meer vrijheid

Deze periode  brengt ons ook vrijheid om eens te doen wat we zelf willen. Zoveel in ons leven ligt vast: je gaat naar school en gaat werken. Dat is “hoe het hoort”. We zijn het zo als vanzelfsprekend gaan beschouwen, dat we ons vergeten af te vragen wat we zelf willen. En als we het al anders willen, hoe gaan we het dan doen? Ik heb mezelf zo vaak afgevraagd: wie ben ik om te denken dat ik het anders kan doen?

Dat het anders kán, blijkt wel uit het aantal ZZP’ers dat de afgelopen jaren uit de grond geschoten is. De vrijheid om je werk in te richten zoals dat bij jou past. Vrijheid om te kiezen voor wat jij wil. Dat betekent overigens keihard werken, maar ik en velen met mij doen dat liever dan iets doen waar je geen voldoening uit haalt.

Waar ik me vóór deze periode nog wel eens en vreemde eend kon voelen, hoor ik nu meer mensen het verlangen uitspreken om meer vrij te zijn. Om eens niet zo vast te zitten in de waan van alle dag.

Dankbaar voor dingen die eerst normaal waren

Ik pleit niet voor dat iedereen massaal voor zichzelf moet gaan beginnen. Hoewel ik de situatie zelf niet als uitzichtloos zie, had ik het nu toch ook écht wel lekker gevonden om een vast inkomen te hebben. Maar dat is precies wat deze situatie doet: doordat mijn inkomen is weggevallen, voel ik hoe fijn het is om dat wél te hebben. Doordat ik die reis nu niet kan maken, merk ik hoe graag ik het wil.

Ik kan nu bij de pakken neer zitten en balen over wat er allemaal niet kan, of ik accepteer dit verlangen. Blijkbaar is het écht een grote droom van mij om dat vliegtuig in te stappen en die reis te maken.

De crisis eindigt

Het begin van het einde is misschien nog niet in zicht (knipoog naar Mark Rutte ?), maar er komt gegarandeerd een einde aan deze crisis. Het gaat absoluut voorbij. Dat is namelijk het ding met tijd: als er iets is dat we zeker weten, is het dat alles vanzelf verandert.

Ik vraag me af wat we gaan doen als deze crisis voorbij is. Alles ligt open en dat is misschien onzeker, maar juist die openheid geeft ruimte. Denk eens aan wat je in deze periode mist, of juist niet, of wat je graag had willen doen. Bij het wegvallen van kaders kun je zelf gaan nadenken over hoe jij je leven in wil vullen.

Gaan we na deze crisis weer precies verder met wat we deden of durven we te dromen over waar we naar verlangen?

Ruth Tolhuijs is coach carrière & mindset. Ze bekijkt de wereld met nieuwsgierigheid en een tikje eigenwijsheid. Ze gelooft in het uitvogelen van een leven dat bij jou past om wie jij bent. Ze is een taalfreak, parttime yogi en hobbykok. Na 8 jaar Amsterdam woont ze nu sinds een paar maanden in Haarlem om dichter in de buurt van haar grote liefde te wonen: het strand. Volg Ruth op Instagram of LinkedIn, of neem een kijkje op haar website.

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Durf te dromen: het leven na corona
Sluiten