Tessa Ham
Tessa Ham Carrière 29 okt 2020

Waarom een droombaan overrated is en je beter voor een droomleven kunt gaan

Op het internet worden we gebombardeerd met motivational quotes om onze dromen te volgen en om van onze passie ons werk te maken. Als millennials zijn we verteld dat we alles kunnen worden wat we maar willen en altijd onze droombaan kunnen bereiken, als we er maar hard genoeg voor werken. Tegenwoordig is een baan niet genoeg als je er niet 100 procent verliefd op bent. Je moet er alles aan doen om je dromen werkelijkheid te laten worden. Maar in werkelijkheid zal 99 procent van ons dat niet lukken. Gelukkig is dat niet eens erg.

Dit is waarom een droombaan overrated is en je beter voor een droomleven kunt gaan.

Je ambities vergeten?

Er is niets verkeerd aan ambitie. Begrijp me niet verkeerd. Zelf ben ik enorm ambitieus en overtuigd dat ik ooit een bestseller zal schrijven. Ik was woest toen Rachel in Friends haar droombaan in Parijs opgaf voor Ross. Waarom zocht ze geen man die haar ambities zou supporten?

Maar ik ga me steeds meer afvragen of ik door mijn prestatiedruk niet de dingen vergeet die écht belangrijk zijn in het leven. En nee, dan bedoel ik geen man en kinderen, maar een goede mentale en fysieke gezondheid. En interesses die niet direct samenhangen met mijn inkomsten of die van een bedrijf.

We schieten te ver door

We leven in een maatschappij die productiviteit en succes belangrijker vindt dan wat dan ook. Het is dan ook niet gek dat maar liefst 1,3 miljoen Nederlanders burn-outklachten hebben door werkstress. Waarom vinden we werk en het vinden van die droombaan zo belangrijk? Dat komt onder andere omdat werk zo’n groot onderdeel is van onze identiteit. Werk is iets wat je bent en niet wat je doet. Onze functie is een statussymbool, dus dan kan je baan maar beter je droombaan zijn.

“Het concept droombaan komt in elk coachingsgesprek voor dat ik voer”, zegt loopbaancoach Megan Hellerer tegen Refinery29, die onder andere werkte met Alexandria Ocasio-Cortez. “Op één van twee manieren. Of omdat iemand een droombaan bemachtigde en dit niet was wat ze ervan hadden verwacht. Of omdat iemand het gevoel heeft nog niet volledig met haar leven of carrière te kunnen beginnen omdat ze niet zeker weet wat die droombaan is.”

Je kent vast de quote dat je nooit een dag in je leven zal werken als je van je baan houdt. Maar dat idee is bullshit. Geen enkele baan is alleen maar dromerig. Er zullen altijd factoren van een baan zijn waar je liever geen tijd aan besteed. Het is dan ook niet eerlijk om dit soort onrealistische verwachtingen van die droombaan te hebben.

Lees ook: Dit had ik willen weten voordat ik besloot met mijn passie mijn boterham te verdienen

Op zoek naar een droomleven

Wordt het geen tijd om het idee van die droombaan los te laten en op zoek te gaan naar een droomleven? Eén waar onze mentale gezondheid bovenaan ons prioriteitenlijstje staat? Hoe dat droomleven eruit ziet, verschilt van persoon tot persoon. Misschien wordt de één gelukkig van overal ter wereld kunnen werken, terwijl de ander juist meer tijd wil investeren in familie en vrienden.

Wij zullen nooit zeggen dat je moet blijven bij een baan waar je ongelukkig bent. Een baan die alleen je rekeningen betaald, waar je je dood verveeld en op maandag alweer uitkijkt naar het weekend, is het andere eind van het spectrum en ook niet normaal.

Oefening

Hoe zorg je er dan voor dat je een baan vindt die voldoening geeft, maar tegelijkertijd de mogelijkheid geeft om je ook op andere gebieden van het leven te focussen? Carrière expert Alison Green van de blog Ask A Manager raadt op Refinery29 aan om je af te vragen wat een baan nou echt een droombaan maakt. Misschien is het niet werken voor een bedrijf met een naam die iedereen kent, het hebben van een fancy functietitel, of een auto van de zaak.

Misschien is het een baan waar je flexibiliteit krijgt. Eén die je gewaardeerd laat voelen, waar je werk uitdagend is en waar je leuke collega’s hebt. Maar wel één waarbij je genoeg vrije tijd hebt om je hobby’s uit te voeren. Van wandelen in de natuur tot creatief bezig zijn. Misschien dat een leven waar onze mentale gezondheid de focus krijgt ons gelukkiger zal maken dan welke droombaan dan ook.

Meer lezen over je passie

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Waarom een droombaan overrated is en je beter voor een droomleven kunt gaan
Sluiten