Tessa Ham
Tessa Ham Ondernemen 30 jun 2020

De grootste fout die ondernemers maken en 4 andere Instagram tips van Debra (DSocials)

Debra van der Heide (26) startte in 2018 DSocials, een social mediaburau met de focus op Instagram. Met haar bedrijf hielp ze al meer dan 1.600 ondernemers om zichtbaarder te worden op social media om zo meer klanten te krijgen. In een interview met WorkJuice deelt ze vijf tips over Instagram voor ondernemers.

Want hoe val je in 2020 nog op tussen al die andere Instagrammers? Wat is de grootste fout die zij ondernemers ziet maken op Instagram? En wat kan je doen als je geen inspiratie hebt voor wat je kan posten?

Waarom heb je zo’n affiniteit met Instagram?

“Instagram heeft mij heel veel gebracht. Toen ik in 2013 net begon met Instagram deelde ik mijn verhaal over afvallen en gezond eten. Het was eerst een mentale steun om door te gaan met mijn levensstijl toentertijd, daarna werd Instagram juist een negatieve invloed op mijn leven. Ik werd er onzeker van.

Gelukkig kon ik dit omdraaien en juist de positieve energie uit Instagram halen. In 2018 ben ik begonnen met mijn onderneming. Het platform maakt het heel erg makkelijk om verbinding te maken met gelijkgestemden, maar ook met potentiële klanten. Voor mij is Instagram een soort dagboek, zowel zakelijk als privé.”

Kan je in een paar zinnen omschrijven waarmee je vrouwelijke ondernemers helpt?

“Ik laat ondernemers zien hoe zij zich op een authentieke manier zichtbaar kunnen maken op Instagram. Op deze manier pakken zij een beter podium en bereiken zij de potentiële doelgroep. Hierdoor maken ze de verbinding met hen en verkopen zij uiteindelijk meer.”

Is het nog mogelijk om groot te worden in 2020 op Instagram?

“Het is niet onmogelijk, maar als ondernemer wordt het wel lastiger. Er is veel meer concurrentie en je moet er echt uitspringen.”

Hoe onderscheid je je dan nog tussen al die andere Instagrammers?

“Je moet vooral jezelf blijven en proberen het net even anders te doen dan anderen. Zo laat ik echt zien wie ik ben, ook de mindere kanten van het leven en ondernemen. Daarnaast is het belangrijk dat je een mening hebt en deze ook laat horen.”

Is het voor elke ondernemer nodig om op Instagram te zitten?

“Nee, Instagram is niet voor iedereen nodig. Je moet goed kijken of het jouw platform wel is. Kijk dus vooral naar jouw doelgroep en of deze te vinden is op Instagram. Het is wel verstandig om sowieso een profiel te hebben. Mensen kijken toch altijd even op alle social media kanalen. Het staat niet goed als je geen profiel hebt of een verouderd profiel.”

Lees ook: Instagram tips van expert Amber (The Social Good Girl) voor je bedrijf

Hoe kan je jouw volgers laten zien wie je bent als je het ongemakkelijk vindt om jezelf te laten zien?

“Bijna niemand is van nature gelijk vertrouwd met een camera. Ik ook niet. Voor een camera staan of praten moet je echt leren en dat heeft tijd nodig. Het is wel nodig om je volgers meer betrokken te krijgen met jouw profiel en bedrijf. Begin dus klein en oefen!”

Debra van DSocials
Bron: Eva Bours Fotografie

Wat is de grootste fout die je ondernemers vaak ziet maken op social media?

“In elk bericht iets proberen te verkopen. Daar worden we moe van. We zien namelijk de hele dag al advertenties en komen juist op social media ook voor ontspanning. Ik wil niet continu een aanbod krijgen. Stuur mensen ook niet zomaar een aanbod. Dat is hetzelfde als een opdringerige verkoper in een winkel. Dan ben je er snel klaar mee.”

Wat kan je als ondernemer doen als je niets weet om te posten of bij je foto’s te schrijven?

“Het is goed om samen met iemand anders te sparren of brainstormen. Zelf zit je vaak in een bubbel met weinig inspiratie. Praat dus zoveel mogelijk met andere ondernemers en vooral met je doelgroep. Zij weten namelijk precies wat ze wel en niet willen zien.”

Ook aan de slag met Instagram? Debra van DSocials biedt drie online cursussen aan om zichtbaar te worden en uiteindelijk meer business uit Instagram te halen. Ook kun je bij haar terecht voor een 1-op-1 strategiesessie. Bekijk het hele aanbod op haar website.

Lees ook: Zussen Anouk en Manon van The Social Brand over het creëeren van hun eigen fysieke magazine over social media

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
De grootste fout die ondernemers maken en 4 andere Instagram tips van Debra (DSocials)
Sluiten