Redactie
Redactie Persoonlijke groei 2 feb 2021
Leestijd: 6 minuten

Juicy Dilemma: wat drijft mij nou eigenlijk?

Hoe je meer uit je ontwikkeling haalt? Zoek het lekker zelf uit! Dat is het vertrekpunt van het boek DIY Goeroe. Auteur Raymond de Looze reageert elke maand op een ‘juicy’ dilemma van een lezer. Met inzichten en vragen die speels uitdagen en soms stevig confronteren. Zodat je ontdekt: ik kan het zelf!

‘Ik zie weleens mensen helemaal opgaan in wat ze doen. Ik heb echt wel een leuke baan enzo, maar of dat nou mijn purpose in life is? Mwah. Dus vraag ik me af: wat drijft mij nou eigenlijk echt? Wat zijn mijn drijfveren?’

illustratie DIY goeroe over wat drijft mij nou eigenlijk
Bron: DIY Goeroe

Als je met dingen bezig bent die je helemaal geweldig vindt, dan lijkt alles vanzelf te gaan. Zo’n gevoel van: ‘I was born for this!’. Met tomeloze energie en enthousiasme. En als je je dagen moet vullen met dingen die voor je gevoel helemaal niet aansluiten bij wat jou drijft en jouw drijfveren? Ehm, nee. Dan dus niet.

Één goed antwoord…?

Het kan dus heel waardevol zijn om te ontdekken wat jouw drijfveren zijn. En ook nog eens heel leuk om mee bezig te zijn. Maar de vraag ‘wat drijft mij nou écht’ kan je ook vooral in de weg zitten. Bijvoorbeeld als je het maar niet kunt vinden. En als je ondanks al jouw inspanningen, het gevoel hebt dat je niet dichterbij een antwoord komt. Alsof wat jou drijft een verborgen diamant is. Die in het diepst van je ziel ligt opgeslagen, al vanaf de dag dat je geboren werd. En erop wacht tot jij hem vindt, liefst na en lange, diepe inner soulsearch.

Ontdekken wat jou drijft is niet per se het einde van een gerichte inspanning. Het is geen vraag met maar één goed antwoord. Het kan zich ook vormen door de tijd. En je kunt op verschillende punten uitkomen. Ik zeg dat niet om het belang van drijfveren te ontkennen. Die zijn nou juist zo krachtig. En als je het gevoel hebt dat je hem te pakken hebt: wees dankbaar en keep going! Maar als het stellen van deze vraag je vooral in de weg zit, dan roei je misschien tegen de stroom in.

Welk oordeel heb je?

Heb je weleens het gevoel dat je iets niet goed doet als je nog niet gevonden hebt wat jou drijft? Vraag je je soms af of je nog niet diep genoeg gegaan bent? Of ben je ervan overtuigd dat je leven mooier, fijner of beter wordt als je het juiste antwoord eenmaal gevonden hebt? Als je één van de vragen hiervoor met ‘ja’ beantwoordt, dan betekent dat misschien ook dat er volgens jou nu dus het een en ander aan jou of jouw leven mankeert. Herken je dat?

Dus wat kun je dan doen? Ik nodig je uit om eens met andere vragen te spelen, in plaats van een beter antwoord te zoeken op dezelfde vraag. Een paar voorbeelden. Waar krijg je nu energie van? Waar ligt in deze fase jouw betekenis voor anderen? Waar krijg je een fijn gevoel van? Wat heb je op dit moment te geven? Waar geef je om? Dit zijn niet ‘de’ goede vragen. Misschien heb je zelf nog andere vragen om eens te laten bezinken.

Wat gebeurt er als je jezelf een tijdje toestaat om eens wat dingen te proberen? Gewoon, omdat je het tof vindt. Omdat je nieuwsgierig bent naar hoe iets is of wat het voor je doet. Of omdat je denkt dat het waarde heeft voor anderen. Om eens te ontdekken waar het heengaat. Kun je jezelf ruimte geven voor een experiment?

Wat levert het je op?

We doen dingen op een bepaalde manier, omdat ze ons iets opleveren. Dat volgt uit ons leervermogen als mensen. We herhalen dingen waar we succes mee hebben. Dat betekent dat wat je nu doet, jou iets oplevert. En als je andere dingen wilt gaan doen, dan kan het dus zijn dat je daar afstand van moet nemen. En dat kun je pas doen als je het ziet, als je je bewust bent van wat het jou nu brengt.

We kunnen wel eens het gevoel hebben dat we van een bepaalde situatie alleen maar last hebben. Soms ligt dat wat het ons oplevert in de hoekjes van onszelf waar we niet per se trots op zijn. Bijvoorbeeld: zolang ik voor mezelf kan volhouden dat ik nog niet precies weet wat mijn drijfveren zijn, hoef ik ook niks te doen. Of: als ik met dingen bezig ben die niet echt in lijn zijn met wat mij drijft, dan is het ook wel logisch dat dat niet geweldig gaat. Of misschien: als ik niet aan de slag ga met mijn echte passie, kan ik het ook niet verknoeien.

Misschien herken je een van de gedachten hiervoor. Jij bent de enige die kan bepalen wat de situatie zoals die nu is jou oplevert. Spoiler alert: ‘niks’ is niet het goede antwoord. En jij bent ook de enige die er vervolgens afstand van kan nemen. Als je daarvoor kiest. Want misschien ontdek je dat je best op een goede plek zit, en dat het vooral jouw eigen oordeel is dat je onrust geeft.

Tot slot

Ik ben benieuwd naar wat je gaat doen. Kun je jezelf andere vragen stellen? Zie je wat de huidige situatie je nu oplevert? Kun je een oordeel loslaten? Probeer maar eens wat dingen. Want ook als dat anders uitpakt dan je misschien gedacht had, kan het je weer verder brengen.

Succes! Misschien vind je nog de tijd om erop terug te kijken. Niet naar hoe je het probleem van de dag hebt opgelost (of niet), maar vooral hoe je het hebt aangepakt. Wat kun je daarvan leren? Want dat helpt je morgen weer. En als je het deelt: anderen ook.

Het volgende Juicy Dilemma

Jij bepaalt mee wat het Juicy Dilemma van volgende maand is. Stem hier.

  1. Hoe kom ik door deze fase?
  2. Hoe kom ik voor mezelf op?
  3. Neuzen dezelfde kant op? Hoe?
  4. Hoe kan ik minder piekeren?

Wil je jouw dilemma ook voorleggen? Klik hier om jouw input te geven.

Raymond de Looze (1976) is bedrijfskundige en jurist, die zich na een internationale projecten carrière volledig richtte op zijn ware passie: de ontwikkeling van mensen. Naast schrijver van DIY Goeroe is hij mede-oprichter van Double-OO, dat professionele organisaties een doordacht proces voor ontwikkeling biedt.

Klik hier om DIY Goeroe te bestellen. Wie dit boek bestelt krijgt twee exemplaren. De Homie edition houd je zelf, de Nomad edition reist elke maand door. Zo start elke lezer een ontwikkelingsgolf bij anderen.

Raymond de Looze
Foto: : Asha Gaalman Fotografie

Andere Juicy Dilemma’s

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Juicy Dilemma: wat drijft mij nou eigenlijk?
Sluiten